Annandag påsk och sista dagen på långledigheten. Hoppas ni haft det bra under påsken! Påskfirandet här hemma har gått lugnt till och avslutades med att vi i morse fick åka till närakuten med minstingen, som fick en penicillinkur. Förhoppningsvis är det snart slut på sjukdomseländet. Helgen i övrigt har varit skön med mycket lugnt familjemys, lite pyssel och några inomhus- och utomhusaktiviteter. Vädret har också varit över förväntan. Jag hade berett mig på snöstorm hela helgen lång, något som tur var uteblev. Mat har vi ätit och fikat gott. Barnen fick påskägg med godis från mormor och morfar, i övrigt har det inte blivit mycket godis förutom fikabröd. Jag är ingen lösgodisfantast.
Tänkte här bjuda på en efterrätt som är fräsch och inte alltför söt, en perfekt avslutning på måltiden. Kvargefterrätter är poppis i Finland och jag vill minnas att jag fick sådana t.ex. till mellis på dagis när jag var liten. Nu har jag faktiskt inte gjort några kvargefterrätter på år och dagar men kommer att göra det framöver. Det är en riktigt god avslutning på måltiden, och perfekt till påsk. Kvargen hör nämligen påsken till i Finland.
Jordgubbskvarg, 4 portioner
2 dl kvarg (Kesella går bra)
2 dl vispgrädde
2 dl jordgubbar (färska eller frysta)
½ tsk vaniljsocker
2 tsk florsocker
Ev. lite riven choklad på toppen, kan uteslutas
Vispa grädden. Mixa jordgubbarna med mixerstav, rör ner socker och även kvarg. Vänd ner röran i grädden och blanda ihop försiktigt. Tokvispa inte! Häll upp i serveringsglas! Låt stå till sig en stund i kylskåp. Kvargen är hållbar i kylskåp ett par dagar och går bra att förbereda.
åh va tråkigt,men hoppas ni blir helt friska snart.
SvaraRaderaLåter ju helt fräsct och supergott ut
Tack, vi kryar på oss här!
RaderaSkickar er krya på er kramar och säger även att efterrätten ser KANON god ut!
SvaraRaderaKRAM i massor
Tack snälla! KRAM
RaderaUsch, hoppas det blir bättre med minstingen! Snöstorm fick vi njuta av... men det la sej inte som tur var.
SvaraRaderaEfterrätt hellre än godis här också:)
Ja, vi hade ju också något som liknade snöstorm på långfredagen!
RaderaBra, då tycker jag att efterrätterna leder big time nu!
Efterrätt och hembakt fikabröd äter vi också mycket hellre än allt godis som är fullproppade med torkade kaktuslöss och andra konstigheter.
SvaraRaderaJa, i Finland är kvargefterrätter väldigt vanliga, men det gör inget för de är så goda och kan varieras i det oändliga. :)
Det här med kaktuslöss fick mig övertygad om att jag gjort rätt val! :-)
RaderaÅh, kanske sitter ni på recept med kvargefterrätter på er blogg?
Hittills har vi i alla fall ett recept, superenkelt för du behöver inte ens vispa grädde :)
RaderaDet låter som ett recept i mitt tycke! :-)
RaderaOjdå, krya på!
SvaraRaderaDen här efterrätten låter god och så kan man ju använda den 1 %-iga kesellan (fast misstänker att det inte blir lika gott...!)
Tack!
RaderaNu ska jag faktiskt överraska med att berätta att kvargen som användes var 0,3%-ig!!! Den finska kvargen verkar vara det. Så kör på den 1%-iga!
MUMMA låter smarrigt och fräscht : ) kram Sofia
SvaraRaderaPrecis!
RaderaFräscht och lyxigt! Jag äter alltid kvarg på kvällen, så detta var en roligare variant :)
SvaraRaderaAha, hoppas detta faller dig i smaken!
RaderaSå underbart gott det ser ut! Måste testa :) Tack för tipset om att mixa ärtor m creme fraiche, kan få mina barn att gilla ärtor mer. Ha en bra dag!
SvaraRaderaSå lite så. Tipset står på baksidan av påsen till icas ekologiska ärtor I love eco, som övrigt är de godaste frysta ärtorna enligt mig.
RaderaFin liten efterrätt du bjuder på!
SvaraRaderaHoppas ni får vara friska i fortsättningen,
kram!
Ser riktigt gott ut!
SvaraRadera