fredag 29 juni 2012

Saftig fläskytterfilé i fransk marinad



God afton i stugorna! Det är Happy Friday, fredagsmys och numera även SEMESTER! Hurra för det! Jag ser framemot sex veckor utan att behöva ställa klockan (kidsen väcker mig ändå senast 06.10), slippa sitta vid datorn dagarna i ända (den kommer att barrikeras av 3-åringen som lärt sig spela dataspel) och bara ta det lugnt (det ser ut som ett bombnedslag här hemma, var ska man börja). Haha! Ändå ska det bli så ofantligt skönt att gå runt här hemma och vara ledig, oavsett om det regnar på en eller solen kikar fram emellanåt. Vi ska nog hinna med både det ena och det andra. 
Nu bjuder jag på ett snart en vecka gammalt recept på fläskytterfilé. Jag lyckades riktigt bra med marinaden till denna fläskytterfilé så den ska definitivt göras fler gånger.  Till köttet serverade jag ugnsbakade tomathalvor. Även de blev lyckade. 

Med önskan om en skön helg! 

Saftig fläskytterfilé i fransk marinad, 4 portioner

1 fläskytterfilé, cirka 700 gram

Marinad:
3 msk matolja
2 msk ljus sojasås
2 msk honung
1 msk dijonsenap
1 ½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk paprikapulver
1 vitlöksklyfta, skivad

ev. 2-3 rödlökar/gula lökar

Putsa fläskytterfilén. Blanda ingredienserna till marinaden. Lägg fläskytterfilén i en fryspåse och häll över marinaden. Knyt ihop påsen och låt marineras i minst 2 timmar. Ta därefter upp köttet ur påsen, lägg det på en ugnsform och häll marinaden över den. Klyfta gärna med ett par rödlökar. Stick in en termometer på det tjockaste stället av köttet. Ställ in i ugnen på 175 grader tills köttet når en innertemperatur på 70 grader. Ta ut köttet, slå in i grillfolie och låt stå till sig i 20 minuter innan du skivar upp filén. Använd köttspadet som sky eller som såsbas.

Ugnsbakade tomathalvor med ört- och vitlöksolja

6 små tomater
3 msk olivolja
1 hackad vitlöksklyfta
1-2 tsk torkad oregano
Salt och peppar

Halvera tomaterna och lägg de i en ugnsform (ej samma form som köttet). Blanda ihop ört- och vitlöksoljan och fördela den över tomathalvorna. Ställ i ugnen tillsammans med köttet, tills köttet är klart. Servera som tillbehör.






14 kommentarer:

  1. Åhhh så härligt med semester jag måste väntaen vecka till har fyra veckor sedan : ) 6 veckor låter underbart skönt maten ser urgod ut stor kram och happy holidays kram Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Sofia! Vi hoppas att dina fyra veckor på jobbet går fort så att du också får vila upp dig snart!

      Radera
  2. Perfekt, har två i kylen till i morgon kväll jag just funderade på vad jag skulle göra med.
    Nu ska jag nog grilla dem efter att det legat i din marinad tror jag.
    Vad skönt med semester! Ha det gott // Lena

    SvaraRadera
  3. Ser otroligt gott ut! Semester låter bra, vilken härlig inställning du har - att det viktigaste är att vara ledig. Man har så lätt att fastna i allt som ska hinnas med, fixas till osv och att vädret ska vara bra. Men det viktigaste är ju att man är ledig och det är så skönt!! Ha det så bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inställningen är bra men efterlevs inte alltid. Jag fastnade i bullbaket, haha! Men det måste ju finnas för sommarens utflykter!

      Radera
  4. Hurra för semester! Och en massa god mat!

    SvaraRadera
  5. 100% smaskens du! Ha en härlig semester. Skrattade åt din beskrivninga av att man väcks ändå 6.10 osv, igenkänningsfaktorn var hög. 'Semester' har fått ett nytt ansikte nuförtiden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så talar en småbarnsförälder med erfarenhet! :-)

      Radera
  6. Mmm vad gott och trevligt med ett köttrecept med ett lättare tillbehör. Hoppas du nu får en underbart skön semester. Oavsett vädret.:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, lök och tomater är gott tillbehör! Det kan ibland kännas för tungt med potatis eller pasta till.

      Radera
  7. Åh, så glad jag blir över att hitta ett recept där man inte behöver bryna filéerna först.. Fungerade det bra ändå, tycker du? Köttet blev inte torrt? /Carin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jajamän, väldigt saftigt som synes på bilden!
      Lycka till Carin!

      Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.