onsdag 13 juni 2012

Brownies med påskskumsrester

 Vad huset förmår – minns ni det från skolmatsedeln? Det kunde vara vad som helst men allra troligast sådant som blivit kvar och frusits in eller fanns kvar i skafferi och kyl när det vankades skolavslutning. Kanske inte så lockande alla gånger. Men hemma brukar det bli desto bättre med vad huset förmår-tema. Påskumsbrownies blev det för ett tag sedan. Påskskum är ju ett måste på påsken men i ärlighetens namn är det mer av en finnas-på-bordet-tradition snarare än en ätas-upp-tradition. Nedklippta i en brownie fick dem dock ett mycket gott betyg. Så rota nu i skåpen så ska ni se att ni kan baka småkakor, kladdkakor eller en form brownies på rester på praliner, brunfärgade nonstop eller något annat udda. Längre ner ser ni hur jag hottade upp browniesarna ytterligare genom att göra bakelser av dem och toppade med glass, jordgubbar och chokladkurs. Överkurs, dålig bild men urbota gott (och onyttigt) nattfika vill jag lova!


Brownies med skumgodis (påskskum)

200 gram smör (eller mjölkfritt margarin)
150 gram mörk blockchoklad (mörk choklad med högre kakaohalt går också bra)
4 ägg
3 dl socker
2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 knivsudd salt
nästan en hel påse påskskum (eller annat skumgodis/marshmallows

Klipp skumgodiset i mindre bitar. Smält matfett i en kastrull, bryt chokladen i bitar och låt smälta med på svag värme. Vispa ägg och socker poröst. Rör ihop de torra ingredienserna, utom skumgodiset. Rör först ner de torra ingredienserna i äggsmeten och sedan den smälta choklad- och smörblandningen. Avsluta med att vända ner skumgodiset. Klä en liten långpanna, ungefärlig storlek 20x30 cm med bakplåtspapper. Häll smeten i långpannan. Grädda i mitten av ugnen, på 200 grader, i cirka 15 minuter. Låt svalna först i rumstemperatur och sedan stå i kylskåp över natten innan du skär kakan i bitar.




4 kommentarer:

  1. Åh jag älskar brownies och bakelsen ser helt sjukt god ut! Den skulle inte sitta fel just nu. ;-) Kram Carro

    SvaraRadera
  2. Så gott med brownies, och inte blir det sämre när det blir en smarrig bakelse av den:)

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.