måndag 2 april 2012

Dumlekakor - originalet


Här kommer ett recept på klassiska Dumlekakor, originalreceptet. Jag har hållit på detta recept ett tag nu. Det blir ju inte så ofta jag bakar kakor med Dumle eftersom de inte går att göra mjölkfria. Men de är ju för goda, smälter i munnen! Det vet ni som gjort Dumle-kakor tidigare. Om ni inte testat dessa tidigare, så kan jag upplysa er om att de är perfekta godbitar till helgfikat med sin vaniljdoftande mördeg sega kolafyllning och så chokladen på toppen!
 Måndag betyder måndagsmys! Tror dock inte att vi slår på stort ikväll i matväg eftersom det vankas storhelg. Men något småmysigt kan det säkert bli!

Förresten… och inte så lite förresten heller! Jag tackar allra ödmjukast för alla fina kommentarer om vårt påskiga kök!  

Dumlekakor, 24 stycken

200 gram smör
1 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
12 Dumle-kolor
24 Noblesse (1 ask och ingen nallar ur asken innan, för då räcker inte chokladen, haha!)

Rör ihop rumsvarmt smör och sockret. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner i smör- och sockersmeten. Låt degen vila innan du rullar den till 24 kulor. Lägg kulorna på aluminiumformar, som du ställer på en plåt. Dela Dumle-kolorna och tryck ner en i varje kula. Grädda kakorna i mitten av ugnen, på 175 grader i 10-15 minuter. Lägg på en Noblesse på varje kaka medan de är varma.





29 kommentarer:

  1. Min man skulle älska dessa! :)

    SvaraRadera
  2. Åhh de är så vansinnigt goda : ) kram Sofia

    SvaraRadera
  3. Åh, både noblesse och dumle... så gott!

    SvaraRadera
  4. Åh, det här var sjukt länge sedan. Typ 20 år, haha. Jag har faktiskt funderat på att baka sådana igen och nu blev jag inspirerad. Fy, så goda de är!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad bra att jag kunde inspirera! Dags att slå till nu, såhär efter 20 år kan man väl säga att det ÄNTLIGEN är dags igen!

      Radera
  5. Dessa är jättesmarriga, gjorde dom för ett tag sedan själv!

    SvaraRadera
  6. Någon som provat göra dem glutenfria?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har själv inte testat att göra dem glutenfria men googlade och hittade detta:

      http://yramammansrecept.blogg.se/2011/december/dumlekakor-med-noblesse-glutenfria.html

      Radera
  7. Jag har sett recept på dessa, men inte bakat dem själv! Kan tänka mig att de är supergoda!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, de är till och med godare än vad de ser ut!

      Radera
  8. Funkar dessa att frysa eller inte lika gott då?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fungerar absolut att frysa! Håller sig goda!

      Radera
  9. Åhh... Såg ditt recept på dessa och blev genast inspirerad. Fast valde att göra min lite annorlunda såklart :)
    Blev kladdmiffins med hallon i istället för dumble och en apelsinnoblesse ovanpå. Kan lova att de blev poppis här hemma :-) Nästa gång ska jag testa ditt recept i sin helhet.
    Ha en underbar påsk! Kram

    SvaraRadera
  10. Har länge velat göra sådana här kakor. Så kikade runt lite på olika recept och fastna för ditt! Dem blev väldigt goda! Tack! Har du föresten något tips om några andra kakor som inte tar så lång tid att göra? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att kakorna blev lyckade! Jag tycker också om att baka saker som går snabbt att ordna fram. Kan tipsa om choklad- och kolasnittar: http://frostrosor.blogspot.se/2012/04/kola-och-chokladsnittar.html och om svärmors strösselrutor: http://frostrosor.blogspot.se/2012/05/svarmors-rutor.html Bägger passar perfekt som sommarfika!

      Radera
    2. Vad roligt att kakorna blev omtyckta! Kan även tipsa dig om svärmors rutor: http://frostrosor.blogspot.se/2012/05/svarmors-rutor.html
      samt
      kola- och chokladsnittar: http://frostrosor.blogspot.se/2012/04/kola-och-chokladsnittar.html

      Radera
  11. Hej vi är 2st tjejer som håller på med ett sommarlovsföretag och ska göra en kokbok och tänkte ta med detta recept, och då undrar vi om vi kan få låna en av dom här bilderna?

    MVH: Sanna & Matilda :)

    Ps: svara så snabbt som möjligt :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sanna & Matilda! Det är helt ok att ni lånar en bild. Tänk dock på att dessa webbilder inte har så hög kvalitet. Kan bli fult när man försöker skriva ut så pröva först.
      Lycka till med sommarlovsföretaget och han en skön sommar!

      Radera
  12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  13. De hade slut på vanlig Noblesse i affären så jag fick ta mörk... hoppas det kommer att funka bra det också :) /Ulrika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dumlekakorna blir säkert jättegoda! Vet att folk har provat t.ex. apelsinnoblesse och varit nöjda! Lycka till med baket!

      Radera
  14. Jag har blivit bjuden på Dumlekakor ikväll och länkar till ditt recept! Goda var dom!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är de mumsiga! Nu var det ett tag sedan jag bakade dessa!

      Radera
  15. Annelie Neimark20 april 2013 17:16

    Mums så goda!!!

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.