Hur har din helg varit? En ganska skön helg har det varit
för min del må jag säga! Det är bra att ibland tvingas vara inne och mysa och
dona och stöka i köket lite extra (ok, jag om någon gör ju det ändå). Dagens
lunch bestod av en gammal favorit (dock nylagad) timjan- och tomatsoppa, recept här>>
Dessutom slog jag till på stort och bakade solrosfrallor till. Det var länge sedan jag bakade eget bröd nu. Smakade gott och gick åt som smör i solsken! Var tusan är solen egentligen?
Som pålägg smakade vi Fjällbrynts tre nya mjukostsmaker på tub, som Fjällbrynt var så snälla och skickade som varuprover hem till oss. Vi fick en härlig picknickkorg men vädret har ju ställt sig på tvären, så korgen får snällt vänta på sin utflyktsinvigning.
Dessutom slog jag till på stort och bakade solrosfrallor till. Det var länge sedan jag bakade eget bröd nu. Smakade gott och gick åt som smör i solsken! Var tusan är solen egentligen?
Som pålägg smakade vi Fjällbrynts tre nya mjukostsmaker på tub, som Fjällbrynt var så snälla och skickade som varuprover hem till oss. Vi fick en härlig picknickkorg men vädret har ju ställt sig på tvären, så korgen får snällt vänta på sin utflyktsinvigning.
Ostarna är i alla fall testade nu som frallpålägg och här kommer omdömena:
Rökt kalkonost: Helt ok, men lite tråkig och vanlig. Ok på frukostmackan.
Kantarellost: Tydlig och god kantarellsmak. Jag blev sugen på att testa denna
i en varm toast, borde bli gott!
Chèvreost: Tjoho,
vilken vinnare! En tydlig smak av getost, inget snålande! Det här är
storfavoriten, missa inte!
Och så till slut till receptet på solrosfrallorna, håll
tillgodo vänner och ha en riktigt fin kväll!
Solrosfrallor, 18 stycken stora frallor
50 gram jäst
5 dl mjölk (eller havredryck om mjölkfritt alternativ
önskas)
2 tsk salt
½ dl honung
1 liter vetemjöl special (eller jästbrödsmjöl)
2 ½ dl vetemjöl
2-2 ½ dl solroskärnor
100 gram rumsvarmt smör (eller mjölkfritt margarin)
Lös upp jästen i fingervarm degvätska. Tillsätt salt, honung
och solroskärnor. Arbeta in mjölet och arbeta degen i cirka 5 minuter med
assistent (eller för hand). Tillsätt det rumsvarma matfettet och arbeta degen
tills fettet har gått in i degen. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek
(30-40 minuter). Stjälp upp degen på ett bakbord. Dela degen i två delar som du
rullar till avlånga ”korvar”. Skär varje korv i 8-9 bitar. Doppa snittytorna i
mjöl och lägg upp på bakplåtpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk i 20-30
minuter och grädda sedan mitt i ugnen på 200-225 grader i cirka 10 minuter.
Brödtjuvar ;-) |
Åhhh matbröden ser goda ut tack för tipsen med ostarna : ) kram Sofia
SvaraRaderaJa, testa gärna, speciellt chevren! KRAM
RaderaBröden ser riktigt goda ut, jag har inte heller bakat just bröd på länge... Får kanske prova det här receptet :D Kul att mjukosten föll dig i smaken! Blev sugen på både kantarellosten och chèvreosten <3
SvaraRaderaKul med brödbak, ja,kanske du fick lite inspiration från mig!
RaderaOm det här vädret ska fortsätta är det jag som bakar bröd imorgon, tack för inspiratioN!
SvaraRaderaLåter som en plan!
RaderaFinns inte mkt som slår nybakat bröd:) Ser så gott ut! :)
SvaraRaderaTomatsoppan låter väldigt god! Och kantarellosten blev jag sugen på att testa... I en trast kan den nog bli super, som du skriver! :)
SvaraRaderaSå goda de ser ut!
SvaraRaderaBrödet var ju fantastiskt gott! Just nu står en deg på jäsning, men denna gång bytte jag ut solroskärnorna mot rivna morötter. Får se om det blir ett vinnande recept. ;) Tack för receptet!
SvaraRaderaKram
Vad roligt! Rivna morötter i bröd är ju också kalasgott!
Radera