söndag 24 juni 2012

Britatårta och chokladtårta till midsommarfikat



Nu är det dags att dyka ner i sommartårtornas värld, närmare bestämt midsommartårtornas. Jag måste erkänna att jag inte satte ribban så högt, då jag trots allt inte är någon tårtmakare. Gott ska det bli med enkla medel.

Till midsommar bjöd jag därför på en chokladtårta, som egentligen var en dubbel kladdkaka (dubblade smeten) och gräddades i en springform samt en Britatårta eller Pinocchiotårta, som den också kallas, fylld med lemon curd-grädde och färska bär. Därtill serverades färska bär separat också till de mindre barnens stora lycka! Kladdkakan kan man med fördel göra ett par dagar i förväg men spara dekorationen till samma dag. Britatårta däremot är lite känslig med sin maräng, så grädda den gärna samma morgon och fyll och dekorera precis innan servering.

Har ni också gjort tårtor till midsommar kan ni tävla med den inne hos Linda och Kryddburken, länk till tävlingen här >> 
Själv tänkte jag tävla med Brita-tårtan!




Britatårta, 10 portioner

125 gram rumsvarmt smör (eller mjölkfritt margarin)
1 dl strösocker
3 äggulor
1 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk (eller havredryck)

Maräng:
3 äggvitor
1 ½ dl strösocker

Fyllning:
3 dl vispgrädde
Cirka 1 dl lemon curd (smaka av)
Jordgubbar

Jordgubbar, hallon och blåbär till dekoration

Vispa smöret och sockret vitt. Tillsätt en äggula i taget. Tillsätt en blandning av vetemjöl och bakpulver och avslutningsvis mjölken. Blanda väl. Bred ut smeten tunt på ett bakplåtspapper, storlek cirka 25x35 cm.
Vispa äggvitorna och sockret till maräng. Bred ut marängsmeten på kaksmeten men inte lika långt ut som kaksmeten. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i cirka 25 minuter. Låt svalna.
Vispa grädden, rör ner lemon curd. Dela kakan på längden och täck ena delen med skivade jordgubbar. Bred sedan ut lemon curd-grädden ovanpå jordgubbarna. Lägg på andra delen av kakan och dekorera tårtan med färska bär.  Servera genast så att marängen inte blir lös.




Chokladtårta / Dubbel kladdkaka, 10 portioner

200 gram smör eller mjölkfritt margarin
200 gram mörk bakchoklad
½ dl ljus sirap
4 ägg
4 1/2  dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
 4 dl vetemjöl
1 dl kakao
Knappt 1 tsk bakpulver
½ tsk salt

Färska jordgubbar till dekoration.
Glass till servering

Smält smöret och chokladen i en kastrull. Dra åt sidan och tillsätt sirapen. Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker lätt. Blanda ihop vetemjöl, kakao, bakpulver och salt i en separat bunke, häll sedan dessa i ägg-socker-smeten. Rör med en sked. Häll i choklad-smör-sirapsblandningen. Rör med en sked. Häll upp i en smord och bröad springform som är 24 cm i diameter. Grädda på 175 grader i 35 minuter. Ta ut kakan ur ugnen och smäll den mot bordet ett par gånger. Låt kakan svalna i rumstemperatur, flytta sedan över i kylskåp och låt stå i kyl över natten innan servering. Dekorera med färska jordgubbar. Servera med gräddglass eller en klick vispad grädde.





Bild 1-3 egna, bild 4-5>> 

18 kommentarer:

  1. Smaskigt med en tårta och jordgubbar!

    SvaraRadera
  2. Vilken massa godsaker det serverades här då! Britatårtan är en ofta serverad godsak hemma hos Håkans föräldrar, vi gillar den skarpt båda:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den känns lättäten tycker jag, och blev ännu friskare med lemon curd i grädden!

      Radera
  3. Åh vad gott! Pinocchiotårta brukar vi kalla den tårtan, men har inte gjort den på hur länge som helst så tack för påminnelsen. ;-) Har dock inte provat den med lemoncurdgrädde, låter mums! :-) Kram Carro

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kärt barn har många namn! Jag tycker att du ska testa lemon curd i grädden nästa gång, blir fräscht!

      Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  5. Lyxigt med två tårtor, lite choklad och lite maräng kan inte bli annat än bra!

    Kram Malin

    SvaraRadera
  6. Din superavancerade chokladtårta ser såå god ut!;) Likaså Britatårtan:D Båda går ju också alltid hem!:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Jenny! Ja, det var åtgång på tårtorna! *pust* :-D

      Radera
  7. Alltså, DUBBEL kladdkaka? Varför har jag aldrig tänkt på det? Tack snälla för den idén, här ska bakas avancerade kladdkaketårtor så snart det bara går ;) Och pinocchiotårta blev det här också - bra smak du har ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pinocchiotårta är ju för godingar som vi. Och dubbel kladdkaka, du låter så lyrisk så det är härligt att läsa! Testa vid tillfälle!

      Radera
  8. Så goda tårtor! Britatårta är ju hur gott som helst. Och dubbelkladdkaka, kan det vara annat än gott? Så midsommarfina ni gjort dem också.

    SvaraRadera
  9. Brittatårta hade vi också på picknicken i midsomrars. men äran för den ska min bror och hans fru ta åt sig av. otroligt god!

    SvaraRadera
  10. Jag brukar sällan kommentera recept, men denna dubbla chokladtårta var GAAAAAAAlET god!!! Knockade mig ordentligt! Rekommenderas verkligen. Tack för recept!

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.