söndag 3 juni 2012

Solrosfrallor, ostar och tomatsoppa

Hur har din helg varit? En ganska skön helg har det varit för min del må jag säga! Det är bra att ibland tvingas vara inne och mysa och dona och stöka i köket lite extra (ok, jag om någon gör ju det ändå). Dagens lunch bestod av en gammal favorit (dock nylagad) timjan- och tomatsoppa, recept här>>

Dessutom slog jag till på stort och bakade solrosfrallor till. Det var länge sedan jag bakade eget bröd nu. Smakade gott och gick åt som smör i solsken! Var tusan är solen egentligen?

Som pålägg smakade vi Fjällbrynts tre nya mjukostsmaker på tub, som Fjällbrynt var så snälla och skickade som varuprover hem till oss. Vi fick en härlig picknickkorg men vädret har ju ställt sig på tvären, så korgen får snällt vänta på sin utflyktsinvigning. 
Ostarna är i alla fall testade nu som frallpålägg och här kommer omdömena:
Rökt kalkonost: Helt ok, men lite tråkig och vanlig. Ok på frukostmackan.
Kantarellost: Tydlig och god kantarellsmak. Jag blev sugen på att testa denna i en varm toast, borde bli gott!
Chèvreost:  Tjoho, vilken vinnare! En tydlig smak av getost, inget snålande! Det här är storfavoriten, missa inte!

Och så till slut till receptet på solrosfrallorna, håll tillgodo vänner och ha en riktigt fin kväll! 

Solrosfrallor, 18 stycken stora frallor

50 gram jäst
5 dl mjölk (eller havredryck om mjölkfritt alternativ önskas)
2 tsk salt
½ dl honung
1 liter vetemjöl special (eller jästbrödsmjöl)
2 ½ dl vetemjöl
2-2 ½ dl solroskärnor
100 gram rumsvarmt smör (eller mjölkfritt margarin)

Lös upp jästen i fingervarm degvätska. Tillsätt salt, honung och solroskärnor. Arbeta in mjölet och arbeta degen i cirka 5 minuter med assistent (eller för hand). Tillsätt det rumsvarma matfettet och arbeta degen tills fettet har gått in i degen. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek (30-40 minuter). Stjälp upp degen på ett bakbord. Dela degen i två delar som du rullar till avlånga ”korvar”. Skär varje korv i 8-9 bitar. Doppa snittytorna i mjöl och lägg upp på bakplåtpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk i 20-30 minuter och grädda sedan mitt i ugnen på 200-225 grader i cirka 10 minuter.





Brödtjuvar ;-)


14 kommentarer:

  1. Åhhh matbröden ser goda ut tack för tipsen med ostarna : ) kram Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, testa gärna, speciellt chevren! KRAM

      Radera
  2. Bröden ser riktigt goda ut, jag har inte heller bakat just bröd på länge... Får kanske prova det här receptet :D Kul att mjukosten föll dig i smaken! Blev sugen på både kantarellosten och chèvreosten <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul med brödbak, ja,kanske du fick lite inspiration från mig!

      Radera
  3. Om det här vädret ska fortsätta är det jag som bakar bröd imorgon, tack för inspiratioN!

    SvaraRadera
  4. Finns inte mkt som slår nybakat bröd:) Ser så gott ut! :)

    SvaraRadera
  5. Tomatsoppan låter väldigt god! Och kantarellosten blev jag sugen på att testa... I en trast kan den nog bli super, som du skriver! :)

    SvaraRadera
  6. Åsa (svägerska)9 juni 2012 20:58

    Brödet var ju fantastiskt gott! Just nu står en deg på jäsning, men denna gång bytte jag ut solroskärnorna mot rivna morötter. Får se om det blir ett vinnande recept. ;) Tack för receptet!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt! Rivna morötter i bröd är ju också kalasgott!

      Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.