torsdag 24 maj 2012

Svärmors rutor


 Torsdag – och ikväll sitter väl många av oss bänkade framför tv:n och hejar på Loreen? Det blir spännande! Jag har inte riktigt hunnit komma på om vi ska satsa på något ätbart till ikväll, så det får vi se. Längre ner ser ni vad vi mumsade på i tisdags.
Nu till ett eminent recept skapat av min fina svärmor – bästa sommarfikat. Hon kan det här med långpannekakor! Min man jobbade ju som marinkock när han gjorde lumpen och hans lumpenkompisar, som fick dessa nybakta på båten en och en annan gång, minns dessa rutor fortfarande (tolv år senare)! Det ni! Nu vet ni att dessa är ett säkert kort! Ljuvlig kaka, ljuvlig glasyr och så härligt barnsligt strössel! En klar tiopoängare till sommarens fikastunder!

Svärmors rutor, 1 stor långpanna (svart)

5 ägg
4 dl strösocker
200 gram smör (eller mjölkfritt margarin)
1 dl kall mjölk (eller mjölkfritt alternativ)
4 dl vetemjöl
2 ½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Glasyr:
100 gram smör (eller mjölkfritt margarin)
200 gram florsocker
Lite kallt vatten (börja med 2 msk och öka om det behövs)
Strössel till dekoration

Vispa ägg och socker poröst. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna. Rör ner det avsvalnade smöret och mjölken i ägg/sockersmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker separat och vänd sedan försiktigt ner i smeten. Häll upp smeten i en smord stor långpanna (svart som följer med ugnen) och grädda i 175 grader i 15-20 minuter. Kakan är klar när den börjar släppa i kanterna.
Smält smöret till glasyren, lyft från spisen och rör ner florsockret. Vispa kraftigt (då tjocknar det och blir nästan en klump) och spä sedan med någon matsked kallt vatten. Vispa slätt. Häll glasyren över den avsvalnade kakan och strö strössel över. Skär kakan i bitar. 



Tisdagskvällens delfinals-plock! 

14 kommentarer:

  1. a dem är faktiskt fina,aldrig ätit dem dock.Svärmoren min bor i annat land,och har aldrig sett henne baka.vissa har tur

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad jobbigt för dig med ett avstånd till svärmor. Jag har 30 mil till min, det känns också långt emellanåt.

      Radera
  2. Vilka fina, gillar att de är lite färgglada. :-) Måste prova dem någon gång, jag älskar långpannekakor. :-) Kram Carro

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jamen gör det! Långpannisar är så smidiga. KRAM

      Radera
  3. sv: Tack så mycket :) Det blev 12 stycken normalstora av det här receptet :) Kram

    SvaraRadera
  4. Rutorna ser saftiga och goda ut!
    sv: recept kommer på hallonmousse och choklad-kokosmousse :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Då inväntar jag recept!

      Radera
  5. Gott!

    Marinkock förresten! Han ska inte gästspela här med ett marint lumpenrecept? ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tro mig, jag har försökt många gånger att han ska gästspela. Han är trots allt både marinkock och OS-medaljör!

      Radera
  6. Min svärmor gör också såna här kakor!

    ha en fortsatt fin helg!

    SvaraRadera
  7. Åhh nu blev jag helt nostalgisk.....min farmor bakade alltid sådana här kakor....älskade de!! Hade helt glömt bort dessa tills jag hittade ditt recept på internet..ska göra dessa i helgen tror jag! Tack för detta!! 20 år sedan hon dog.......och jag smakade dessa underbara kakor sist!! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilken nostalgi! Hoppas att dessa liknar din farmors så att du får återuppleva minnen 20 år tillbaka!

      Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.