Har ni en skön söndag? Luften är regnig och himlen bjuder på en färg i grå skalor här i Stockholmsområdet. Vi styrde kosan mot IKEA imorse och lyckades tajma in öppningen, vilket vad skönt för då fick vi strosa i lugnan ro utan köer. Det blev Kamprads obligatoriska femhundring, som lämnades i kassan mot en kassa täcken, kuddar, soffkuddar, glas och lite sommarkänslor. Därefter var det storhandling på ICA Maxi och kidsen var hur duktiga som helst trots att det tog tid.
Nu har jag en kyckling i lergrytan i ugnen till middag. Här
kommer däremot ett recept på en krämig pastagratäng på pasta, köttfärssås och
bechamelsås. Haricots vertsen steker jag i en panna tillsammans med skivad
vitlök och pinjenötter. Gott att strö på lite flingsalt.
Gott slut på veckan!
Krämig pastagratäng med köttfärs, minst 6 portioner
500 gram pasta
Köttfärssås:
500 gram nötfärs
1 gul lök, hackad
1 bit rotselleri, riven
1 stor morot, riven
2 vitlöksklyftor, riven
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater + 1 burk vatten
1 msk oregano
Några stänk worchestershiresås
Salt och peppar
Bechamelsås:
75 gram smör (mjölkfritt margarin)
Knappt ½ dl vetemjöl
1 liter mjölk (eller mjölkfritt alternativ
Salt och peppar
Ost, riven
Tomat, skivad
Koka pastan ett par minuter kortare än vad det står på
förpackningen. Stek köttfärsen tillsammans med lök, rotselleri, morot och
vitlök. Tillsätt tomatpuré och låt det stekas på en stund innan du tillsätter
de krossade tomaterna och vattnet. Låt stå och puttra i 10 minuter.
Smält smöret till bechamelsåsen i en kastrull. Tillsätt
mjölet och rör slätt. Låt inte det bli brunt. Tillsätt mjölken lite i taget.
Rör mellan och låt tjockna. När du tillsatt alla vätska, låt såsen koka på svag
värme i ett par minuter så att mjölsmaken försvinner. Smaka av med salt och
peppar.
Varva kokt pasta, köttfärssås, bechamelsås och riven ost i
en gratängform. Avsluta med bechamelsås som du toppar med skivade tomater och
strö på lite salladskrydda. Ställ in gratängformen på 200 grader i 30 minuter.
Vitlöksdoftande haricots verts
Haricots verts, jag använde frysta
1 vitlöksklyfta skivad
1 msk pinjenötter.
1 msk olivolja
Flingsalt
Stek haricots vertsen i olivolja tillsammans med
pinjenötterna och vitlöken. Strö flingsalt på toppen.
Oi ja voi miten syötävän hyvää:)melkeistä samaa kuin meillä täällä oli viikolla,-keitä makaroonia,paista jauheliha + pekoni palasia,-pilko paprikaa + purk.maissia + pieni sipuli sekä puoli purkkia Jalopeunaa.Muna maito johon mustapippuri sekä suolaa, kaada kaiken päälle.Vielä juustoraaste "kanneksi":)Hyvää ja hiukka tulistakin on!!Täällä ihana aurinko koko päivän,piha siivousta tehty.Hali sinne<3
SvaraRaderaNami, kuulostaa tosihyvälle! Haleja!
RaderaEnkelt och gott med pastagratäng. Tycker det lät spännande med dina haricorts verts.
SvaraRaderaJa, pastagratäng brukar vara omtyckt av barnen här hemma! Haricots vertsen är en favorit. Går att hotta upp på många sätt!
RaderaHaricots verts vad gott
SvaraRaderaJavisst!
RaderaVitlöksbönorna låter riktigt smarriga, mums. Och vilket inköp, inte illa:)
SvaraRaderaDe är mums om man är en vitlöksfantast, som jag! Ja, inköpen var det inge större fel på :-)
Radera"Hänga på låset"-knepet på IKEA har nog räddat många förhållanden... Det kan bli otäckt mycket folk om man kommer senare.
SvaraRaderaMiddagen såg toppengod ut. Haricot verts är underbart, särskilt med vitlök!
Bönor och vitlök måste vara grymt gott. Och dessutom lite pinjenötter till. Ska jag testa som tillbehör.
SvaraRaderaBlev en bra shopping dag ser jag :-)