fredag 6 april 2012

Jitterbuggare med kardemumma

 Här kommer ännu ett kardemummarecept! Det är jitterbuggare med kardemumma! Det är första gången jag gjorde jitterbuggare, har bara ätit dem förut men det var evigheter sedan. Så nu när jag ställde mig och gjorde dem så var första tanken ”Oj, vad enkelt det är!” Haha, det fick jag snabbt äta på upp. Man skulle vispa ihop marängen på ett ägg och en deciliter socker. Så fram med vispbunken och en visp och sedan satte jag igång. Men det blev ingen fast maräng hur jag än vispade. Antingen måste jag ha fått med lite av äggulan eller så var min bunke lite fet. Oavsett så gav jag upp efter en halv evighet och hällde den misslyckade smeten på degen. Jag var helt säker på att detta inte blir någonting alls, mer än en platt pannkaka. Marängsmeten rann när jag skar upp kakorna. Åh nej, var beredd att slänga hela härligheten i papperskorgen! Men in i ugnen åkte dem ändå. Och det hände under i ugnen! Jitterbuggarna blev ju inte fasligt snygga men helt ok och smaken är riktigt god! Kardemumma rules! Receptet kom från en gammal Arla-folder, som jag hittade här hemma.

Nu ska vi snart måla lite ägg tänkte jag! Och jag hoppas att jag ska kunna bjuda på annat än bara sötsaker också!

Jitterbuggare med kardemumma,, cirka 15 stycken

2 dl vetemjöl
1 tsk kardemummakärnor, grovmortlade
2 msk socker
100 gram smör (eller mjölkfritt margarin), rumsvarmt
1 äggula

Maräng:
1 äggvita
1 dl strösocker

Hacka ihop mjöl,, kardemumma, socker och smör. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg. Lägg degen på en bit mjölad plastfolie och platta ut den till en rektangel, storlek cirka 15x20 cm. Låt vila på en bricka i kylen i 10 minuter. Vispa äggvitan till vitt skum, tillsätt sedan sockret och vispa till ett fast skum. Bred marängen över degen. Rulla ihop som en rulltårta, låt vila i kylen i 10 minuter. Skär sedan i 1 cm tjocka skivor och lägg på bakplåtpappersklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen, på 175 grader i 15-20 minuter.

3 kommentarer:

  1. Smaken är viktigaste :) Och de ser riktigt bra ut!

    SvaraRadera
  2. Jittebuggare är så gott. Jag brukar göra med chokladfyllning utifrån min farmors recept.

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.