torsdag 20 mars 2014

Krämig rotfruktssoppa med vitlöksost och basilika


Den här soppan satt riktigt fint idag till frukost – vid ett-tiden. Ja, nu är nämligen gastroskopin avklarad efter fastande (utan mat och dryck sedan igår). Den efterlängtade frukosten blev därför en sen lunch istället. 
Jag är övertygad om att det värsta man kan göra inför en medicinsk undersökning är att googla och läsa på olika forum. Vad tror ni att jag gjorde? Jo, jag googlade och läste den ena skräckhistorien efter den andra och blev så uppskrämd och bestämde att jag måste ha lugnande för att klara av undersökningen – gärna så mycket lugnande att jag inte skulle minnas ett smack. För annars skulle nog min sista stund vara kommen, fast jag brukar var lugn inför det mesta. 

Allt gick hur bra som helst – visst det är ganska obehagligt att svälja en meter trädgårdsslang men absolut inte ovärt! Personalen var fantastisk och jag fick mitt lugnande, och nej, jag blev inte väck och jag minns allt från undersökningen. Häftig upplevelse det där att man ser sin egen magsäck! Jag fick inte köra själv efteråt, så mamma körde hem mig och nu har jag mest vilat idag – man blir lite tung i huvudet och får lite ont i halsen. I övrigt mår jag bara fint! Så vad ni än gör – googla inte sådana här saker! Sedan har jag ju full förståelse för att upplevelsen alltid är individuell!

Förlåt alla känsliga  - nu över till receptet! Supersmarrig soppa på det jag hade hemma helt enkelt. Vitlöksosten är jättegod i soppan, som fick en extra uppiffning av lite basilika! Det här smakade riktigt bra – för jag var riktigt hungrig! Tror nog att den smakar lika gott imorgon – i matlådan!

Krämig rotfruktssoppa med vitlöksost och basilika, 4 portioner

1 stor morot, riven
1 stor palsternacka, riven
½ purjo, ansad och skuren i ringar
200 gram vitkål (jag använde spetskål), strimlad
Olja
2 kycklingbuljongtärningar
8 dl vatten
1 tsk torkad basilika
1 burk creme fraiche
75 gram vitlöksost


Värm upp olja i en gryta och låt rotfrukterna fräsa i oljan i 5 minuter på svag värme så att de inte får färg. Häll över vatten, buljongtärningar och basilika. Låt puttra under lock tills rotfrukterna mjuknat (vitkålen tar längst tid). Häll därefter i creme fraichen och vitlöksosten. Vispa soppan slät med en visp och låt den där efter bli varm. Servera med lite färsk basilika på toppen.11 kommentarer:

 1. Det var ju skönt att undersökningen gick bra :) Googla på div åkommor är helt enkelt livsfarligt, man lider av det mesta och allt stämmer in på symtomen ;)

  Soppan ser ljuvligt god ut, tror den får bli en av nästa veckas middagar.

  Trevlig helg!
  Birgitta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Soppan blev smaskens - rekommenderas varmt!

   Radera
 2. Värmande soppar har man verkligen behövt under de senaste dagarnas återgång till vintern. Den här lät verkligen jättegod!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och den smakade alla tiders.
   Nu verkar våren ha återvänt - förhoppningsvis för gott nu!

   Radera
 3. Ja du har rätt, ibland är google ett orosmoment! Det där måste vara bland det värsta..... Än är det inte slut på soppsäsongen, jag bloggade nyss om en också men den här såg smarrigare ut. Sköt om dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Din såg också god ut! Jag gillar soppa med färs!

   Radera
 4. Usch nej, det gäller att välja vad man söker på det hära nätet. Då är det bättre att leta efter goda recept:)
  Skönt att det gick bra i alla fall och att du är på benen igen,
  kramar till dej

  SvaraRadera
 5. Här blev det ingen soppa idag, för tjejerna skulle prompt ha våfflor :-) Men då blir det soppa imorgon. En kryddig vegetarisk variant - få se om den blev bra. Men jag gillar verkligen soppor!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Våfflor - klart tjejerna ville ha det!
   Ja, soppor är nästan den bästa sortens mat!

   Radera
 6. Ska verkligen göra den här soppan, liknar min favorit Prontosoppa som vi brukade göra på jobbet när vi hade soppdag, den är med pasta och sidfläsk och rotsaker!
  tackar!
  Evalisa, känner igen kyrkan!

  SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.