måndag 2 juli 2012

Frostrosors wienerbröd med hallonmarmelad och vaniljkräm



God morgon! Måndag och den första officiella semesterdagen om man bortser från helgen. Jag inledde ju semester i lördags med att baka bullar som ni såg på facebook. Mumsmums är det men tar ju halva dagen. Nu är i och för sig frysen fylld med bullar. Jag testade för första gången att göra fusk-wienerbröd. Till det använde ja vanlig bulldeg men kavlade in margarin mellan lagren så att det skulle bli lite som wienerbröd. Se bilder. De blev goda och lyxiga att ta med sig på sommarens utflykter, dock ej som riktiga wienerbröd så klart. Fast det gör absolut ingenting. Jag har lite svårt för vanliga wienerbröd eftersom de så gott som alltid är alldeles för smuliga. Här kommer recept på min variant fyllda med vaniljkräm och hallonmarmelad.
Bidrar med detta recept till tävlingen Månadens sötsak, somdenna månad har temat HEMIFRÅN >>. Wienerbröden passar alldeles ypperligt i temat eftersom min pappa gjort en variant av sådana här när jag var yngre.

Nu önskar jag er en bra start på veckan! Glöm inte att kika in här senare under veckan också för det vankas sommartävling!

Frostrosors variant av ewienerbröd med vaniljkräm och hallonmarmelad, 30 stycken

1 sats finsk vetedeg, recept här >> 
150 gram margarin
1 sats vaniljkräm (görs på Ekströms marsánkräm, recept på baksidan av paketet)
2 dl hallonmarmelad, som tål ugnsvärme
Ägg till pensling

Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken fingervarm och tillsätt lite i taget i bunken medan du vispar. Tillsätt salt, socker och kardemumma. Ha i mjölet lite i taget och knåda degen tills den lossnar från bunkens kanter. Smält smöret och häll det över degen. Knåda tills smöret sugits in i degen. Låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Kavla ut det till en stor rektangel. Bred på 50 gram av margarinet åt gången på 2/3 av rektangeln. Vik sedan den tredjedelen som inte har margarin in mot mitten. Lägg sedan över den andra delen in mot mitten. Platta till med en kavel. Låt degen stå och vila i 10 minuter. Kavla därefter ut degen till en rektangel igen. Upprepa sedan margarin och vikningsproceduren två gånger till. Låt degen vila 10 minuter mellan gångerna. När du är klar kavla ut degen igen, skär remsor (1-2 cm) med en klenätsporre eller kniv, tvinna remsorna och forma till åttor. Låt jäsa i 20-30 minuter, pensla med ägg och spritsa i hallonmarmelad och vaniljkräm. Grädda på 225 grader i cirka 10 minuter. Pudra med florsocker innan servering.










29 kommentarer:

  1. Oooh! Den såg inte alls fel ut! Fy fanken vad sugen jag blev :)

    SvaraRadera
  2. Men oj vad gott! Och de ser riktigt proffsiga ut! :-) Kram Carro

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Carro! Jag är självkritisk men smaken övervägde med råge så de är godkända! KRAM

      Radera
  3. Så fina och praktiskt att ha i frysen till kommande utflykter. Att de är fusk tycker jag inte gör något, gott är det säkert :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jamen visst är det! Helt rätt, goda trots fusk!

      Radera
  4. Nej men oj vad smart att göra dem av vanlig vetedeg och smör istället för att pyssla ihjäl sig i köket i förhoppning om att få ihop ett vanligt wienerbröd som ändå smular bort när man försöker äta! :D Ser verkligen otroligt goda ut också!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Alexandra! Det tar lite tid att kavla in smöret men resultatet blir gott. Funderar på om jag ska göra degen enligt receptet för kalljästa bullar nästa gång och se hur det blir. Det receptet innehåller ju ganska mycket fett också.

      Radera
  5. OMG som ungdomen skulle säga! Tur att jag inte bor granne med dig...Skulle ha mumsat i mig 3 på raken! Gillade dina bilder som visar hur man gör. Det gör det så mycket lättare att känna att det här kan även jag klara - pedagogiskt/Hoppas du har en skön ledighet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. 3 på raken är helt ok om man är småbarnsförälder och hoppa över lunchen eller äta barnens rester från tallrikarna hör till vardagen. Ja, bildserien var väl hyffsad. Det är lätt att glömma bort att fota emellanåt. Men bra att det ändå uppskattas!
      Tack, ledighet är guldvärt men jag känner mig tröttare än vanligt. Det tar på krafterna! :-)

      Radera
  6. åh va smarrigt.ett tips är när du har skärt ut en längd,ta ena änden och håll medan du glider med andra handen på rullen så de blir mer mönster.hoppas du förstår hur ja menar.lärde mig de på bageriet.
    och sen ska man lägga den som ett bakåtvänt s eller siffran 8 .

    SvaraRadera
    Svar
    1. JA! Vad smart! Tack snälla för tipset! Det ska jag testa, lär bli mycket snitsigare!

      Radera
  7. Jösses vilka läckra godingar!!! Lyxvarianten:)

    SvaraRadera
  8. Å himmel vad goda de ser ut! Vad duktig du är på att baka :)

    SvaraRadera
  9. Oj, så goda de ser ut! Det får jag prova nångång, en regnig dag när jag inte har nåt att göra. Har aldrig gjort wienerbröd förut!

    SvaraRadera
  10. Vilken marmelad har du som tål ungsvärme? Min bara flyter ut :-(

    SvaraRadera
  11. Det ska vara en tjockare, de vanliga fungerar inte för då kokar den bara över och flyter ut. Jag brukar faktiskt köpa min bak-marmelad i Finland eller koka egen med syltsocker. Någon gång har jag rört i lite potatismjöl och det har fungerar hyffsat bra.
    Här är ett inlägg där jag använde blåbärssylt och rörde ner potatismjöl samt använde hemkokt sylt, fungerade hyffsat bra: http://frostrosor.blogspot.se/2010/12/frostrosor-2-ar-och-blabarsbullar-och.html

    SvaraRadera
  12. Å vad fint! Jag har aldrig provat att göra wienerbröd, men du får det att verka så enkelt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Jag vet inte alls egentligen hur man gör äkta wienerbröd men det här är min egen hittepå-variant! Och det är lite pyssligt men inte svårt! :-)

      Radera
  13. Det är underbart med nybakade wienerbröd. 22 november är det Wienerbrödets dag. Det måste firas.

    SvaraRadera
  14. Hej!
    Hittade ditt recept när jag sökte efter vaniljbullar.. Håller på att baka bullarna nu och hoppas det blir lyckat men tror det ☺️

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas det blev ett lyckat bak!
      /Anna - Frostorosor

      Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.