torsdag 24 maj 2012

Svärmors rutor


 Torsdag – och ikväll sitter väl många av oss bänkade framför tv:n och hejar på Loreen? Det blir spännande! Jag har inte riktigt hunnit komma på om vi ska satsa på något ätbart till ikväll, så det får vi se. Längre ner ser ni vad vi mumsade på i tisdags.
Nu till ett eminent recept skapat av min fina svärmor – bästa sommarfikat. Hon kan det här med långpannekakor! Min man jobbade ju som marinkock när han gjorde lumpen och hans lumpenkompisar, som fick dessa nybakta på båten en och en annan gång, minns dessa rutor fortfarande (tolv år senare)! Det ni! Nu vet ni att dessa är ett säkert kort! Ljuvlig kaka, ljuvlig glasyr och så härligt barnsligt strössel! En klar tiopoängare till sommarens fikastunder!

Svärmors rutor, 1 stor långpanna (svart)

5 ägg
4 dl strösocker
200 gram smör (eller mjölkfritt margarin)
1 dl kall mjölk (eller mjölkfritt alternativ)
4 dl vetemjöl
2 ½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Glasyr:
100 gram smör (eller mjölkfritt margarin)
200 gram florsocker
Lite kallt vatten (börja med 2 msk och öka om det behövs)
Strössel till dekoration

Vispa ägg och socker poröst. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna. Rör ner det avsvalnade smöret och mjölken i ägg/sockersmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker separat och vänd sedan försiktigt ner i smeten. Häll upp smeten i en smord stor långpanna (svart som följer med ugnen) och grädda i 175 grader i 15-20 minuter. Kakan är klar när den börjar släppa i kanterna.
Smält smöret till glasyren, lyft från spisen och rör ner florsockret. Vispa kraftigt (då tjocknar det och blir nästan en klump) och spä sedan med någon matsked kallt vatten. Vispa slätt. Häll glasyren över den avsvalnade kakan och strö strössel över. Skär kakan i bitar. 



Tisdagskvällens delfinals-plock! 

22 kommentarer:

  1. a dem är faktiskt fina,aldrig ätit dem dock.Svärmoren min bor i annat land,och har aldrig sett henne baka.vissa har tur

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad jobbigt för dig med ett avstånd till svärmor. Jag har 30 mil till min, det känns också långt emellanåt.

      Radera
  2. Vilka fina, gillar att de är lite färgglada. :-) Måste prova dem någon gång, jag älskar långpannekakor. :-) Kram Carro

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jamen gör det! Långpannisar är så smidiga. KRAM

      Radera
  3. sv: Tack så mycket :) Det blev 12 stycken normalstora av det här receptet :) Kram

    SvaraRadera
  4. Rutorna ser saftiga och goda ut!
    sv: recept kommer på hallonmousse och choklad-kokosmousse :)

    SvaraRadera
  5. Gott!

    Marinkock förresten! Han ska inte gästspela här med ett marint lumpenrecept? ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tro mig, jag har försökt många gånger att han ska gästspela. Han är trots allt både marinkock och OS-medaljör!

      Radera
  6. Min svärmor gör också såna här kakor!

    ha en fortsatt fin helg!

    SvaraRadera
  7. Åhh nu blev jag helt nostalgisk.....min farmor bakade alltid sådana här kakor....älskade de!! Hade helt glömt bort dessa tills jag hittade ditt recept på internet..ska göra dessa i helgen tror jag! Tack för detta!! 20 år sedan hon dog.......och jag smakade dessa underbara kakor sist!! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilken nostalgi! Hoppas att dessa liknar din farmors så att du får återuppleva minnen 20 år tillbaka!

      Radera
  8. om man bakar som idag hur ska man förvara dom till imorgon?

    SvaraRadera
    Svar
    1. I långpannan övertäckt med plastfolie går bra. Kakan går också bra att skära i bitar och frysa in.

      Radera
  9. om man bakar som idag hur ska man förvara dom till imorgon?

    SvaraRadera
  10. Svart långpnna? Har en som passar till bakplåtspapper 35x40. Den nyare är svart och 45x39. Där passar inte bakplåtspappre så den har jag sällan använt. Tacksam för svar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Långpannan som passar till bakplåtspapper 35x40 blir bäst, annars blir kakan för tunn. När ursprungsinlägget skrevs hade de flesta svarta långpannorna samma standardmått.

      Radera
    2. Ta recept 1 1/2 så blir det säkert bra.

      Radera
  11. Barnen gav kakan högsta betyg, håller med dem! Ska bakas till kollegorna i övermorgon. Tack för receptet!

    SvaraRadera
  12. Min mor, född på 30-talet, var ingen älskare av kakao så hon bakade alltid den här varianten av "Snoddas". Vi barn bara älskade den med färgat karamellströssel.

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.