onsdag 25 april 2012

Mandelpesto på laxfiléer, vårgrönsaker och pestosås

 Hemgjord pesto är något som är busgott att göra, och enkelt dessutom såtillvida att man äger en mixerstav. Istället för pinjenötter brukar jag rätt så ofta använda mandlar istället i peston. Dels så är mandlar billigare och något som jag har hemma oftare än pinjenötter. Sedan mixar jag bara lite på måfå! Gott brukar det bli!
Ni andra som gör egen pesto, brukar ni spä den med vatten? Det brukar jag göra för annars kan den ju ”dricka” hur mycket olja som helst.

Här kommer receptet på mandelpeston, som jag bredde på laxbitar innan de åkte i ugnen. Till det serverades härligt våriga grönsaker och en kall sås på turkisk yoghurt och pesto. Mums för vårmat!

Nu blev det lite nattuggle-recept men det kanske inte gör så mycket. Tror att jag ska krypa ner i sängen nu och börja på en ny bok!

Mandelpesto på laxfiléer, vårgrönsaker och pestosås, 4 portioner

Mandelpesto:
1 kruka basilika
50 gram mandel, behöver ej skållas
En bit, kanske runt 50 gram parmesan, riv grovt
1 vitlöksklyfta
½ dl olivolja
Vatten tills du får rätt konsistens
Salt
Peppar

Häll upp ingredienserna till peston i en mixerbunke. Mixa till en slät massa. Spä med vatten. Smaka av med salt och peppar.

Laxfiléer med pestotäcke:
4 laxfiléer
Mandelpesto
Salt och peppar

Lägg ut laxfiléerna i en gratängform. Salta och peppra. Bred på mandelpesto på varje filé. Gratinera på 175 grader i cirka 15 minuter eller tills laxen har en innertemperatur på cirka 58 grader.

Kall pestosås:
1 dl turkisk yoghurt
2 msk mandelpesto

Rör ihop yoghurten och peston. Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite honung.

Stekta vårgrönsaker:
1 zucchini
1 röd paprika
1 purjolök
Olivolja
Salt
Peppar

Skär zucchinin i halvmåna och paprika i stavar. Ansa purjolöken och skär i diagonala bitar. Hetta upp lite olivolja i en panna och stek grönsakerna på medelvärme. Servera till pestolaxen och såsen. 


11 kommentarer:

  1. hedlund_mattias@hotmail.com25 april 2012 kl. 21:53

    hemgjort pesto blir aldrig fel

    SvaraRadera
  2. Aldrig blivit av att jag gjort egen pesto... Det är nog dags för det! :)

    SvaraRadera
  3. Hemgjord pesto är helt klart bäst. Men späda den med vatten brukar jag aldrig göra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Brukar du ta olja tills du får rätt konsistens? Kan ju gå åt ganska mycket då tycker jag.

      Radera
  4. Åhhh, den Sitia-olivoljan är inte fel alltså! Den hade vi hem i bagaget från Kreta för några år sen... här dricks det nästan olivolja får vi erkänna ;)
    Sitter och funderar på om vi gjort egen pesto nångång, kan inte komma ihåg... däremot brukar vi blanda pesto med crème fraiche och ha på lax i ugn.
    Ser gott ut det här med! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sitia är klart godast. God är även den kretensiska olivoljan som man kan beställa från marinasolivolja.se Har gjort det med gott betyg!

      Radera
  5. Åh jag som fortfarande inte fått till att göra egen trots att fick receot av dig läänge sen... så gott!

    SvaraRadera
  6. Vilken bra blogg du har:) kollade efter Äppeltzatsiki på google och hamnade här^^
    kolla min matblogg om du vill oxå:)

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.