onsdag 4 april 2012

Saftig och snabb kardemummakaka

Undertecknad är en sann kardemummafantast! I mitt tycke är kardemumman den godaste fikabrödskryddan alla kategorier! Den slår saffran, kanel och vanilj – alla tre! Är man nu riktigt sugen på hembakade kardemummalängder men inte har tid eller ork, men ändå är baksugen, så kan man röra ihop smeten till en kardemummakaka! Inga avancerade vispningsmoment eller risk för misslyckanden. Det dummaste och osäkraste momentet är ihoprörningen! Inte röra för mycket! Enkelt va? Smidigt och gott! Helst ska kakan bakas på riktigt smör och ätas nybakt!

 
Saftig och snabb kardemummakaka

4 dl vetemjöl
1 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 tsk stött kardemumma
75 gram smör eller mjölkfritt margarin
2 dl filmjölk eller mjölk (eller t.ex. alpro soygurt)
Pärlsocker på toppen

Blanda ihop de torra ingredienserna. Finfördela fettet ner i mjölröran. Häll i filmjölken och rör smeten slät. Klicka ner smeten i en smord och bröad form. Strö över pärlsocker. Grädda på 200 grader i mitten av ugnen i cirka 30 minuter.

22 kommentarer:

  1. Och jag som också precis bloggade om kardemumma på bananer i smördegspaket! Vilket sammanträffande! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, det var skoj! Och såg också alldeles underbart gott ut! Jag har aldrig kombonerat bananer och kardemumma!

      Radera
  2. Mums! Kardemumma är ju så gott. Denna kaka ska testas i morgon :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, gör det! Väldigt smidig är den och god också!

      Radera
  3. Svar
    1. Ja, någon skrev att de hade gått upp i vikt bara av att läsa bloggen. Det låter lite läskigt! :-)

      Radera
  4. Kardemumma är verkligen gott och denna kaka låter smarrig!

    SvaraRadera
  5. Mums måste jag testa tack för receptet : ) kram Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, testa! Och glöm inte att rapportera! KRam

      Radera
  6. Åh jag älskar verkligen också kardemumma! :-) Måste prova denna någon gång. :-) Kram Carro

    SvaraRadera
  7. Åh du är räddaren i nöden! Funderade precis vad jag ska baka till svärmor, för lovade hålla i den delen.. o jag som varken vill vispa och är för den delen ingen bra på baka borde ju verkligen klara av det här! O det här borde vara något som sonen också stoppar gärna in i munnen :)

    Tack, de ska testas!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men vad bra! Kom ihåg att inte röra för mycket när du blandar i filmjölken/mjölken utan bara försiktigt så kommer det att bli hur bra som helst! Lycka till!

      Radera
  8. Mums, den här är god. Jag brukar kalla dessa till hastbullar :)

    SvaraRadera
  9. Riktigt god! Det perfekta fikabrödet!

    SvaraRadera
  10. Tack för ännu ett riktigt bra recept//mammabeige

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för hälsningen! Kul att baket blev lyckat. Denna kaka är en snabblagad favorit!
      KRAM Frostis

      Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.