Ni andra som gör egen pesto, brukar ni spä den med vatten?
Det brukar jag göra för annars kan den ju ”dricka” hur mycket olja som helst.
Här kommer receptet på mandelpeston, som jag bredde på
laxbitar innan de åkte i ugnen. Till det serverades härligt våriga grönsaker
och en kall sås på turkisk yoghurt och pesto. Mums för vårmat!
Nu blev det lite nattuggle-recept men det kanske inte gör så
mycket. Tror att jag ska krypa ner i sängen nu och börja på en ny bok!
Mandelpesto på laxfiléer, vårgrönsaker och pestosås, 4
portioner
Mandelpesto:
1 kruka basilika
50 gram mandel, behöver ej skållas
En bit, kanske runt 50 gram parmesan, riv grovt
1 vitlöksklyfta
½ dl olivolja
Vatten tills du får rätt konsistens
Salt
Peppar
Häll upp ingredienserna till peston i en mixerbunke. Mixa
till en slät massa. Spä med vatten. Smaka av med salt och peppar.
Laxfiléer med pestotäcke:
4 laxfiléer
Mandelpesto
Salt och peppar
Lägg ut laxfiléerna i en gratängform. Salta och peppra. Bred på mandelpesto på
varje filé. Gratinera på 175 grader i cirka 15 minuter eller tills laxen har en
innertemperatur på cirka 58 grader.
Kall pestosås:
1 dl turkisk yoghurt
2 msk mandelpesto
Rör ihop yoghurten och peston. Smaka av med salt och peppar
och eventuellt lite honung.
Stekta vårgrönsaker:
1 zucchini
1 röd paprika
1 purjolök
Olivolja
Salt
Peppar
Skär zucchinin i halvmåna och paprika i stavar. Ansa
purjolöken och skär i diagonala bitar. Hetta upp lite olivolja i en panna och
stek grönsakerna på medelvärme. Servera till pestolaxen och såsen.
hemgjort pesto blir aldrig fel
SvaraRaderaNej, eller hur!
RaderaAldrig blivit av att jag gjort egen pesto... Det är nog dags för det! :)
SvaraRaderaDet tycker jag absolut!
RaderaHemgjord pesto är helt klart bäst. Men späda den med vatten brukar jag aldrig göra.
SvaraRaderaBrukar du ta olja tills du får rätt konsistens? Kan ju gå åt ganska mycket då tycker jag.
RaderaÅhhh, den Sitia-olivoljan är inte fel alltså! Den hade vi hem i bagaget från Kreta för några år sen... här dricks det nästan olivolja får vi erkänna ;)
SvaraRaderaSitter och funderar på om vi gjort egen pesto nångång, kan inte komma ihåg... däremot brukar vi blanda pesto med crème fraiche och ha på lax i ugn.
Ser gott ut det här med! :)
Sitia är klart godast. God är även den kretensiska olivoljan som man kan beställa från marinasolivolja.se Har gjort det med gott betyg!
RaderaÅh jag som fortfarande inte fått till att göra egen trots att fick receot av dig läänge sen... så gott!
SvaraRaderaDags nu då! :-)
RaderaVilken bra blogg du har:) kollade efter Äppeltzatsiki på google och hamnade här^^
SvaraRaderakolla min matblogg om du vill oxå:)