onsdag 6 juni 2012

Tigerkaka

Tigerkaka är en klassiker, som jag måste erkänna att jag sällan gör och man ser den också än mer sällan numera. God är den dock och väl värd att bakas lite då och då. Jag gjorde en dubbelsats av smeten, alltså är denne anpassad för två mindre formar (1-liters), se bilden.  Man kan också göra en sockerkaka och en tigerkaka av smeten. Halvera i så fall kakaomängden.
Jag kan inte gå i god för hur kakan blir om man halverar själva smetsatsen. Just kakor med bakpulver brukar jag tycka är svåra att halvera eller dubblera. Det är bakpulversmängden som är trixig då. Hur brukar ni göra?
Och just det… hoppas ni haft en fin Nationaldag!

Tigerkaka, 2 stycken (gjorda i 1-litersformar)

5 ägg
4 dl strösocker
200 gram smör (eller mjölkfritt margarin)
4 dl vetemjöl
2 ½ tsk bakpulver
2 ½ tsk vaniljsocker
2 msk kakao
1 dl kall mjölk (eller havredryck)

Vispa ägg och socker poröst. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna. Rör ner det avsvalnade smöret och mjölken i ägg/sockersmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker separat och vänd sedan försiktigt ner i smeten. Ta undan cirka 4 dl smet som du rör ner kakaon i.  Fördela först den ljusa smeten i smorda och bröade sockerkaksformar (1-liters) och ringla sedan över chokladsmeten. Dra med en gaffel från botten av formen och upp. Grädda kakorna i 175 grader i 30-35 minuter. Kakan är klar när den börjar släppa i kanterna. Prova med en provsticka att kakan är torr.


13 kommentarer:

  1. Du har dock helt rätt, den finnes sällan längre i någons fika bord.. synd, för den är ju god!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tigerkakan har fått ge vika för en massa moderniteter, på gott och ont!

      Radera
  2. Den där va längesedan man gjorde men god är den! Hade också tänkt baka i kväll men va så less efter allt målande så vi få se om det blir av i morgonbitti istället! Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gott att äta men jobbigt att baka ;-) Du får samla krafter under natten då!

      Radera
  3. Herrejisses, minns inte när vi bakade tigerkaka senast... så gott det är!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jamen, det verkar ju som att minn teori kan bekräftas då om att kakan bakas allt mer sällan. Vänd trenden! :-)

      Radera
  4. Åh tigerkaka var länge sedan jag åt var en av mina favorit kakor när jag var liten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Signalerar absolut barndom med en tigerkaka. Minns att min kusin bakade släktens godaste tigerkakor!

      Radera
  5. Det är något visst med en sådan där klassisk sockerkaksform. Så fint liksom!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är det! Jag har två likadana. Den ena har jag fått av mamma och den andra har jag fyndat på loppis.

      Radera
  6. En god kaka, men som sagt bakas alltför sällan :)

    SvaraRadera
  7. Tyvärr så bakas den inte så ofta längre men du har så rätt, den är jättegod och enkel att baka också!

    SvaraRadera
  8. Tigerkaka är ju jättegott :) Håller med dig, man bakar det alldeles för sällan!

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.