Var inte rädda för att testa att fritera. Det är inte alls läskigt, bara var försiktiga och ha ett lock till hands. Jag hade en termometer i grytan så att jag kunde hålla koll på temperaturen.
Mina svärföräldrar firar valborg med oss, liksom mina
föräldrar som kommer ikväll då jag tänkte duka upp en kall buffé. På kvällen
vankas valborgsmässoeld och tivoli! Skönt väder är det också, så grillen åkte
fram och vi åt korv med bröd till lunch!
Önskar er en underbar valborg! Vill också tacka för alla
fina hälsningar ni lämnar på bloggen och på Facebook-sidan! Ni är fantastiska!
Tack!
Munkar, 80 st
1 liter vatten eller mjölk
2 paket (100 gram) jäst
300 gram socker
20 gram salt
20 gram kardemumma (stöt själv i mortel,
cirka 4 tsk)
2 ägg
Cirka 3 liter vetemjöl
300 gram smör
Olja och kokosfett till fritering
Strösocker till dekoration
Värm vattnet eller mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och lös upp jästen till sammans med degvätskan. Smält smöret i en kastrull och låt svalna. Tillsätt socker, salt, kardemumma och äggen i degbunken. Börja arbeta in mjölet, lite åt gången. Knåda degen tills den lossnar från bunken. Tillsätt det avsvalnade smöret och arbeta in det i degen, knåda tills degen släpper bunkens kanter. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Kavla ut degen och ta ut kakor med t.ex.
ett lock, en skål eller dylikt. Om du vill göra ringmunkar gör du ett hål i
mitten med ett mindre lock. Låt jäsa på en plåt under bakduk i cirka 30
minuter.
Hetta upp oljan till 180 grader. Om du
saknar en termometer kan du lägga i en bit formfranska. När den blir gyllengul
är oljan klar att friteras i. Jag använder en järngryta till fritering. Tänk på
att ha ett lock till hands när du friterar. Om oljan börjar brinna sätter du på
locket! Kasta aldrig vatten i oljan!!!
Fritera 3-4 munkar åt gången, vänd efter
en stund och fritera på andra sidan. Ta upp munkarna med hålslev och låt rinna
av på hushållspapper. Vänd i socker eller glasera efter tycke!
Hemmagjorda munkar är så gott, och fina blev de :)
SvaraRaderaJa, supergott! Är inte riktigt nöjd med formen men smaken! :-)
RaderaMums, så gott. Var precis inne hos Hovkonditorn också... ni kör nästan samma tema just nu :) Mycket smarrigt må jag säga. Önskar dig en trevlig valborg!
SvaraRaderaAmy, det måste vara för att både jag och Hovkonditorn har finskt påbrå!
RaderaOn mistä valita:)Makoisalta näyttää kaikki,-olemme samoihin aikoihin aamusta olleet vääntämäs taikinaa:)Hyvää Vappua teille sinne kaikille<3
SvaraRaderaA tykkäsi ja maistoi joka sorttia! Hyvää vappua sinne myös!
RaderaAha! är friterade munkar en finsk tradition?! såg just ett sånt inlägg idag i en annan matblogg. ´Jag är inte så förtjust i friterade munkar men dina ser onekligen smarriga ut. Ha en trevlig valborg.
SvaraRaderaSmarrigt är bara förnamnet! Trevlig valborg!
RaderaVilka fantastiskt fina munkar du gjort med glasyr och allt! Och jag tackar för receptet vi lånade på munkarna! :) Bagerirecept och allt, jojomänsan! ;)
SvaraRaderaGlada Vappen till dig!
Roligt att ni testade receptet! Glad vappan, bara vatten! :-)
RaderaÅh så gott de ser ut! Vi fick tacka våra finska grannar för att de räddade våra 'finska valborg', kom med både sima o munkar... hemma gjorda ringlar med bara vanlig socker e mina favoriter :) tror mannen min hade ätit av alla era sorter ;) glad valborg!
SvaraRaderaVilka grannar! Jag har också sockermunkarna som favoriter. A gillade dock de pyntade! Glad valborg!
Raderadet var ju dock inte så svårt hihi måste ta och prova någon dag :)
SvaraRaderaÄlskar själv att baka det är sååå roligt :)