måndag 2 juli 2012

TÄVLING: Tipsa om ditt bästa sommarrecept!



Ni sitter garanterat och håller på en massa goda sommarrecept där ute i vårt avlånga land? Jag är övertygad om att de flesta har en mumsig paradrätt som blivit en sommartradition, kanske en oemotståndlig god marinad till köttbiten eller den fräschaste salladen att servera till grillmaten? 

Nu kan du tävla med ditt bästa sommarrecept eller tips om vad som gör sommarmaten godare och vinna värdecheckar från Alströmers, som jobbar med potatis- och rotfruktsgratänger. I år har Alströmer dessutom lanserat en Gourmet Potatisgratäng som är tillagad på Oatlys havregrädde iMat och den första vegetabiliska potatisgratängen. Detta är perfekt för vår familj, då våra killar inte tål mjölkprotein. Dessutom är gratängen färdig att skjutsats in i ugn eller värmas i mikro. Du som vinner kan fritt välja bland gratängerna ur Alströmers sortiment, både mjölkfria och de som innehåller t.ex. vispgrädde och servera till sommarens grillmat.


Så vad ska potatisgratängen få sällskap av på grilltallriken? Gräv fram ditt bästa sommarrecept eller bidra med ett tips som gör sommarmaten lite godare!

Reglerna är enkla!

  • Du bjuder på ditt bästa sommarrecept eller ett tips som gör sommarmaten lite godare, ett bidrag per person. Skriv in ditt bidrag i en kommentar till detta inlägg.
  • 1:a pris är värdekuponger för 300 kronor hos Alströmers, 2:a och 3:e pris är värdekuponger för 100 kr vardera hos Alströmers.
  • Tävlingen pågår till och med fredagen den 6 juli 2012, kl. 23.59. Därefter koras vinnarna och tillkännages här på bloggen. Max 1 tävlingsbidrag per person. Tävlingen är öppen för tävlanden bosatta i Sverige. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Tävlingen arrangeras i samarbete med Alströmers. 

17 kommentarer:

  1. Hej!
    Här kommer recept på en riktig höjdare till allt grillat så här i sommartid! Å enkelt ska de va när det är sommar för då vill man inte tillbringa en massa tid i köket. Vet inte det riktiga namnet på denna anrättning men jag kallar den:

    Jordgubbssalsa

    ½ liter jordgubbar i små bitar
    1 salladsslök el. ½ purjo funkar lika bra (finhckad)
    2 msk pressad lime el. citron
    2 msk olja
    1 msk farinsocker
    2 msk finhackad persilja
    ½ krm cayennepeppar
    salt o peppar

    Blanda allt, å låt gärna stå i kylskåp nån timme före förtäring. Hoppas det smakar!

    SvaraRadera
  2. Lägger in min nya rätt; högrev på grillen som förvisso kräver lite förberedelser då den ska förkokas.
    men det kan man ju göra i god tid innan!

    Ingredienser

    1½ kg högrev
    3 dl rött vin
    2-3 schalottenlökar
    4-5 vitlöksklyftor
    ½ chili
    1 buljontärning
    salt

    Hacka löken, chilin och vitlöken och lägg i en stor gryta med vin och buljongtärning.
    Lägg ner köttet och salta.
    Koka på svag värme ca 1½-2 timmar så att köttet riktigt faller i sär.
    man kan behöva späda med mer vätska, vatten eller mer vin.

    Ställ in det kokta köttet i kylen med vätskan, minst 2-3 timmar men gärna över natten.

    Skär nu köttet i skivor och grilla sedan med glaze av valfritt slag.


    http://lena-makeaheadfood.blogspot.se/2012/06/om-ni-bara-ska-grilla-en-ny-ratt-i.html

    SvaraRadera
  3. Jag älskar sallader som tillbehör! Mitt tips är att botanisera band affärernas färdiga salladsblandningar och testa olika kombinationer; blanda gärna i frukt, t.ex. jordgubbar, ananas eller tunt skivat äpple. Dressingarna är pricken över i! Testa olika här med – själv älskar jag smaksatt vinäger och min egen favoritdressing är en enkel vinägrett med hallonvinäger, olivolja, flingsalt och rosépeppar!

    Paola

    paola.allegrini@ymail.com

    SvaraRadera
  4. Vi äter ofta grillat och detta är favoritsåsen:
    salsa:
    1,5 dl chilisås
    1 finhackad gul lök
    1/2 grön och 1/2 röd paprika finhackade
    1 dl olja
    1 msk senap
    1 krm svartpeppar
    1 msk rödvinsvinäger
    1 tsk worchestersås
    ev.1 vitlöksklyfta finhackad.
    Blanda allt och servera till grillat kött



    Ha en härlig dag Annchristin
    kasamark@hotmail.com

    SvaraRadera
  5. Här kommer mitt sommartips.
    Blanda jordgubbar med en skvätt koncentrerad flädersaft. Lägg i en fin kopp.
    Riv citronskal och pressa en halv citron i ca 2 dl rysk yoghurt, blanda samman allt och häll över jordgubbarna. Avsluta med krossade havreflarn på toppen.
    Detta är en superfräsch och god sommardessert som går snabbt att göra.
    Hälsningar Christine

    Peterssonchristine@hotmail.com

    SvaraRadera
  6. Vilken fin blogg du har, här har jag o läsa närmaste tiden ser jag... :-)
    Tänkte också bidra med ett sommarrecept.
    Det är en enkel melonsalsa som passar perfekt som tillbehör till grillat.

    4 port:
    1 kg valfri melon
    1 lime
    1/2 kruka färsk koriander
    lite havssalt

    Skär melonen i små bitar/tärningar. Hacka koriander och blanda ner tillsammans med salt och pressad limejuice i en skål. Låt stå kallt och dra i ett par timmar.

    Hälsningar Jenny

    SvaraRadera
  7. Monika Gustavsson4 juli 2012 15:55

    I min familj brukar vi ofta utnyttja den bästa glöden på grillen till en efterrätt. Så när alla sitter och avnjuter sin mat så ligger det på grillen ett folie-paket med olika frukter + vit choklad. Ofta blir det banan, bär och kiwi samt mycket vit choklad (kallas Gino). Till det gärna vaniljglass. Underbart!

    vh
    Monika Gustavsson
    utsikten79@telia.com

    SvaraRadera
  8. Klassisk sommarmeny;

    Gravad lax – färdig gravad eller helst hemgravad. Lika delar socker och grovsalt, stött vitpeppar, TORKAD dill och 2 msk (rök-)visky essens.

    Gravlaxsås
    Ca 4 portioner
    3 msk senap
    1 msk socker
    1 tsk Worstershiresås
    1 krm salt
    ½ krm vitpeppar
    1 msk vinäger
    1 dl hackad dill
    ½ dl olivolja (neutral smak)
    ½ dl gräddfil

    Gör så här:

    Blanda allt utom oljan.
    Oljan tillsätts droppvis under kraftig omrörning


    Ansjovisgädda

    Ingredienser
    1,5 kg gäddfilé i lagom stora portionsbitar
    1 st ägg, stort och uppvispat
    1 1/2 dl vetemjöl
    1 1/2 dl ströbröd
    salt
    vitpeppar
    en burk ansjovisfiléer
    2,5 - 4 dl vispgrädde
    dill, hackad
    Sås
    Ansjovisfiléerna som blir kvar passeras, sedan man avsatt en per gäddfilé som garnering.
    Ansjovisspadet, de passerade ansjovisfiléerna och grädden får koka ihop till en sås.
    Vill man ha mycket sås avreds det hela så snart det börjat koka – godare om det får tjockna av sig själv (småsmåkokande) – späd gärna med extra grädde!
    Gör så här
    1. Sätt ugnen på 250°. Dela filéerna i portionsbitar. Vispa upp äggen i en tallrik. Lägg mjöl på en tallrik och ströbröd på en tredje tallrik. Vänd fisken först i mjöl, sedan ägg och sist ströbröd. Låt den vila 5 minuter.
    2. Stek fisken hastigt i matfett på ganska låg värme så att den får lite stekyta. Krydda med salt och peppar. Lägg upp den i ugnsform.
    Använd samma stekpanna, till såsen, utan att rengöra den först.
    3. Lägg en ansjovisfilé på varje stekt gäddfilé och stek mitt i ugnen 5–10 minuter.
    4. Servera såsen för sig!
    5. serveras gärna med pressad potatis och en grönsallad.


    Åkerbärsparfait

    2 äggulor
    3 msk florsocker
    1½ dl åkerbärssylt
    3 dl vispgrädde

    Gör så här:
    Vispa ägg och socker. Blanda i sylten.
    Vispa grädden hårt.
    Blanda grädden i syltsmeten.
    Frys över natten.

    Ta fram en stund innan de ska serveras garnera med ett par färska (frysta) bär och några åkerbärsblad.

    SvaraRadera
  9. Hej!

    En enkel aptitretare som vi brukar bjuda på tillsammans med något gott att dricka i väntan på att man kan börja grilla huvudrätten = Mjukt tortillabröd i trekanter med lite salamibitar, pastrami, tacosås och riven ost på som grillas snabbt, bara så osten smälter. Brukar vara mycket uppskattat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej EJA! Du har vunnit värdecheckar för 100 kr i tävlingen. Hör av dig till mig på frostrosor [snabel-a] yahoo . com med dina kontaktuppgifter så kommer vinsten på Posten!

      Radera
  10. Hej!
    Här kommer mitt bästa tips!
    Supergott både till det grillade och att dippa bröd i!

    Smoky aubergindipp

    2 auberginer
    1 dl naturell yoghurt eller creme fraiche
    Saft från 1/2 citron
    1 vitlöksklyfta
    1 1/2 tsk hackad chili
    1 tsk koriander
    Salt & Peppar


    Grilla auberginen tills skalet börjar svartna och köttet mjuknar.
    Skala auberginen och lägg den i en matberedare tillsammans med yoghurt, citronsaft, vitlök, chili, koriander samt salt och peppar.

    Mixa allt till en slät röra.

    NJUT!

    Annika Nilsson
    aneritrea@hotmail.com

    SvaraRadera
  11. Mitt recept är ganska enkelt och kanske inte låter så mycket men är så underbart gott. Och till receptet behöver jag:
    Potatis
    5 dl vispgrädde
    1 knippe dill
    Lägg potatisen i en ugnsfast form och krydda med lite salt slå sedan grädden över och klipp dillen rakt i gratängformen. Låt sedan stå i 35-40 minuter tills grädden bubblat upp i 200 grader.
    Brukar även ha detta recept när jag gör lax då gör jag som ovanstående recept bara att laxen också läggs i gratängformen och huxflux så har du fått en hel måltid. Och nu satt jag och blev jättehungrig här ;)

    SvaraRadera
  12. Therese Nilsson5 juli 2012 22:17

    Har ett väldigt enkelt och gott recept och till det behöver jag:
    Nypotatis (potatis i glasburk)
    5 dl vispgrädde
    Dill
    Lägg först potatis i en gratängform slå sedan över grillen och klipp dillen och rör ner det i potatis/grädden röran sätt sedan i en förvärmd ugn (200 grader) i 35-40 minuter tills grädden bubblat upp och det har blivit lite yta. Grillat kött, fisk eller kyckling är väldigt gott till detta.
    Och vill man ha en hel måltid som går snabbt lägger man laxen med potatisen, grädden och dillen i gratängformen och gör på samma vis som ovan och hux flux så har du fått en hel måltid. ;)

    SvaraRadera
  13. Glad sommar alla!
    Testa denna kan även testas med en skvätt rom.

    Efterrätt karibien style...

    En ananas
    1 brk kokosmjölk
    vaniljglass
    grillpinnar
    1 stk kanelstång
    2 krm kardemumma
    1/2 dl riven mörk chocklad.

    Trä ananas bitar på grill pinnar av trä, grilla dem.

    Koka kokosmjölk med kanelen och kardemumma. Låt svalna.

    Lägg upp ananas och glassen i skålar häll på kokosmjölken och sist riv lite mörk choklad över anrättningen.

    johan
    aujo123@googlemail.com

    SvaraRadera
  14. Hej! Hittade din blogg via familjeliv häromdagen, helt underbar! Nu ska jag ge mig in i att tävla via bloggar för första gången. Mitt bidrag blir en sommardessert i form av en kladdig/seg vit kladd/chokladkaka.

    Sätt ugnen på 175 grader.

    Vispa ihop 4 normalstora ägg med 5 dl socker.
    Blanda 6 dl mjöl med 3 msk vaniljsocker, 1 msk florsocker och en nypa salt.
    Rör ihop med äggsmeten.
    Smält 200 g smör och blanda i som en deg.
    (Det blir extra gott att blanda i lite hackad choklad eller något annat man gillar.)
    Svep upp i valfri bröad form (jag använder en vanlig springform, 22 cm diameter)
    Sätt in den i ugnen i ca 15-20 min. Man får hålla lite koll så den inte blir brun.
    Ta sen ur kakan och låt svalna lite.
    Smält vit choklad och bre ut över kakan, strö gärna på lite kokos eller mandelflarn. Låt chokladen stelna.
    Servera med grädde och jordgubbar.

    Den är väldigt enkel att variera och på hösten gör jag den med kakao istället för vanilj och florsocker! Helt fantastisk!

    Ha en kanon sommar och baka nu massor, ser fram emot att läsa mer i din fina blogg! :)
    KRAM!

    SvaraRadera
  15. Nu på sommaren passar sallad perfekt till lunch och middag, enkelt, snabbt billigt och framförallt gott.
    Vi brukar göra tonfisksallad med fetaost i.
    Du behöver :
    1 burk tonfisk i olja
    Fetaosttärningar
    Coctailtomater
    Gurka
    Paprika
    Sallad
    Riven ost att toppa med
    Ägg

    Denna sallad kan ju varieras i oändlighet efter smak och tycke :o)

    Jessica

    jippie24@hotmail.com

    SvaraRadera
  16. Pärontzatsiki är ett fräscht tillbehör till allt grillat! För fyra personer behövs:
    2 stora, grovt rivna päron
    4 dl avrunnen yoghurt eller lättkesella
    2 msk finriven färsk ingefära
    2 krm pressad vitlök
    Havssalt
    Peppar

    Mvh Emma
    kvillemmis@gmail.com

    Gör så här
    Blanda samtliga ingredienser i en liten skål. Smaka av med salt och peppar.

    Njut!

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.