Ni sitter garanterat och håller på en massa goda
sommarrecept där ute i vårt avlånga land? Jag är övertygad om att de flesta har
en mumsig paradrätt som blivit en sommartradition, kanske en oemotståndlig god
marinad till köttbiten eller den fräschaste salladen att servera till
grillmaten?
Nu kan du tävla med ditt bästa sommarrecept eller tips om
vad som gör sommarmaten godare och vinna värdecheckar från Alströmers, som
jobbar med potatis- och rotfruktsgratänger. I år har Alströmer dessutom
lanserat en Gourmet Potatisgratäng som är tillagad på Oatlys havregrädde iMat
och den första vegetabiliska potatisgratängen. Detta är perfekt för vår familj,
då våra killar inte tål mjölkprotein. Dessutom är gratängen färdig att
skjutsats in i ugn eller värmas i mikro. Du som vinner kan fritt välja bland
gratängerna ur Alströmers sortiment, både mjölkfria och de som innehåller t.ex.
vispgrädde och servera till sommarens grillmat.
Så vad ska potatisgratängen få sällskap av på
grilltallriken? Gräv fram ditt bästa sommarrecept eller bidra med ett tips som
gör sommarmaten lite godare!
Reglerna är enkla!
- Du bjuder på ditt bästa sommarrecept eller ett tips som gör sommarmaten lite godare, ett bidrag per person. Skriv in ditt bidrag i en kommentar till detta inlägg.
- 1:a pris är värdekuponger för 300 kronor hos Alströmers, 2:a och 3:e pris är värdekuponger för 100 kr vardera hos Alströmers.
- Tävlingen pågår till och med fredagen den 6 juli 2012, kl. 23.59. Därefter koras vinnarna och tillkännages här på bloggen. Max 1 tävlingsbidrag per person. Tävlingen är öppen för tävlanden bosatta i Sverige. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Tävlingen arrangeras i samarbete med Alströmers.
Hej!
SvaraRaderaHär kommer recept på en riktig höjdare till allt grillat så här i sommartid! Å enkelt ska de va när det är sommar för då vill man inte tillbringa en massa tid i köket. Vet inte det riktiga namnet på denna anrättning men jag kallar den:
Jordgubbssalsa
½ liter jordgubbar i små bitar
1 salladsslök el. ½ purjo funkar lika bra (finhckad)
2 msk pressad lime el. citron
2 msk olja
1 msk farinsocker
2 msk finhackad persilja
½ krm cayennepeppar
salt o peppar
Blanda allt, å låt gärna stå i kylskåp nån timme före förtäring. Hoppas det smakar!
Lägger in min nya rätt; högrev på grillen som förvisso kräver lite förberedelser då den ska förkokas.
SvaraRaderamen det kan man ju göra i god tid innan!
Ingredienser
1½ kg högrev
3 dl rött vin
2-3 schalottenlökar
4-5 vitlöksklyftor
½ chili
1 buljontärning
salt
Hacka löken, chilin och vitlöken och lägg i en stor gryta med vin och buljongtärning.
Lägg ner köttet och salta.
Koka på svag värme ca 1½-2 timmar så att köttet riktigt faller i sär.
man kan behöva späda med mer vätska, vatten eller mer vin.
Ställ in det kokta köttet i kylen med vätskan, minst 2-3 timmar men gärna över natten.
Skär nu köttet i skivor och grilla sedan med glaze av valfritt slag.
http://lena-makeaheadfood.blogspot.se/2012/06/om-ni-bara-ska-grilla-en-ny-ratt-i.html
Jag älskar sallader som tillbehör! Mitt tips är att botanisera band affärernas färdiga salladsblandningar och testa olika kombinationer; blanda gärna i frukt, t.ex. jordgubbar, ananas eller tunt skivat äpple. Dressingarna är pricken över i! Testa olika här med – själv älskar jag smaksatt vinäger och min egen favoritdressing är en enkel vinägrett med hallonvinäger, olivolja, flingsalt och rosépeppar!
SvaraRaderaPaola
paola.allegrini@ymail.com
Vi äter ofta grillat och detta är favoritsåsen:
SvaraRaderasalsa:
1,5 dl chilisås
1 finhackad gul lök
1/2 grön och 1/2 röd paprika finhackade
1 dl olja
1 msk senap
1 krm svartpeppar
1 msk rödvinsvinäger
1 tsk worchestersås
ev.1 vitlöksklyfta finhackad.
Blanda allt och servera till grillat kött
Ha en härlig dag Annchristin
kasamark@hotmail.com
Här kommer mitt sommartips.
SvaraRaderaBlanda jordgubbar med en skvätt koncentrerad flädersaft. Lägg i en fin kopp.
Riv citronskal och pressa en halv citron i ca 2 dl rysk yoghurt, blanda samman allt och häll över jordgubbarna. Avsluta med krossade havreflarn på toppen.
Detta är en superfräsch och god sommardessert som går snabbt att göra.
Hälsningar Christine
Peterssonchristine@hotmail.com
Vilken fin blogg du har, här har jag o läsa närmaste tiden ser jag... :-)
SvaraRaderaTänkte också bidra med ett sommarrecept.
Det är en enkel melonsalsa som passar perfekt som tillbehör till grillat.
4 port:
1 kg valfri melon
1 lime
1/2 kruka färsk koriander
lite havssalt
Skär melonen i små bitar/tärningar. Hacka koriander och blanda ner tillsammans med salt och pressad limejuice i en skål. Låt stå kallt och dra i ett par timmar.
Hälsningar Jenny
I min familj brukar vi ofta utnyttja den bästa glöden på grillen till en efterrätt. Så när alla sitter och avnjuter sin mat så ligger det på grillen ett folie-paket med olika frukter + vit choklad. Ofta blir det banan, bär och kiwi samt mycket vit choklad (kallas Gino). Till det gärna vaniljglass. Underbart!
SvaraRaderavh
Monika Gustavsson
utsikten79@telia.com
Klassisk sommarmeny;
SvaraRaderaGravad lax – färdig gravad eller helst hemgravad. Lika delar socker och grovsalt, stött vitpeppar, TORKAD dill och 2 msk (rök-)visky essens.
Gravlaxsås
Ca 4 portioner
3 msk senap
1 msk socker
1 tsk Worstershiresås
1 krm salt
½ krm vitpeppar
1 msk vinäger
1 dl hackad dill
½ dl olivolja (neutral smak)
½ dl gräddfil
Gör så här:
Blanda allt utom oljan.
Oljan tillsätts droppvis under kraftig omrörning
Ansjovisgädda
Ingredienser
1,5 kg gäddfilé i lagom stora portionsbitar
1 st ägg, stort och uppvispat
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl ströbröd
salt
vitpeppar
en burk ansjovisfiléer
2,5 - 4 dl vispgrädde
dill, hackad
Sås
Ansjovisfiléerna som blir kvar passeras, sedan man avsatt en per gäddfilé som garnering.
Ansjovisspadet, de passerade ansjovisfiléerna och grädden får koka ihop till en sås.
Vill man ha mycket sås avreds det hela så snart det börjat koka – godare om det får tjockna av sig själv (småsmåkokande) – späd gärna med extra grädde!
Gör så här
1. Sätt ugnen på 250°. Dela filéerna i portionsbitar. Vispa upp äggen i en tallrik. Lägg mjöl på en tallrik och ströbröd på en tredje tallrik. Vänd fisken först i mjöl, sedan ägg och sist ströbröd. Låt den vila 5 minuter.
2. Stek fisken hastigt i matfett på ganska låg värme så att den får lite stekyta. Krydda med salt och peppar. Lägg upp den i ugnsform.
Använd samma stekpanna, till såsen, utan att rengöra den först.
3. Lägg en ansjovisfilé på varje stekt gäddfilé och stek mitt i ugnen 5–10 minuter.
4. Servera såsen för sig!
5. serveras gärna med pressad potatis och en grönsallad.
Åkerbärsparfait
2 äggulor
3 msk florsocker
1½ dl åkerbärssylt
3 dl vispgrädde
Gör så här:
Vispa ägg och socker. Blanda i sylten.
Vispa grädden hårt.
Blanda grädden i syltsmeten.
Frys över natten.
Ta fram en stund innan de ska serveras garnera med ett par färska (frysta) bär och några åkerbärsblad.
Hej!
SvaraRaderaEn enkel aptitretare som vi brukar bjuda på tillsammans med något gott att dricka i väntan på att man kan börja grilla huvudrätten = Mjukt tortillabröd i trekanter med lite salamibitar, pastrami, tacosås och riven ost på som grillas snabbt, bara så osten smälter. Brukar vara mycket uppskattat.
Hej EJA! Du har vunnit värdecheckar för 100 kr i tävlingen. Hör av dig till mig på frostrosor [snabel-a] yahoo . com med dina kontaktuppgifter så kommer vinsten på Posten!
RaderaHej!
SvaraRaderaHär kommer mitt bästa tips!
Supergott både till det grillade och att dippa bröd i!
Smoky aubergindipp
2 auberginer
1 dl naturell yoghurt eller creme fraiche
Saft från 1/2 citron
1 vitlöksklyfta
1 1/2 tsk hackad chili
1 tsk koriander
Salt & Peppar
Grilla auberginen tills skalet börjar svartna och köttet mjuknar.
Skala auberginen och lägg den i en matberedare tillsammans med yoghurt, citronsaft, vitlök, chili, koriander samt salt och peppar.
Mixa allt till en slät röra.
NJUT!
Annika Nilsson
aneritrea@hotmail.com
Mitt recept är ganska enkelt och kanske inte låter så mycket men är så underbart gott. Och till receptet behöver jag:
SvaraRaderaPotatis
5 dl vispgrädde
1 knippe dill
Lägg potatisen i en ugnsfast form och krydda med lite salt slå sedan grädden över och klipp dillen rakt i gratängformen. Låt sedan stå i 35-40 minuter tills grädden bubblat upp i 200 grader.
Brukar även ha detta recept när jag gör lax då gör jag som ovanstående recept bara att laxen också läggs i gratängformen och huxflux så har du fått en hel måltid. Och nu satt jag och blev jättehungrig här ;)
Har ett väldigt enkelt och gott recept och till det behöver jag:
SvaraRaderaNypotatis (potatis i glasburk)
5 dl vispgrädde
Dill
Lägg först potatis i en gratängform slå sedan över grillen och klipp dillen och rör ner det i potatis/grädden röran sätt sedan i en förvärmd ugn (200 grader) i 35-40 minuter tills grädden bubblat upp och det har blivit lite yta. Grillat kött, fisk eller kyckling är väldigt gott till detta.
Och vill man ha en hel måltid som går snabbt lägger man laxen med potatisen, grädden och dillen i gratängformen och gör på samma vis som ovan och hux flux så har du fått en hel måltid. ;)
Glad sommar alla!
SvaraRaderaTesta denna kan även testas med en skvätt rom.
Efterrätt karibien style...
En ananas
1 brk kokosmjölk
vaniljglass
grillpinnar
1 stk kanelstång
2 krm kardemumma
1/2 dl riven mörk chocklad.
Trä ananas bitar på grill pinnar av trä, grilla dem.
Koka kokosmjölk med kanelen och kardemumma. Låt svalna.
Lägg upp ananas och glassen i skålar häll på kokosmjölken och sist riv lite mörk choklad över anrättningen.
johan
aujo123@googlemail.com
Hej! Hittade din blogg via familjeliv häromdagen, helt underbar! Nu ska jag ge mig in i att tävla via bloggar för första gången. Mitt bidrag blir en sommardessert i form av en kladdig/seg vit kladd/chokladkaka.
SvaraRaderaSätt ugnen på 175 grader.
Vispa ihop 4 normalstora ägg med 5 dl socker.
Blanda 6 dl mjöl med 3 msk vaniljsocker, 1 msk florsocker och en nypa salt.
Rör ihop med äggsmeten.
Smält 200 g smör och blanda i som en deg.
(Det blir extra gott att blanda i lite hackad choklad eller något annat man gillar.)
Svep upp i valfri bröad form (jag använder en vanlig springform, 22 cm diameter)
Sätt in den i ugnen i ca 15-20 min. Man får hålla lite koll så den inte blir brun.
Ta sen ur kakan och låt svalna lite.
Smält vit choklad och bre ut över kakan, strö gärna på lite kokos eller mandelflarn. Låt chokladen stelna.
Servera med grädde och jordgubbar.
Den är väldigt enkel att variera och på hösten gör jag den med kakao istället för vanilj och florsocker! Helt fantastisk!
Ha en kanon sommar och baka nu massor, ser fram emot att läsa mer i din fina blogg! :)
KRAM!
Nu på sommaren passar sallad perfekt till lunch och middag, enkelt, snabbt billigt och framförallt gott.
SvaraRaderaVi brukar göra tonfisksallad med fetaost i.
Du behöver :
1 burk tonfisk i olja
Fetaosttärningar
Coctailtomater
Gurka
Paprika
Sallad
Riven ost att toppa med
Ägg
Denna sallad kan ju varieras i oändlighet efter smak och tycke :o)
Jessica
jippie24@hotmail.com
Pärontzatsiki är ett fräscht tillbehör till allt grillat! För fyra personer behövs:
SvaraRadera2 stora, grovt rivna päron
4 dl avrunnen yoghurt eller lättkesella
2 msk finriven färsk ingefära
2 krm pressad vitlök
Havssalt
Peppar
Mvh Emma
kvillemmis@gmail.com
Gör så här
Blanda samtliga ingredienser i en liten skål. Smaka av med salt och peppar.
Njut!