Nu är det dags att dyka ner i sommartårtornas värld, närmare
bestämt midsommartårtornas. Jag måste erkänna att jag inte satte ribban så
högt, då jag trots allt inte är någon tårtmakare. Gott ska det bli med enkla
medel.
Till midsommar bjöd jag därför på en chokladtårta, som
egentligen var en dubbel kladdkaka (dubblade smeten) och gräddades i en
springform samt en Britatårta eller Pinocchiotårta, som den också kallas, fylld
med lemon curd-grädde och färska bär. Därtill serverades färska bär separat
också till de mindre barnens stora lycka! Kladdkakan kan man med fördel göra
ett par dagar i förväg men spara dekorationen till samma dag. Britatårta
däremot är lite känslig med sin maräng, så grädda den gärna samma morgon och
fyll och dekorera precis innan servering.
Har ni också gjort tårtor till midsommar kan ni tävla med
den inne hos Linda och Kryddburken, länk till tävlingen här >>
Själv tänkte jag tävla med Brita-tårtan!
Britatårta, 10 portioner
125 gram rumsvarmt smör (eller mjölkfritt margarin)
1 dl strösocker
3 äggulor
1 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk (eller havredryck)
Maräng:
3 äggvitor
1 ½ dl strösocker
Fyllning:
3 dl vispgrädde
Cirka 1 dl lemon curd (smaka av)
Jordgubbar
Jordgubbar, hallon och blåbär till dekoration
Vispa smöret och sockret vitt. Tillsätt en äggula i taget.
Tillsätt en blandning av vetemjöl och bakpulver och avslutningsvis mjölken.
Blanda väl. Bred ut smeten tunt på ett bakplåtspapper, storlek cirka 25x35 cm.
Vispa äggvitorna och sockret till maräng. Bred ut
marängsmeten på kaksmeten men inte lika långt ut som kaksmeten. Grädda i nedre
delen av ugnen på 175 grader i cirka 25 minuter. Låt svalna.
Vispa grädden, rör ner lemon curd. Dela kakan på längden och
täck ena delen med skivade jordgubbar. Bred sedan ut lemon curd-grädden ovanpå
jordgubbarna. Lägg på andra delen av kakan och dekorera tårtan med färska bär. Servera genast så att marängen inte blir lös.
Chokladtårta / Dubbel kladdkaka, 10 portioner
200 gram smör eller mjölkfritt margarin
200 gram mörk bakchoklad
½ dl ljus sirap
4 ägg
4 1/2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
1 dl kakao
Knappt 1 tsk bakpulver
½ tsk salt
Färska jordgubbar till dekoration.
Glass till servering
Smält smöret och chokladen i en kastrull. Dra åt sidan och
tillsätt sirapen. Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker lätt. Blanda ihop
vetemjöl, kakao, bakpulver och salt i en separat bunke, häll sedan dessa i
ägg-socker-smeten. Rör med en sked. Häll i choklad-smör-sirapsblandningen. Rör
med en sked. Häll upp i en smord och bröad springform som är 24 cm i diameter.
Grädda på 175 grader i 35 minuter. Ta ut kakan ur ugnen och smäll den mot
bordet ett par gånger. Låt kakan svalna i rumstemperatur, flytta sedan över i
kylskåp och låt stå i kyl över natten innan servering. Dekorera med färska
jordgubbar. Servera med gräddglass eller en klick vispad grädde.
Bild 1-3 egna, bild 4-5>>
Smaskigt med en tårta och jordgubbar!
SvaraRaderaJa, det var supergott!
RaderaVilken massa godsaker det serverades här då! Britatårtan är en ofta serverad godsak hemma hos Håkans föräldrar, vi gillar den skarpt båda:)
SvaraRaderaJa, den känns lättäten tycker jag, och blev ännu friskare med lemon curd i grädden!
RaderaÅh vad gott! Pinocchiotårta brukar vi kalla den tårtan, men har inte gjort den på hur länge som helst så tack för påminnelsen. ;-) Har dock inte provat den med lemoncurdgrädde, låter mums! :-) Kram Carro
SvaraRaderaKärt barn har många namn! Jag tycker att du ska testa lemon curd i grädden nästa gång, blir fräscht!
RaderaDen här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaLyxigt med två tårtor, lite choklad och lite maräng kan inte bli annat än bra!
SvaraRaderaKram Malin
Eller hur! Fikat är räddat!
RaderaDin superavancerade chokladtårta ser såå god ut!;) Likaså Britatårtan:D Båda går ju också alltid hem!:)
SvaraRaderaTack Jenny! Ja, det var åtgång på tårtorna! *pust* :-D
RaderaAlltså, DUBBEL kladdkaka? Varför har jag aldrig tänkt på det? Tack snälla för den idén, här ska bakas avancerade kladdkaketårtor så snart det bara går ;) Och pinocchiotårta blev det här också - bra smak du har ;)
SvaraRaderaPinocchiotårta är ju för godingar som vi. Och dubbel kladdkaka, du låter så lyrisk så det är härligt att läsa! Testa vid tillfälle!
RaderaSå goda tårtor! Britatårta är ju hur gott som helst. Och dubbelkladdkaka, kan det vara annat än gott? Så midsommarfina ni gjort dem också.
SvaraRaderaTack Remsan!
RaderaBrittatårta hade vi också på picknicken i midsomrars. men äran för den ska min bror och hans fru ta åt sig av. otroligt god!
SvaraRaderaJag brukar sällan kommentera recept, men denna dubbla chokladtårta var GAAAAAAAlET god!!! Knockade mig ordentligt! Rekommenderas verkligen. Tack för recept!
SvaraRaderaVad kul! Tack själv!
Radera