tisdag 5 juni 2012

Jordgubbsbakelser på smördeg

 Ingen helg utan helgfika! Ja, jag hänger envist kvar i förra helgen eftersom jag inte hunnit med att blogga om allt därifrån än. Så ni får snällt hänga på! Men det gör väl kanske inte så mycket nu när det vankas mitt-i-veckan-helg igen! Jag har på senare tiden varit rätt så lat. Ingen ork för långkok eller timmar vid spisen. Latmajatiteln vågar jag bära om än lite tveksamt och tar alla genvägar som bjuds. 
Smördeg – vilken räddning om man vill ha ”hembakt” men inte orkar damma runt med mjöl och annat. Bara att grädda, låta svalna, fylla med grädde och bär! Det ni – inte fy skam eller hur? Och är man extra ambitiös så rostar man kokosen till grädden! Bakelser – bar ordet får det att vattnas i munnen! Så en nationaldagsbakelse har ni väl gjort er förtjänta av? Denna är dessutom inte överdrivet söt!


Vad har ni för planer och traditioner inför morgondagen?

Jordgubbsbakelser med smördeg, 8 stycken

4 fyrkantiga (15x15) smördegsplattor eller 4 avlånga
2 dl vispgrädde
½ dl kokos
Jordgubbar och hallon, eller andra valfria bär
Florsocker till garnering

Tina smördegsplattorna dela dem i mitten och lägg ut dem på bakplåtpappersklädd plåt. Grädda på 225 grader i 10-15 minuter (läs på paketet). Låt svalna innan du delar dem så att du får en botten och ett lock. Vispa grädden. Torrosta kokosen i en panna (om du är ambitiös). Fyll bakelserna genom att varva grädde, kokos och bär. Lägg på locket och pudra florsocker på toppen. Servera och njut!



Det var i det här mini-häftet som jag hittade receptet.
Häftet har hängt med ett tag; sedan 2001 för att vara exakt!

25 kommentarer:

  1. Ser supersmarrigt ut! Klart man ska ha en bakelse. Hade funderingar på att baka en rulltårta och göra bakelser av men vet inte riktigt vad vi gör imorgon. Inga speciella traditioner. Brukar passa på att ta långledigt och åka bort men så blir det inte i år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rulltårtsbakelser är jättegod! Kan ju vara skönt att vara hemma också. Det blir ju lite kort med mittiveckan-ledigt.

      Radera
  2. Ser underbart gott och förföriskt ut, snålvattnet rinner här! ;)

    Imorgon blir det jobb för min del... nackdelen med att jobba inom lagervärlden (Ica), där verksamheten är igång dygnet runt veckans alla sju dagar oberoende om det är röd dag eller inte...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!
      Men jobb kanske innebär helgtillägg just imorgon eller vad har ni för avtal?

      Radera
    2. Röda dagar 100% OB, det är pengarna som får tala! ;)

      Radera
  3. De här ser ju onekligen smaskiga ut. Skulle kanske passa till midsommar, mmm!

    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut! Inte tunga heller efter en massa midsommarmat!

      Radera
  4. Men åh vad gott! Sådana måste jag göra någon gång under sommaren. :-) Kram Carro

    SvaraRadera
  5. Ser så fina och läckra ut, ska testas hos oss. Smidigt att använda smördeg :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, färdig smördeg är så lyxigt smidigt.

      Radera
  6. Åh jag kom på en till efterrätt jag skulle vilja ha på dotterns student på fredag.
    Behärskar mig dock och inser att jag faktiskt inte hinner :(
    Så om inte du bor nära mig och man kan lägga in en beställning på 40 såna ljuva bakelser så får jag prova receptet en annan gång!
    // Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Nej nej, inte stressa med att göra mer. Var och kikade inne hos dig och det ser ut som att du fått en riktigt trevlig buffé! Hade varit trevligt att bistå med bakelsehjälp men jag befarar leveransproblem! :-) Ni kommer att få en fantastisk studentbjudning utan bakelserna också!

      Radera
  7. Alltså herregud vad det där ser gott ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, varning för dreggelskadat tangentbord när man tittar på bilderna ;-)

      Radera
  8. Åh så gott! Om inte imorgon så blir det till helgen, mums!

    SvaraRadera
  9. Smördegsbakelser är de bästa bakelserna!

    SvaraRadera
  10. Jaa,men såna gjorde jag då jag var runt 13år(många många år sen) men då med lime grädde,väldans gott de med :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Limegrädde låter inressant! Hur gjorde du då?

      Radera
  11. Guuu-huu-huuud vad gott det ser ut! Jag håller med om att smördeg ibland är en riktig life saver; så skönt att kunna få till något gott med bara lite ugnsvärme och enkla tillbehör :) Så här har jag dock aldrig gjort; min smördeg blir ofta maträtter, inte desserter. Det här SKA provas, helt klart! :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med tanke på den minimala ansträngningen som dessa bakelser kräver så tycker jag att du SKA testa! :-)

      Radera
  12. Tämähän on täydellinen vierasvaratarjottava, kunhan mansikat alkavat kypsyä. Tänä vuonna näyttää tulevan hyvä sato ja muut ainekset voi pitää kaapissa valmiina. Kiitos loistavasta vinkistä!:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eikö olekkin kiva ja helppo leivos! Kokeilemaan vaan!

      Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.