Här kommer receptet på vetelängderna, som jag bakade igår.
Längder är roliga att göra. Igår testade jag att göra på ett nytt sätt. Jag
försökte att dokumentera hur jag gjorde i bilder ifall fler blir sugna på att
testa. Fyllningen bestod av blåbärsmarmelad och marsánkräm. Dessa är också mitt
bidrag till MÅNADENS SÖTSAK med temat SAGOLIKT.
Imorgon är det valborgsmässoafton och det vankas finskt
valborgsfirande med munkar, sima (mjöd), serpentiner och ballonger! Mer om det
imorgon!
Nu önskar jag er en riktigt skön söndagkväll! Kanske är det
fler som har klämdag imorgon och får njuta av en låååånghelg! Kram kram på er!
Blåbärslängder med marsánkräm, 2 stora längder
2 ½ dl mjölk (eller havremjölk)
½ paket jäst
½ tsk salt
1 dl socker
1 tsk nystött kardemumma
Cirka 7 dl vetemjöl
75 gram smör (eller mjölkfritt margarin)
Fyllning:
2 dl blåbärsmarmelad
1 ½ satser marsánkräm (instruktion på baksidan av Ekströms
kokmarsán)
1 ägg till pensling
Pärlsocker
Flagad mandel
Vetedeg: Smula
ner jästen i en bunke. Värm mjölken fingervarm och tillsätt lite i taget i
bunken medan du vispar. Tillsätt salt, socker och kardemumma. Ha i mjölet lite
i taget och knåda degen tills den lossnar från bunkens kanter. Smält smöret och
häll det över degen. Knåda tills smöret sugits in i degen. Låt jäsa under
bakduk i cirka 30-45 minuter innan du bakar ut.
Utbakning: Ta
undan nästan en tredjedel av degen. Dela resten av degen i två delar och kavla
ut dem till 15x35 cm stora avlånga plattor. Bred blåbärsmarmelad på bägge och
vik sidorna in mot mitten (lämna en springa i mitten). Spritsa marsánkrämen i
springan. Av degen som du lade undan, kavla ut den och skär remsor som du
lägger i kryss över marsánkrämen. Låt jäsa i 20 minuter, pensla sedan med ägg,
låt torka i 5 minuter och pensla med ägg en gång till. Strö på pärlsocker och flagad
mandel. Grädda sedan på 200 grader i cirka 15 minuter.
Men vad gott älskar blåbär
SvaraRaderaJa, blåbär är både gott och nyttigt!
RaderaOj vad det där såg gott ut.
SvaraRaderaKram Lotta
Tack, smakade gott också! KRAM
RaderaGode tid vad gott : ) Du har en award hos mig : ) kram Sofia
SvaraRaderaWow, detta har jag helt missat! Får kika in hos dig! KRAM
RaderaSå fina längder du bakat! Ja, idag blir det munkar och mjöd hos oss också :) Glada Vappen!
SvaraRaderaGlada vappen!
RaderaVilka vetelängder extra allt!
SvaraRaderaJupp, ska inte vara "fattigt"! :-)
RaderaWow! Så smarrigt! Den kommer jag definitivt baka. Tack för receptet :o))))
SvaraRaderaVad roligt! Testa!
RaderaHär dreglar jag efter alla supersmarriga bilder... vaniljkräm i vetebröd är bland det godaste jag vet! :)
SvaraRaderaTycker också om vaniljkräm om den har sällskap av någon god sylt eller marmelad!
Raderaåh detta ser ut och va något ja skulle fastna för.älskar blåbär..så gott och jättefin blev de
SvaraRaderaTack så mycket för dina fina ord!
RaderaHejsan!
SvaraRaderaTrilla in på din blogg av en slump... tack vare detta receptet faktiskt;) Såg så smarrigt ut så i helgen har jag letat efter blåbärsmarmelad. ;)
Men hitta inte de någonstans.
vart hittade du blåbärsmarmelad??
Kram Mia.
Blåbärsmarmeladen har jag köpt i Finland. Där finns ett bra utbud på marmelader som tål gräddning. Har sett blåbärsmarmelad (lite dyrare) i välsorterade mataffärer. Annars kan du använda en annan marmelad eller koka din egen. Ett bra recept finns hos bloggen Söta saker. Lycka till med bakningen!
RaderaJag har precis hittat hit och gillar din blogg skarpt :) Såg oerhört mumsigt ut!
SvaraRaderaTack snälla! Vad roligt att du ger dig till känna! Lämna gärna en kommentar ibland om du kikar in fler gånger!
RaderaSer supersmaskigt ut! Har nyss haft en storhandling och handlat lite av vad som behövdes. Hittade såklart ingen blåbärsmarmelad, men jag tog blåbärssylt, tror du det blir för blött? prova kan man ju alltid göra:)
SvaraRaderaJag vet faktiskt inte eftersom jag inte har testat. Det beror säkert på sylten också. Du kanske kan röra ner lite potatismjöl om den verkar väldigt rinnig.
RaderaOh jag har letat efter ett sånt här recept nu sen några dagar tillbaka och äntligen hittade det här! Nu ska här bakas och smaskas! Tack för receptet :)
SvaraRaderaSå lite så! Lycka till med baket! :-)
Radera