Nu till ett eminent recept skapat av min fina svärmor –
bästa sommarfikat. Hon kan det här med långpannekakor! Min man jobbade ju som
marinkock när han gjorde lumpen och hans lumpenkompisar, som fick dessa nybakta
på båten en och en annan gång, minns dessa rutor fortfarande (tolv år senare)!
Det ni! Nu vet ni att dessa är ett säkert kort! Ljuvlig kaka, ljuvlig glasyr och
så härligt barnsligt strössel! En klar tiopoängare till sommarens fikastunder!
Svärmors rutor, 1 stor långpanna (svart)
5 ägg
4 dl strösocker
200 gram smör (eller mjölkfritt margarin)
1 dl kall mjölk (eller mjölkfritt alternativ)
4 dl vetemjöl
2 ½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Glasyr:
100 gram smör (eller mjölkfritt margarin)
200 gram florsocker
Lite kallt vatten (börja med 2 msk och öka om det behövs)
Strössel till dekoration
Vispa ägg och socker poröst. Smält smöret i en kastrull och
låt det svalna. Rör ner det avsvalnade smöret och mjölken i ägg/sockersmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker separat och vänd sedan försiktigt
ner i smeten. Häll upp smeten i en smord stor långpanna (svart som följer med
ugnen) och grädda i 175 grader i 15-20 minuter. Kakan är klar när den börjar
släppa i kanterna.
Smält smöret till glasyren, lyft från spisen och rör ner
florsockret. Vispa kraftigt (då tjocknar det och blir nästan en klump) och spä
sedan med någon matsked kallt vatten. Vispa slätt. Häll glasyren över den
avsvalnade kakan och strö strössel över. Skär kakan i bitar.
Tisdagskvällens delfinals-plock! |
a dem är faktiskt fina,aldrig ätit dem dock.Svärmoren min bor i annat land,och har aldrig sett henne baka.vissa har tur
SvaraRaderaVad jobbigt för dig med ett avstånd till svärmor. Jag har 30 mil till min, det känns också långt emellanåt.
RaderaVilka fina, gillar att de är lite färgglada. :-) Måste prova dem någon gång, jag älskar långpannekakor. :-) Kram Carro
SvaraRaderaJamen gör det! Långpannisar är så smidiga. KRAM
Raderasv: Tack så mycket :) Det blev 12 stycken normalstora av det här receptet :) Kram
SvaraRaderaTack för svar Lisa!
RaderaRutorna ser saftiga och goda ut!
SvaraRaderasv: recept kommer på hallonmousse och choklad-kokosmousse :)
Tack! Då inväntar jag recept!
RaderaGott!
SvaraRaderaMarinkock förresten! Han ska inte gästspela här med ett marint lumpenrecept? ;-)
Tro mig, jag har försökt många gånger att han ska gästspela. Han är trots allt både marinkock och OS-medaljör!
RaderaMin svärmor gör också såna här kakor!
SvaraRaderaha en fortsatt fin helg!
Aha! :-)
RaderaÅhh nu blev jag helt nostalgisk.....min farmor bakade alltid sådana här kakor....älskade de!! Hade helt glömt bort dessa tills jag hittade ditt recept på internet..ska göra dessa i helgen tror jag! Tack för detta!! 20 år sedan hon dog.......och jag smakade dessa underbara kakor sist!! :)
SvaraRaderaVilken nostalgi! Hoppas att dessa liknar din farmors så att du får återuppleva minnen 20 år tillbaka!
Raderaom man bakar som idag hur ska man förvara dom till imorgon?
SvaraRaderaI långpannan övertäckt med plastfolie går bra. Kakan går också bra att skära i bitar och frysa in.
Raderaom man bakar som idag hur ska man förvara dom till imorgon?
SvaraRaderaSvart långpnna? Har en som passar till bakplåtspapper 35x40. Den nyare är svart och 45x39. Där passar inte bakplåtspappre så den har jag sällan använt. Tacksam för svar.
SvaraRaderaLångpannan som passar till bakplåtspapper 35x40 blir bäst, annars blir kakan för tunn. När ursprungsinlägget skrevs hade de flesta svarta långpannorna samma standardmått.
RaderaTa recept 1 1/2 så blir det säkert bra.
RaderaBarnen gav kakan högsta betyg, håller med dem! Ska bakas till kollegorna i övermorgon. Tack för receptet!
SvaraRaderaMin mor, född på 30-talet, var ingen älskare av kakao så hon bakade alltid den här varianten av "Snoddas". Vi barn bara älskade den med färgat karamellströssel.
SvaraRadera