Tigerkaka är en klassiker, som jag måste erkänna att jag
sällan gör och man ser den också än mer sällan numera. God är den dock och väl
värd att bakas lite då och då. Jag gjorde en dubbelsats av smeten, alltså är
denne anpassad för två mindre formar (1-liters), se bilden. Man kan också göra en sockerkaka och en
tigerkaka av smeten. Halvera i så fall kakaomängden.
Jag kan inte gå i god för hur kakan blir om man halverar
själva smetsatsen. Just kakor med bakpulver brukar jag tycka är svåra att halvera
eller dubblera. Det är bakpulversmängden som är trixig då. Hur brukar ni göra?
Och just det… hoppas ni haft en fin Nationaldag!
Tigerkaka, 2 stycken (gjorda i 1-litersformar)
5 ägg
4 dl strösocker
200 gram smör (eller mjölkfritt margarin)
4 dl vetemjöl
2 ½ tsk bakpulver
2 ½ tsk vaniljsocker
2 msk kakao
1 dl kall mjölk (eller havredryck)
Vispa
ägg och socker poröst. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna. Rör ner
det avsvalnade smöret och mjölken i ägg/sockersmeten. Blanda vetemjöl,
bakpulver och vaniljsocker separat och vänd sedan försiktigt ner i smeten. Ta
undan cirka 4 dl smet som du rör ner kakaon i. Fördela först den ljusa smeten i smorda och
bröade sockerkaksformar (1-liters) och ringla sedan över chokladsmeten. Dra med
en gaffel från botten av formen och upp. Grädda kakorna i 175 grader i 30-35 minuter.
Kakan är klar när den börjar släppa i kanterna. Prova med en provsticka att
kakan är torr.
Du har dock helt rätt, den finnes sällan längre i någons fika bord.. synd, för den är ju god!
SvaraRaderaTigerkakan har fått ge vika för en massa moderniteter, på gott och ont!
RaderaDen där va längesedan man gjorde men god är den! Hade också tänkt baka i kväll men va så less efter allt målande så vi få se om det blir av i morgonbitti istället! Mvh
SvaraRaderaGott att äta men jobbigt att baka ;-) Du får samla krafter under natten då!
RaderaHerrejisses, minns inte när vi bakade tigerkaka senast... så gott det är!
SvaraRaderaJamen, det verkar ju som att minn teori kan bekräftas då om att kakan bakas allt mer sällan. Vänd trenden! :-)
RaderaÅh tigerkaka var länge sedan jag åt var en av mina favorit kakor när jag var liten.
SvaraRaderaSignalerar absolut barndom med en tigerkaka. Minns att min kusin bakade släktens godaste tigerkakor!
RaderaDet är något visst med en sådan där klassisk sockerkaksform. Så fint liksom!
SvaraRaderaJa, visst är det! Jag har två likadana. Den ena har jag fått av mamma och den andra har jag fyndat på loppis.
RaderaEn god kaka, men som sagt bakas alltför sällan :)
SvaraRaderaTyvärr så bakas den inte så ofta längre men du har så rätt, den är jättegod och enkel att baka också!
SvaraRaderaTigerkaka är ju jättegott :) Håller med dig, man bakar det alldeles för sällan!
SvaraRadera