lördag 21 juli 2012

Vulkanbullar - en favorit i repris!Har du tillräckligt med bullrecept att plocka fram när utflyktskorgen ska göras i ordning?
Här kommer i varje fall en favorit i repris – vulkanbullar! Det är släta bullar, som jag trycker en grop i med fingret och fyller med kanelbullefyllning eller vaniljfyllning. Namnet vulkan kommer från att bullen jäser i ugnen och fyllningen rinner ut över hela bullen! Jag gjorde dessa nu igen nyligen och har fyllt frysen med!
Testa gärna någon gång som variation till de traditionella kanelbullarna!
Idag har vi varit på en lantgård med djur, café och även en lantbod med försäljning av egna och närproducerade varor. Det ska jag försöka få ihop ett inlägg om, kanske redan imorgon!
Önskar dig en finfin lördagskväll! Och tack för att du läser, kommenterar, söker efter nya recept och förgyller min dag!

Vulkanbullar, 30 rejäla bullar

Vetedeg:
5 dl mjölk (jag använde Oatly havredryck)
50 gram (1 paket) jäst
1 tsk salt
2 dl socker
2 tsk nystött kardemumma
Cirka 1 ½ liter vetemjöl
150 gram smör (jag använde mjölkfritt margarin)

Fyllning 1:
75 gram smör (eller mjölkfritt margarin)
1 krm salt
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker

Fyllning 2:
75 gram smör
1 krm salt
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel

Ägg till pensling

Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken fingervarm och tillsätt lite i taget i bunken medan du vispar. Tillsätt salt, socker och kardemumma. Ha i mjölet lite i taget och knåda degen till den släpper bunkens kanter. Smält smöret, ställ det åt sidan att svalna och tillsätt sedan över degen. Knåda till smöret sugits in i degen. Låt jäsa under bakduk i minst 30 minuter, gärna 45 minuter innan du bakar ut. Rör under tiden ihop fyllningen. Dela degen i 30 bitar, rundriv dessa och låt jäsa på bakbordet under plastfolie i 10 minuter. Rulla till släta bullar utan att använda mjöl. Du kan kupa handen runt degbiten och trycka den mot arbetsbänekn och samtidigt rulla degen till en bulle med ett bestämt tryck. Tryck ett hål mitt i bullen och klicka i fyllning. Låt bullarna jäsa på plåt under bakduk i 30 minuter. Pensla med ägg och grädda bullarna på 200-225 grader i cirka 10 minuter.


14 kommentarer:

 1. De här ska jag testa snart! Tack

  SvaraRadera
 2. Varför förändra det perfekta konceptet? Ser ju dundergott ut!

  SvaraRadera
 3. Lindha Johansson22 juli 2012 kl. 11:21

  När jag såg "vulkanbullar" undrade jag om det var samma som vi bakade när jag var liten som heter "kraterbullar".
  Vi gjorde degen på bakpulver, snabbt men inte lika gott som med en bulldeg med kardemumma. Så ditt recept vinner! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, kraterbullar har jag inte testat. Men jag brukar göra en saftig kardemummakaka/bulle med bakpulver ibland.

   Radera
 4. Min deg står och jäser och jag inser just nu att jag har ingen aning om hur man gör när man rundriver. Hoppas det går ändå..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gör det säkert. Googla på rundriv så finns det säkert bättre förklaringar än min. Men jag tar en degbit och drar degen ut mot sidorna och lägger den under tills utan blir slät. Tänk dig maneter eller uppoch nedvända degknyten!

   Radera
  2. Glömde att skriva att man rundriver för att den färdiga bullen inte ska spricka.

   Radera
 5. Vilket roligt namn på dessa bullar! Nu ska här bakas - jag har verkligen ingenting i frysen! Om jag inte sagt det tidigare så är din blogg verkligen en inspiration när det gäller mat och bak! Är så glad att jag hittade hit! Ha en skön dag :) Hälsningar från norr

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lycka till med baket!
   Tack snälla för dina fina ord! Det värmer i hela hjärtat!

   Radera
 6. Går dessa bra att frysa in? :-)
  undrar Wihlborgskan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jajamän, men som alltid mår bullar bäst av att inte tinas i mikro. Då förvandlas de till gummibollar!

   Radera
  2. Tusen tack för snabbt svar :-)
   Tänker att man tar upp dem ur frys kvällen innan eller värmer långsamt i ugn?
   Kram!
   /Wihlborgskan

   Radera
  3. Vilket som tror jag går bra, men jag brukar plocka ur de ur frysen lite innan och tina i rumstemperatur i fryspåsen.

   Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.