onsdag 27 juni 2012

Supersnabba sommartårtan a la fjärilJag köpte tidningen Matgasinet Sommar för ett tag sedan. Jag tycker att det är ganka trevligt att bläddra, titta på bilder och få nya idéer t.ex. när man sitter på tåget. Något recept per tidning brukar jag laga eller baka också. Den här gången fastnade jag för ett recept redan på sidan 5. Ett löjligt enkelt recept på en tårta och då menar jag verkligen löjligt enkelt! En recension följer här!
Det blev en tårta som blev bakad, dekorerad och uppäten på mindre än 45 minuter. Det ni! Slå det om ni kan! Tårtan blev inte heller översöt. Den kan bakas i ugn eller i mikro. Jag testade att göra i mikron och det blev riktigt bra. Väldigt fin konsistens på botten som också är både mjölk- och glutenfri (glöm dock inte att alltid kolla innehållsförteckning på mandelmassa).  Eftersom vi kör mjölkfritt till killarna, delade jag kakan och formade halvorna så att det såg ut som en fjäril innan jag toppade med grädde respektive sojagrädde.
Jag har ändrat lite i receptet från tidningen, här kommer min version.  

Supersnabba sommartårtan a la fjäril, 1 liten tårta

200 gram (1 liten rulle) mandelmassa
2 ägg
1 ½ msk kakao

Topping:
Lemon curd
2 dl vispgrädde
Bär
Chocolate drops (kan uteslutas)

Riv mandelmassan och blanda med ägg och kakao. Lägg ett bakplåtspapper på en mattallrik. Häll upp smeten på bakplåtspappret så att det blir en rundel med cirka 22 cm i diameter.  Klipp till bakplåtspappret runt kanterna. Grädda i mikro på 600 Watt i 4 minuter. Kolla så att kakan stannat. Du kan också grädda kakan på 175 grader i 15 minuter. Låt kakan svalna på ett galler. Bred på lemon curd på botten och toppa med vispad grädde och bär.


15 kommentarer:

 1. Det måste ju vara rekord i kortast tid för att göra och äta en tårta. Häftigt tillvägagångssätt, alltid spännande att prova något nytt. Och på sommaren är det särskilt tacksamt för snabba projekt. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamenvisst! På sommaren ska det gärna gå undan så att man hinner med att lata sig också! Blir mer av den varan när semestern kommer igång!

   Radera
 2. Vilken fin tårta! Och den låter ju som att den är helt underbart god. Tummen upp för att det funkar i micron oxå!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Den blev god! Jag var lite skeptisk innan och rädd för att kakan skulle bli svampig. Men icke. Mandelmassan verkar fixa det där alldeles ypperligt!

   Radera
 3. Jösses Amalia, det gick undan i tårtsvängen här, inte illa alls! Och så fin den blev när du svängde ihop den till en fjäril, kul idé.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bullmammor och tårtmammor får vara påhittiga för att glädja barnen lite extra. Det brukar uppskattas.

   Radera
 4. Vad gott det ser ut! :-) Smidigt när det går så snabbt också. Kram Carro

  SvaraRadera
 5. Men det är ju nästan löjligt enkelt! och ser ut att vara hur god som helst. Tänk så kreativ man blir när man är mamma och måste anpassa sig till olika allergier eller bara tycke och smak.

  SvaraRadera
 6. Jättefin och bra när det går undan ;) Fjäriltårta har en vän till mig gjort många gånger på hennes barns kalas. Blir så fint.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fjärilstårta minns jag att min mamma också gjorde någon gång när jag var liten.

   Radera
 7. Samma botten har jag testat fast i ugn. I mikron låter det hur smidigt som helst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha! Det återstår för mig. Fast jag vet inte om jag orkar, för det funkade ju så klockrent i mikron.

   Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.