lördag 23 juni 2012

Midsommarbuffé i bilder (inkl. 7 recept)



Hej min vän! Hoppas att du haft en mysig midsommarafton!
Vi firade midsommar med bror och hans familj och våra vänner och deras son. Tillsammans var vi sex vuxna och fem barn som styrde kosan mot Hågelbyparken, där vi tillsammans med mängder av andra picknickare bredde ut filtar på gräsmattan, åt god mat och deltog i det traditionella midsommarfirandet.

Jag hade förberett en midsommabuffé till lunchen, som dukades fram på en duk i gräset. Det blev färsk potatis, sill med tillbehör, ägg, gravad lax, skagenröra, prinskorv, hemgjorda köttbullar, dubbelmarinerad fläskfilé, västerbottenpaj, kaviarsnurror, sommarsallad med jordgubbar och fetaost, halvhemgjort knäckebröd, polarbröd och ostar för att inte förglömma de obligatoriska jordgubbarna.




Innan maten bjöd jag på en liten apertif i form av sommarbål (alkoholfri) gjord på Sprite och en blåbärsmixer toppad med blåbär och skivade jordgubbar. Läskande, fräscht och uppskattat!

Sommarbål blåbär, 1 liter

9 dl Sprite 
Knappt 1 ½ dl blåbärsmixer (Rose’s Blueberry flavour cordial mixer)
1 dl skivade jordgubbar
1 dl blåbär
Is

Mät upp sprite och blåbärsmixer i en kanna, flaska eller skål. Lägg i rejält med is och bären.




Årets nya recepttest blev kaviarsnurror, västerbottenpaj utan pajskal och dubbelmarinerad fläskfilé. Receptet på kaviarsnurrorna kommer från Isbjörnens kaviar, receptet på västerbottenpajen hittade jag här>> men delade receptet och bakade pajen i en hälften så stor form. Den dubbelmarinerade fläskfilén letade jag efter information lite varstans och gjorde sedan ett eget recept.

Kaviarsnurror, 16-20 stycken

1 paket kyld smördeg på rulle
Kaviar (med dill)
Ev. riven västerbottenost (uteslut om du vill göra snurrorna mjölkfria)
Finhackad gräslök
Ägg till pensling
Bred ett jämt lager kaviar på den utrullade smördegen. Skär i ett par cm tjocka bitar och lägg på bakplåtpapperklädd plå med snittytan uppåt. Pensla med ägg och strö över gräslöken. Grädda på 200 grader i cirka 10 minuter.




Västerbottenpaj utan pajskal, recept här>> men jag halverade det och gjorde den i en mindre form. 

Västerbottenpaj utan pajskal, 1 liten

150 gram riven västerbottenost
2 ägg
1 dl vispgrädde
Salt och svartpeppar
Blanda ost, ägg och vispgrädde. Smaka av med salt och peppar. Häll smeten i en välsmord pajform och grädda på 225 grader i cirka 15 minuter.




Dubbelmarinerad fläskfilé med citron, vitlök och örter, 1 stycken

1 fläskfilé (500-600 gram)

Marinad 1:
3 dl vatten
1 vitlöksklyfta
2 tsk blandade torkade örter (timjan, oregano, basilika osv)
2 msk grovt salt
svartpeppar

Marinad 2:
½ vitlöksklyfta
cesten och saften från ½ citron
2 tsk örtkryddor provencale (Findus frysta)
4 msk olivolja
Svartpeppar

Putsa fläskfilén. Bryn den i en panna och lyft sedan över i en ugnsform. Stick in en termometer och kör fläskfilén upp  till 70 grader i innertemperatur på det tjockaste stället, i ugn på 175 grader.
Mät upp ingredienserna till marinad 1 i en kastrull. Koka upp, dra kastrullen åt sidan och låt svalna.
Lägg den ugnsstekta fläskfilén i en frystpåse, häll över marinaden och ställ kallt över natten. Vänd några gånger.
Skiva fläskfilén. Riv skalet på citronen, pressa juicen och blanda ihop med örter, olivolja och svartpeppar. Häll marinaden över fläskfilén och låt marinera i ett par timmar till innan servering.




Till barnen (och vuxna också) stekte jag köttbullar där jag använde persillade-krydda som smaksättning. Det blir smak av persilja och vitlök. Recept följer nedan.

Köttbullar Persillade, cirka 40 stycken

500 gram nötfärs
1 ½ skiva rostbröd (hade inget ströbröd)
¾ dl havredryck (eller mjölk)
1 ½ msk potatismjöl
1 ägg
½ r ödlök, riven
Drygt 1 tsk persillade
Svartpeppar
Ev. lite salt
Låt rostbrödet blötas upp i vätskan i 5-10 minuter. Tillsätt potatismjöl, ägg, rödlök och kryddor. Avsluta med att blanda ihop allt med färsen och arbeta till en smet. Smaka av med salt. Rulla köttbullar med uppblötta händer och lägg på en vattensköljd skärbräda. Stek i lite matfett på en panna med medelhög värme.




Eftersom jag nyligen köpt en stor laxfilé tog jag undan mittbiten och gravade. Så gott och enkelt att grava sin egen lax. Glöm inte bort att laxen ska ha varit fryst också (i minst 3 dygn så kan alla, även gravida äta av den, iofs ingen gravid denna gång med men gammal vana), antingen före eller efter gravning. Jag brukar grava först och frysa in sen. Här kommer receptet som är en gammal goding.

Gravad lax

500 gram laxfilé (gärna mittbiten)
2 msk salt (ej mineralsalt)
½ dl strösocker
1 tsk krossad vitpeppar
½ dl hackad dill

Ta bort ev kvarvarande ben på laxen. Gör små hål i skinnet med en liten vass kniv. Blanda ihop socker, salt, vitpeppar och dill. Fördela cirka ¼ av blandningen på en ark med bakplåtspapper. Lägg därefter laxfilén med skinnsidan nedåt. Fördela sedan resten av blandningen över filén. Linda in filén i ett bakplåtspapper. Vira sedan plastfolie runt om. Låt stå och dra i rumstemperatur i ett par timmar, vänd då och då. Låt sedan stå i kyl i 24 timmar. Frys ev. in därefter.




Och nu avslutningsvis receptet på en sommarsallad med jordgubbar! Håll tillgodo!

Sommarsallad med jordgubbar och fetaost

75 gram bladspenat
½ paket sugarsnaps/sockerärtor
1 dl fetaosttärningar
2 dl jordgubbar

Häll upp spenaten i en salladsskål. Förväll sockerärtorna lätt och strimla de sedan. Strö över spenaten. Noppa jordgubbarna och skiva tunt. Häll dessa över salladen och toppa med fetaosttärningarna.





Fler bilder från midsommarafton hittar du hos min väninna här>>. Själv får jag ta och inse att jag får göra ett separat inlägg om fikat och grillningen. Det får bli imorgon! Ha en fin kväll!


18 kommentarer:

  1. Åh vad härligt och gott och fräscht det ser ut! :-) Ni verkar ha haft en riktigt bra midsommar. :-) Ha en fortsatt trevlig helg nu. Kramar Carro

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Carro! Ja, det blev en härlig midsommarafton! KRAM

      Radera
  2. Vilken fantastisk lunchbuffé! Så många fina recept du bjuder på:-)

    Ha en fortsatt mysig helg!
    kram

    SvaraRadera
  3. Tack för mumsig midsommarlunch, lika gott som vanligt!

    Kram

    SvaraRadera
  4. Vad mycket fantastiskt god mat! :) Solen verkar ha varit framme också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, solen sken och vi ikapp med den! :-)

      Radera
  5. Så mycket recept, så roligt att jag tittade in här.
    Ha en fin dag!
    Kram
    Hanna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att du tyckte det Hanna! Välkommen att kika in fler gånger! KRAM

      Radera
  6. Oj, vilken fin buffé du dukat upp! Så mycket gott du lagat.
    Jag åt ingen otillagad fisk alls som gravid. Listeria dör endast vid upphettning. Å andra sida är risken liten med färska råvaror och andra parasiter dör i frysen som du skriver.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Jag vet att det här med fisk alltid är känsligt. Rekommendationerna ändrades mellan A och Ms graviditeter så när jag var gravid med N, så var gravad lax ok om man gravat den själv.

      Radera
  7. Ser jättegott ut. De där fläskfilén hade vi på dotterns student. Så jättegod och enkel att göra.
    // Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Lena! Ja, dubbelmarinerad fläskfilé är en perfekt bjudrätt och bufférätt!

      Radera
  8. Så mycket god mat ni njutit av ojoj, underbar buffé. Sommarbålen ser riktigt god ut, ska jag testa framöver!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker absolut att du ska testa bålen, löjligt enkel att blanda ihop och smakar gott!

      Radera
  9. Marinerad fläskfile är så gott:)

    SvaraRadera
  10. Vilken buffé alltså! Personligen fastnade jag för bålen direkt, det låter väldigt fräsch. Sedan blev jag intresserad av kaviarsnurrorna osm för mig kändes väldigt nyskapande. Tufft!

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.