tisdag 19 juni 2012

Matrapport från Kreta, del 2



God afton i stugorna! Bjuder er på lite bilder på mat och dryck från Kreta. Dessa bilder är tagna på tavernor och på stranden bland annat. Skriver mer utförligt under bilderna. Då är det bara souvenirbilderna kvar i ett till inlägg. Ha en fin kväll!

PS. Har ni börjat planera midsommarmaten? Jag har suttit och skrivit lite listor, dels på vad vi ska äta och dels på vad som behöver göras, bakas och inhandlas. Dessutom har jag fått lite sommarhälsningar med mat via posten och bud, som säkert blir gott till midsommar. Återkommer om det imorgon!

En mixed grill-tallrik - en tallrik med blandat gott från grillen!
På menyn fanns en mixed grill-tallrik i tre storlekar, varav vi valde den minsta.
Jag vågar inte ens tänka på hur mycket mat det är på de två större. 

Färskpressade juicer, mixade på säsongens frukter.
Här med apelsin, aprikoser, banan och ananas. 

Man och barn beställde vi flera tillfällen in lemon ice cooler
och strawberry ice coolers
- en blandning av slush och sorbet kan man säga. 

Jag hade en stående beställning på färskpressad apelsinjuice på
förmiddagarna på stranden. Inte mycket som slår det! 

Och en grekisk sallad till lunch! Grönsakerna smakar så mycket bättre
och löken var så söt så man hade kunnat äta den som ett äpple. 

Min man fyllde upp med icke-grekisk emellanåt,
pastaälskare som han är! 

Favoritrestaurangen Mythos i grannbyn Kalives. Här uteserveringen. 

Mythos makalöst goda ostbollar med mynta i. V
et inte om jag någonsin ätit något godare. 

Eventuellt dessa korvar i så fall, handgjorda och med en härlig kryddning.
Lätt den godaste korven jag någonsin ätit. Vi beställde in korven som förrätt.
Jag och mannen fick varsin och sedan slukade barnen resten.
 

Och en kyckling souvlaki - klassiker! 

Kolgrillat är godast, besök i köket! 

16 kommentarer:

  1. Men fullkomligt underbara bilder och vad härlig du är som travar in i köket och tar bilder!

    Idag har jag bakat två av dina matbrödsrecept, dock inte de finska limporna som jag hade tänkt från början. Det blev krock med ugnstiden eftersom vi skulle göra en fransyska på låg värme i ugnen. Så idag bakade jag dina solrosbullar och de saftiga limporna.

    Solrosbullarna behöver jag baka igen, blev helt okej men de kan bli bättre. Jag knasade till det med två plåtar i ugnen och det funkade inte maximalt bra. Goda vart de, men jag vill mer.

    Limporna - underbar deg. Jag tyckte limporna såg fjuttiga ut när jag bakade ut dem så jag gjorde dem lite korta. Tjoho, vad de jäste på och blev runda och fina. Nästa gång gör jag dem lite längre så blir formen mer limpartad och mindre rund. Smakade gott när jag nöp en bit, ska göra goda mackor av dem nu till pausen i fotbollen.

    Tack för underbart blogginlägg från härliga Kreta!

    Catharina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Catharina!
      Jag har en vanlig ugn, så jag kör aldrig två plåtar åt gången. Brukar bli bäst en åt gången då.
      Vad roligt att limporna blev lyckade!
      Glad midsommar!

      Radera
  2. Men gud så mycket gott, blev såå sugen på ostbollarna och längtar så mycket mer efter vår resa dit efter dina härliga rapporter därifrån!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ostbollarna är verkligen något att se framemot. Härligt att ni har ert roliga kvar!

      Radera
  3. Oj så mycket gott!!! Man blir ju riktigt sugen:) Jag var på Kreta för många år sedan och hur man än försöker hemma får man inte riktigt till samma goda grekiska sallad, tzatziki, souvlaki och färskpressad juice och....ja det är nåt speciellt med äkta grekisk mat i alla fall!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Smaken sitter nog i miljön också!

      Radera
  4. Grekisk sallad, ostbollar, alla fräscha drycker, härligt :)

    SvaraRadera
  5. Oj oj oj... Så mycket gott! Maten är nog det bästa på resor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut! Det tycker åtminstone vi matfantaster Remsan!

      Radera
  6. Mums! Speciellt ostbollarna. Sådanna vill jag nästan ta och göra själv!

    http://bakasockerfritt.blogg.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det kanske blir ett ostbollsexperiment?

      Radera
  7. Vilka härliga matminnen, det bara fortsätter och fortsätter! Korven skapade ett väldigt intresse i vårt kök, vad var det för smaker i den?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu frågade jag tyvärr inte om kryddningen men kände igen åtminstone fänkål, apelsin, rosmarin, oregano och vitlök. Kan ha varit korianderfrön i också men jag säger inte säkert på det.

      Radera
    2. Apelsinskal är tydligen vanligt i kretensiska korvar.

      Radera
  8. Så mycket gott, det bästa med att resa bort ;) Tycker också du var cool som bara kilade in i köket och fotade, bravo!

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.