söndag 17 juni 2012

Matrapport från Kreta


Hej på er! Här kommer en Kreta-rapport. Det finns en hel del bilder i kameran nu så jag tänker att jag fokuserar på hotellet och maten på hotellet i detta inlägg. Det blir nog eget inlägg om souvenirer och annat vi ätit och druckit under veckan. Det är säkert inte svårt att lista ut att vi njutit av mycket gott under resan! 
Vi bodde alltså i den lilla byn Almirida på västra Kreta, några mil öster om Chania. Det finns en lång fin sandstrand och en strandgata intill den där de flesta restauranger ligger. Vill man ha fest och röj har man hamnat på fel ställe. Ypperligt för barnfamiljer och för de som gillar att lapa sol. 

Det var en lugn by, en liten turistort, som inte är lika exploaterad
som många andra kretensiska byar tyvärr har blivit.

Mig veterligen är det Apollo och Langley av de svenska charterarrangörerna som har hotell i byn och vi åkte för första gången med Langley till Almirida Bay Resort. Hotellet är beläget några hundra meter ovanför stranden i en olivlund. De har ett koncept där det i priset ingår förutom resa och boende även frukost och middagar, halvpension kan man säga. 

Hotellet bestod av flera byggnader med mestadels gäster i form av
barnfamiljer och par i övre medelåldern. 

Poolen var riktigt stor med en egen
avdelningför barn.
 

Barnklubben en storfavorit hos 3-åringen och lekparken
ett ställe där barn och föräldrar hängde vid efter middagarna.

Det känns annorlunda och minst sagt ovant att komma till ett hotell där researrangören har sin egen personal i receptionen och på restaurangen och de flesta var från de nordiska länderna. Detsamma gällde gästerna. Emellanåt saknade jag att höra grekiska när man möttes av ett God morgon till frukost istället för ett Kalimera.
Dagarna började med frukost i form av äggröra och bacon samt grekiska inslag såsom grekisk yoghurt, nötter och färsk frukt. Fräscht och gott. Minus för de så kallade juicerna, plus för gott te och fräscha pålägg! 

Liten frukosttallrik här, berodde inte på utbudet utan på att jag hade
svårt att få i mig en stor frukost när termometern redan på
morgonen stigit till över 25 grader.


Både frukost och middag serverades utomhus under takbeklädd
terrass eller direkt under bar himmel. Plats valde vi beroende på
humör och hur pass vi var i behov av skugga.

Middagarna bestod av 3-rätters där förrätterna lades upp av en kock och sen fick man fylla på tallriken med det man önskade från den kalla buffén. Det kalla är alltid godast, speciellt det svar grekiskt.  Nedan ett urval förrätter från veckan samt mat från den kalla buffén.

Grillad fetaost och grekiska ostbollar. Ostbollarna är ljuvliga! 

Keftedes - grekisk köttbulle i tomatsås

Honungsringlad getost med rostade pinjefrön

Ouzoflamberad jätteräka med het sås

Snygg flambering! 

Kall rödbetssoppa och en kretensisk Dakos - lite som en
bruschetta med tomater, kapris, oliver och fetaost.
Brödet är torrt men har blötats upp av påläggen och olivolja. 

Godsaker från den kalla buffén. 

Mer kalla godsaker samt en varm zucchini-croquette. 

Från vänster: Tzatziki, en röra med mosad potatis och vitlök (favoriten)
 och kikärtsröra. 

Zucchinicroquetter

Tsatsiki i stora lass 

Varmrätten bestod av fisk, fågel eller kött som man hämtade hos kocken och fyllde sedan själv på med tillbehör från den varma buffén. Tillbehören var suveränt bra med grekiska inslag och mycket ugnsrostade grönsaker av olika slag. Varje dag fanns det också ett pastaalternativ som oftast var vegetariskt märkte jag. Pastan gjordes a la minute. Barnen hade sitt eget barnalternativ, uppskattat om än ofta innehållandes mjölk och med just barnbetonade rätter såsom Spaghetti Bolognese, korv och hamburgare. Nedan ett urval av varmrätterna från veckan.

Fläskstek med rödvinssky och godsaker från den varma buffén,
däribland ugnsrostad sötpotatis.
 

Kyckling med citronsky, rostad potatis och vinbladsdolmar. 

Spenat- och tomatöverbakad sjötunga med ris,
ugnsbakad tomat och grönsaker. 

BBQ-kväll

Godsaker från grillen

Grilltallrik! Till vänster fylld bläckfisk - supergod! 

Den varma buffén 

Plus i kanten får också efterrätterna, färdigupplagda och inte överdrivet mastiga avslutningar på måltiden. Även efterrätten hämtade man själv och fyllde sedan på t.ex. färsk frukt, yoghurt, baklavas med mera från efterrättsbuffén. Nedan ett urval av veckans efterrätter.

Chokladkaka med grädde och jordgubbar

Chokladkräm med en caramel i botten,
chokladkaka och fruktsallad

Citronkaka med yoghurt och krossade kanderade nötter,
fruktsallad och baklava. 

Vaniljpannacotta med täcke av caramel,
fruktsallad och nötfylld baklava. 

Citronkaka i mängder

Baklava

Grekisk yoghurt och honung - till dagens alla måltider! 

26 kommentarer:

  1. Ni verkar ha haft det riktigt mysigt! God mat och allt. Särskilt sjötungan tycker jag låter god :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var en härlig semester! Maten var god, inklusive sjötungan! :-)

      Radera
  2. Wow. Vilken fantastisk mat. Vet inte vad som lockade mest. Tur att jag inte går upp ett gram av att äta med ögonen. :)

    Fina pics.

    Tack för titten
    Sanna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men du kanske dregglade på tangentbordet? ;-)

      Radera
  3. Oj jösses så mycket gott ni fått att äta, det ser ju helt otroligt ut! Så härligt med så varierat utbud, även om man kanske som du skriver hellre vill höra grekiska än svenska när man väl är där:)
    Misstänkte att du var iväg på någon tur eftersom det varit lite "tyst" från din sida:)

    Har du schemalagt dina inlägg eller går du in och publicerar redan färdiga under tiden? Vi har aldrig lyckats att få upp de inlägg som vi schemalagt utan får alltid själva gå in och trycka på publicera-knappen så de läggs ut.

    Ser frm mot fler reseminnen från Kreta-turen,
    välkommen hem!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var välbalanserat och lyckat koncept att göra en kombination av 3-rätters och buffé. Något för alla!
      Ja, anade att alla trogna skulle börja ana ugglor i mossen, när inte jag besökte era bloggar i gengäld.
      Jag schemalagde inläggen och det funkade finfint. Nu när Blogger uppdaterats tycker jag att det blivit ännu enklare. Prova igen, hojta till annars så hjälper jag till och instruerar er!

      Radera
  4. Vilket trevligt inlägg att läsa, allt såg ju så gott ut. Såg ut att vara bra variation på rätterna och barnpoolen såg ju jättebra ut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. God mat, jajamän!
      Barnpoolen var suverän, mellan 50-70 cm i vattenhöjd så N kunde också knata runt i den. Inte mycket trängsel heller eftersom många större barn höll till i den gigantiska delen med djupare vatten.

      Radera
  5. Jag var här på Almerida de 2 veckorna och åt allt det här goda som beskrivs här. Menyn har ändrats iår till det bättre, som gäster är vi är vi lyriska!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt Anonym att ni också tyckte om maten!

      Radera
  6. Ååå vilka härliga matfoton, gud så gott!!! :) Medelhavsmat är så himla gott, man blir aldrig less.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis! Och atmosfären gör sitt till också! :-)

      Radera
  7. Ojoj, så mycket gott ni har ätit minsann och vädret som också var varmt :) Vi får hoppas att ni har tagit med er lite av det fina vädret hit upp nu då. Du den där flamberingen, cool!

    SvaraRadera
  8. Men jisses så mycket gott! Det är så här det ska vara på resor!

    SvaraRadera
  9. Allt ser suveränt gott ut - men jag hittar inte de riktigt grekiska rätterna och absolut inte det grekiska taverna serverings tallrikarna... Bor man med hel pension på hotellet med ALLA måltider ingående??
    Grekalnds pendlaren.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anonym: Det var halvpension. Middag ingick inte första och sista kvällen. De kvällarna åt vi på olika tavernor samt ytterligare en kväll. Som jag skrev ovan så har jag mycket matfoton från resan att den maten helt enkelt får hamna i ett eget blogginlägg. Det kommer! Hav tålamod! :-)

      Radera
  10. Åh, så mycket god mat och efterrätterna såg inte tokiga ut :) Så bra ni haft det på er resa!

    SvaraRadera
  11. Åh nu blev jag Greklandssugen.
    Ser jättemysigt ut.
    // Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är svårt att låta bli att bli ressugen! :-)

      Radera
  12. Kul att se dina bilder och höra din bild av Galna Grekland. Hittade hit via Kenneths blogg och jösses vad mycket roliga recept du har! Gillar dina bakrecept, satt hela kvällen igår och läste - och läste. Har skrivit ut ditt recept på finska limpor och ska göra dem idag.

    Du har bra och genomtänkta bilder förutom att din plockmat alltid är så läckert upplagd. Man äter ju med ögat också! Är så glad att jag hittade din blogg.

    Catharina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för dina fina ord! Det värmer! Lycka till med brödbaket!

      Anna

      Radera
  13. såg dig på galenigreklands blogg....

    och jag följder dig i din åxå...

    men jag har ju blivit lite småkär i Ira vovven som e galen i lammkorvar... träffade du henne???
    maten såg helt fantastisk ut och jag e sååååå sugen på att åka till grekland i sommar...

    kram och tack för en mysig blogg... :-) DIANA

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Diana. Japp, träffade Ira när Kenneth var på promenad med henne en kväll. Jag måste dock erkänna att jag inte är någon hundfantast men hon verkade vara en fin hund.

      Radera
  14. nej men åååh, jag måste åka till Kreta ser jag! Vad mycket smaskigt du lockar med som jag bara vill sätta tänderna i just i detta nu (ja, okej, jag är väldigt hungrig också, men det spelar egentligen ingen roll)! Ååh, de där ostbollarna och fetaosten <3 Och efterrätterna ser enormt goda ut, de är inte alltid så goda när man kommer till varmare länder men det visste nog inte Kreta om ;) Hoppas det var lika fantastiskt som det ser ut!

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.