torsdag 12 juli 2012

Krämig tacogratäng



Lite sentomsider kommer här receptet på tacogratäng, vi åt ju gratängen i början av förra veckan. Jag fick receptet av min kompis under studietiden vilket betyder att det är över tio år sedan. Hur är det möjligt att tiden går så fort men att jag inte åldras alls? *lever i förnekelse*
Hursomhelst så är detta en alla tiders recept, ingen mager historia, och man kan ju anpassa det lite efter vad som finns hemma men philadelphiaosten är ju ett måste. Jag har med åren lagt till creme fraiche också för att osten ska vara lättare att bre ut på botten av formen. Sedan kan man ju ta kyckling eller quornfärs om man inte vill ha köttfärs.
För att göra tacogratängen mjölkfri kan man använde Tofulines färskost och mjölkfri Sour Supreme.

Krämig tacogratäng, 4-6 portioner
400 gram köttfärs
1 pressad vitlöksklyfta
1 påse tacokrydda
1 dl vatten
1 paket philadelphiaost
1 burk creme fraiche
1-2 gula paprikor
1 purjolök (även det gröna)
3 dl riven ost (jag rev över min favoritost: paprikaost)

Stek färsen och tillsätt vitlöken, tacokryddan och vattnet. Blanda ihop ost och creme fraiche och bred ut i botten på en ugnsform. Fördela tacofärsen över. Hacka paprikan och strö den över färsen. Ansa och skölj purjolök och skiva det tunt. Strö purjolöken över paprikan. Avsluta med att toppa med riven ost. Gratinera på 200 grader i 20-30 minuter. Servera med nachochips, tortillabröd och en sallad.




6 kommentarer:

  1. Gahhh vad gott kram från en semesterfirare just nu i Mora /Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Underbart med semester Sofia, hoppas ni har det kanon!

      Radera
  2. Jag har fått ett liknande recept av en kollega fast med smaksatt CF och philadelphiaost i. Gratängen blir mycket krämig och god kan jag intyga. En klar tacosfavorit.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Smaksatt creme fraiche... hmmm... tål absolut att testas!

      Radera
  3. Förnekelse lever jag också i. ;-)

    Gratängen ser supergod ut, ska nog testa den med quornfärs någon gång. Kul med lite variation mot vanliga tacos och tacopaj. :-)

    Provade förresten att göra dina philadelpiabullar igår, mums vad gott! :-) Ha en trevlig helg! Kram Carro

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, gratängen passar alldeles perfekt som variation och slår tacopajen med hästlängder vill jag lova!
      Vad roligt att du gillade philadelphiabullarna!
      Trevlig helg på dig med! KRAM

      Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.