onsdag 11 april 2012

Laxwok i sällskap av en äppelcider

 Det är lätt att tappa räkningen på dagarna här hemma när man vabbar men lill-lördag tror jag nog det är! Så här efter påsk känner jag mig ganska mätt på sötsaker, så det kanske blir något litet salt istället.

Bjuder här på annandagens lunch – en lax- och nudelwok med massor av härlig chili och vitlök. Inte överdriven hetta men lagom så att barnen också kunde äta av den. Till woken testade jag och mannen en av de alkhoholsvaga cidernyheterna från Kiviks Musteri, som jag fått varuprover på. De är framtagna för att passa till mat och går att köpa i mataffären. Det var Astrakan Äpplecider halvtorr, som hälldes upp i glasen. Jag ger cidern en trea, sötman dämpar hettan bra! Kanske skulle betyget blivit högre av någon annan, jag hör nämligen till dem som så gott som alltid dricker vatten till maten. Ibland kan jag ta en cola om jag äter lunch ute men för det mesta vatten med eller utan bubblor. Ibland kan det vara roligt att piffa upp maten med en cider.

Lax- och nudelwok med chili och vitlök, 4 portioner

400 gram laxfilé
400 gram äggnudlar
1 röd chilifrukt (utan kärnor och de vita väggarna)
2 vitlöksklyftor
½ rödlök
½ paprika
½ påse spenatblad, kan bytas ut mot t.ex. pak choi
Saften från 1 lime
1 dl färsk koriander
Japansk sojasås
Salt och peppar
Olja att steka i
Ev. ingefära (jag hade ingen hemma, annars hade jag tagit saften från en bit riven)

Börja med att kärna ur chilifrukten, ta bort de vita innerväggarna och hacka den fint. Skala och hacka vitlöken. Hetta upp en rejäl skvätt olja i en panna och släng ner chili och vitlök. Låt detta ”friteras” i cirka ½ minut innan du häller över dessa på ett annat fat. Tänk på att vitlöken inte ska bli brun (då smakar den inte så gott), avbryt i så fall innan. Tärna laxen grovt och woka den i en panna. Salta och peppra. Lägg över på ett fat. Pressa limesaften över. Strimla rödlök och paprika och woka även dessa hastigt. Koka nudlarna. Häll av nudlarna. Häll åter ner vitlöks- och chilihacket i en het panna, tillsätt nudlar, lax, rödlök och paprika. Häll över sojasås. Vänd ner spenatblad och hackad koriander och salta och peppra. Häll upp allt på ett fat och servera genast.


10 kommentarer:

 1. Det där ser mycket gott ut, tack för tipset!

  SvaraRadera
 2. Så gott, lax i sällskap av många goda ingredienser i wok, det kan ju bara bli gott!

  SvaraRadera
 3. Den där cidern har jag också fått... tänkte dock testa att baka med den. Vad tror du om det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet faktiskt inte, svårt att bedöma. Vi har bara testat denna hitills. Kanske den som var avsedd till efterrätter då? Eller tänkte du matbröd?

   Radera
 4. Maten ser fantastiskt god ut! Jag dricker sällan cider som det är och aldrig till mat. Oftast använder jag cider i drinkar/bål eller i maten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ciderstek är ju jättegott, likaså ciderkyckling! Drinkar blir det inte många av i det här huset men jag ska genast kila in till dig och leta efter recept som jag kan anpassa! :-)

   Radera
 5. Det där såg gott ut!
  Här dricker vi också mest vatten till maten, ibland blir det bubblat vatten med färskpressad citron i som omväxling.

  SvaraRadera
 6. sv: Tack så mycket! Ja, den är lite söt ^^

  SvaraRadera
 7. MUMMA : ) kram Sofia

  SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.