fredag 29 juni 2012

Saftig fläskytterfilé i fransk marinad



God afton i stugorna! Det är Happy Friday, fredagsmys och numera även SEMESTER! Hurra för det! Jag ser framemot sex veckor utan att behöva ställa klockan (kidsen väcker mig ändå senast 06.10), slippa sitta vid datorn dagarna i ända (den kommer att barrikeras av 3-åringen som lärt sig spela dataspel) och bara ta det lugnt (det ser ut som ett bombnedslag här hemma, var ska man börja). Haha! Ändå ska det bli så ofantligt skönt att gå runt här hemma och vara ledig, oavsett om det regnar på en eller solen kikar fram emellanåt. Vi ska nog hinna med både det ena och det andra. 
Nu bjuder jag på ett snart en vecka gammalt recept på fläskytterfilé. Jag lyckades riktigt bra med marinaden till denna fläskytterfilé så den ska definitivt göras fler gånger.  Till köttet serverade jag ugnsbakade tomathalvor. Även de blev lyckade. 

Med önskan om en skön helg! 

Saftig fläskytterfilé i fransk marinad, 4 portioner

1 fläskytterfilé, cirka 700 gram

Marinad:
3 msk matolja
2 msk ljus sojasås
2 msk honung
1 msk dijonsenap
1 ½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk paprikapulver
1 vitlöksklyfta, skivad

ev. 2-3 rödlökar/gula lökar

Putsa fläskytterfilén. Blanda ingredienserna till marinaden. Lägg fläskytterfilén i en fryspåse och häll över marinaden. Knyt ihop påsen och låt marineras i minst 2 timmar. Ta därefter upp köttet ur påsen, lägg det på en ugnsform och häll marinaden över den. Klyfta gärna med ett par rödlökar. Stick in en termometer på det tjockaste stället av köttet. Ställ in i ugnen på 175 grader tills köttet når en innertemperatur på 70 grader. Ta ut köttet, slå in i grillfolie och låt stå till sig i 20 minuter innan du skivar upp filén. Använd köttspadet som sky eller som såsbas.

Ugnsbakade tomathalvor med ört- och vitlöksolja

6 små tomater
3 msk olivolja
1 hackad vitlöksklyfta
1-2 tsk torkad oregano
Salt och peppar

Halvera tomaterna och lägg de i en ugnsform (ej samma form som köttet). Blanda ihop ört- och vitlöksoljan och fördela den över tomathalvorna. Ställ i ugnen tillsammans med köttet, tills köttet är klart. Servera som tillbehör.






onsdag 27 juni 2012

Supersnabba sommartårtan a la fjäril



Jag köpte tidningen Matgasinet Sommar för ett tag sedan. Jag tycker att det är ganka trevligt att bläddra, titta på bilder och få nya idéer t.ex. när man sitter på tåget. Något recept per tidning brukar jag laga eller baka också. Den här gången fastnade jag för ett recept redan på sidan 5. Ett löjligt enkelt recept på en tårta och då menar jag verkligen löjligt enkelt! En recension följer här!
Det blev en tårta som blev bakad, dekorerad och uppäten på mindre än 45 minuter. Det ni! Slå det om ni kan! Tårtan blev inte heller översöt. Den kan bakas i ugn eller i mikro. Jag testade att göra i mikron och det blev riktigt bra. Väldigt fin konsistens på botten som också är både mjölk- och glutenfri (glöm dock inte att alltid kolla innehållsförteckning på mandelmassa).  Eftersom vi kör mjölkfritt till killarna, delade jag kakan och formade halvorna så att det såg ut som en fjäril innan jag toppade med grädde respektive sojagrädde.
Jag har ändrat lite i receptet från tidningen, här kommer min version.  

Supersnabba sommartårtan a la fjäril, 1 liten tårta

200 gram (1 liten rulle) mandelmassa
2 ägg
1 ½ msk kakao

Topping:
Lemon curd
2 dl vispgrädde
Bär
Chocolate drops (kan uteslutas)

Riv mandelmassan och blanda med ägg och kakao. Lägg ett bakplåtspapper på en mattallrik. Häll upp smeten på bakplåtspappret så att det blir en rundel med cirka 22 cm i diameter.  Klipp till bakplåtspappret runt kanterna. Grädda i mikro på 600 Watt i 4 minuter. Kolla så att kakan stannat. Du kan också grädda kakan på 175 grader i 15 minuter. Låt kakan svalna på ett galler. Bred på lemon curd på botten och toppa med vispad grädde och bär.


tisdag 26 juni 2012

Plockmat i väntan på grillmat



Vi har en hederlig klotgrill, vilket betyder att det blir kolgrillat. Det i sin tur betyder att man inte slänger på köttet i rekordfart utan inväntar den perfekta glöden. Därvid stannar mina kunskaper inom grillning får jag erkänna. Men det här med tidsödande har jag dock insett och därför uppfunnit lite plockmat i väntan på det. Plockisar brukar vara populärt både bland stora och små.
Så på midsommarafton när grönsaksspett och kött marinerats och det mesta var förberett, så trollade vi fram lite plockmat att njuta av under tiden. Jag hade inte riktigt planerat för plockmaten så det blev ”Vad huset förmår”. Inte så illa när man är lite av en hamster av naturen.
Håll tillgodo!


Crostini, en vitmögelost som jag fick av Arla, vindruvor,
provencalsk sallad, jordgubbar, oliver, fetaost och vindruvor.

Salami Milano och grillad paprika (i glasburk). 

Krustader fyllda med chevreost på tub (Kavlis) och fikonmarmelad
(ICA Selections är godast). Gjorda av min väninna>>

Bästa brorsan grillar grönsaksspett, kycklingspett och majskolvar!

Grilltallrik (fy vad mätt jag blev, men gott var det!)

måndag 25 juni 2012

Måndagsmys och Kreta-souvenirer



Hoppas din vecka har börjat bra! Idag är det måndag och måndagsmys! Diskussionerna idag har väl kretsat kring regnet som bara öser ner. Det blev en intressant och minst sagt blöt och blåsig promenad till förskolan i morse för att lämna barnen. Frisyren och outfiten var väl inte alltför fashionabel när jag kom till jobbet sedan. Jag känner med dem som redan har inlett semestern och längtar efter sol och bad. Själv jobbar jag även denna vecka.
Till måndagsmyset är det gott att brygga en kopp te, krypa upp i soffan och läsa en bra bok. Jag tänkte nog dessutom unna mig en nötbar med mandlar, som jag köpt hem med från Kreta. Har ni testat sådana eller sesamkakor? Riktigt goda!
Visar också bilder på mina övriga Kreta-souvenirer. Vad sägs om ½ kg oliver för € 1,80 eller en stor påse pinjenötter för € 2,65?
Dessutom köpte jag en ost – en rökt Kefalotyri, som ska lämpa sig bra för att göra saganaki (grekisk friterad ost) av. Den blir spännande att testa framöver!
Och självklart har jag handlat på mig en dunk med världens bästa olivolja – Sitia 0.3!

Nu önskar jag dig en fin kväll med måndagsmys!



söndag 24 juni 2012

Britatårta och chokladtårta till midsommarfikat



Nu är det dags att dyka ner i sommartårtornas värld, närmare bestämt midsommartårtornas. Jag måste erkänna att jag inte satte ribban så högt, då jag trots allt inte är någon tårtmakare. Gott ska det bli med enkla medel.

Till midsommar bjöd jag därför på en chokladtårta, som egentligen var en dubbel kladdkaka (dubblade smeten) och gräddades i en springform samt en Britatårta eller Pinocchiotårta, som den också kallas, fylld med lemon curd-grädde och färska bär. Därtill serverades färska bär separat också till de mindre barnens stora lycka! Kladdkakan kan man med fördel göra ett par dagar i förväg men spara dekorationen till samma dag. Britatårta däremot är lite känslig med sin maräng, så grädda den gärna samma morgon och fyll och dekorera precis innan servering.

Har ni också gjort tårtor till midsommar kan ni tävla med den inne hos Linda och Kryddburken, länk till tävlingen här >> 
Själv tänkte jag tävla med Brita-tårtan!




Britatårta, 10 portioner

125 gram rumsvarmt smör (eller mjölkfritt margarin)
1 dl strösocker
3 äggulor
1 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk (eller havredryck)

Maräng:
3 äggvitor
1 ½ dl strösocker

Fyllning:
3 dl vispgrädde
Cirka 1 dl lemon curd (smaka av)
Jordgubbar

Jordgubbar, hallon och blåbär till dekoration

Vispa smöret och sockret vitt. Tillsätt en äggula i taget. Tillsätt en blandning av vetemjöl och bakpulver och avslutningsvis mjölken. Blanda väl. Bred ut smeten tunt på ett bakplåtspapper, storlek cirka 25x35 cm.
Vispa äggvitorna och sockret till maräng. Bred ut marängsmeten på kaksmeten men inte lika långt ut som kaksmeten. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i cirka 25 minuter. Låt svalna.
Vispa grädden, rör ner lemon curd. Dela kakan på längden och täck ena delen med skivade jordgubbar. Bred sedan ut lemon curd-grädden ovanpå jordgubbarna. Lägg på andra delen av kakan och dekorera tårtan med färska bär.  Servera genast så att marängen inte blir lös.




Chokladtårta / Dubbel kladdkaka, 10 portioner

200 gram smör eller mjölkfritt margarin
200 gram mörk bakchoklad
½ dl ljus sirap
4 ägg
4 1/2  dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
 4 dl vetemjöl
1 dl kakao
Knappt 1 tsk bakpulver
½ tsk salt

Färska jordgubbar till dekoration.
Glass till servering

Smält smöret och chokladen i en kastrull. Dra åt sidan och tillsätt sirapen. Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker lätt. Blanda ihop vetemjöl, kakao, bakpulver och salt i en separat bunke, häll sedan dessa i ägg-socker-smeten. Rör med en sked. Häll i choklad-smör-sirapsblandningen. Rör med en sked. Häll upp i en smord och bröad springform som är 24 cm i diameter. Grädda på 175 grader i 35 minuter. Ta ut kakan ur ugnen och smäll den mot bordet ett par gånger. Låt kakan svalna i rumstemperatur, flytta sedan över i kylskåp och låt stå i kyl över natten innan servering. Dekorera med färska jordgubbar. Servera med gräddglass eller en klick vispad grädde.





Bild 1-3 egna, bild 4-5>> 

lördag 23 juni 2012

Midsommarbuffé i bilder (inkl. 7 recept)



Hej min vän! Hoppas att du haft en mysig midsommarafton!
Vi firade midsommar med bror och hans familj och våra vänner och deras son. Tillsammans var vi sex vuxna och fem barn som styrde kosan mot Hågelbyparken, där vi tillsammans med mängder av andra picknickare bredde ut filtar på gräsmattan, åt god mat och deltog i det traditionella midsommarfirandet.

Jag hade förberett en midsommabuffé till lunchen, som dukades fram på en duk i gräset. Det blev färsk potatis, sill med tillbehör, ägg, gravad lax, skagenröra, prinskorv, hemgjorda köttbullar, dubbelmarinerad fläskfilé, västerbottenpaj, kaviarsnurror, sommarsallad med jordgubbar och fetaost, halvhemgjort knäckebröd, polarbröd och ostar för att inte förglömma de obligatoriska jordgubbarna.




Innan maten bjöd jag på en liten apertif i form av sommarbål (alkoholfri) gjord på Sprite och en blåbärsmixer toppad med blåbär och skivade jordgubbar. Läskande, fräscht och uppskattat!

Sommarbål blåbär, 1 liter

9 dl Sprite 
Knappt 1 ½ dl blåbärsmixer (Rose’s Blueberry flavour cordial mixer)
1 dl skivade jordgubbar
1 dl blåbär
Is

Mät upp sprite och blåbärsmixer i en kanna, flaska eller skål. Lägg i rejält med is och bären.




Årets nya recepttest blev kaviarsnurror, västerbottenpaj utan pajskal och dubbelmarinerad fläskfilé. Receptet på kaviarsnurrorna kommer från Isbjörnens kaviar, receptet på västerbottenpajen hittade jag här>> men delade receptet och bakade pajen i en hälften så stor form. Den dubbelmarinerade fläskfilén letade jag efter information lite varstans och gjorde sedan ett eget recept.

Kaviarsnurror, 16-20 stycken

1 paket kyld smördeg på rulle
Kaviar (med dill)
Ev. riven västerbottenost (uteslut om du vill göra snurrorna mjölkfria)
Finhackad gräslök
Ägg till pensling
Bred ett jämt lager kaviar på den utrullade smördegen. Skär i ett par cm tjocka bitar och lägg på bakplåtpapperklädd plå med snittytan uppåt. Pensla med ägg och strö över gräslöken. Grädda på 200 grader i cirka 10 minuter.




Västerbottenpaj utan pajskal, recept här>> men jag halverade det och gjorde den i en mindre form. 

Västerbottenpaj utan pajskal, 1 liten

150 gram riven västerbottenost
2 ägg
1 dl vispgrädde
Salt och svartpeppar
Blanda ost, ägg och vispgrädde. Smaka av med salt och peppar. Häll smeten i en välsmord pajform och grädda på 225 grader i cirka 15 minuter.




Dubbelmarinerad fläskfilé med citron, vitlök och örter, 1 stycken

1 fläskfilé (500-600 gram)

Marinad 1:
3 dl vatten
1 vitlöksklyfta
2 tsk blandade torkade örter (timjan, oregano, basilika osv)
2 msk grovt salt
svartpeppar

Marinad 2:
½ vitlöksklyfta
cesten och saften från ½ citron
2 tsk örtkryddor provencale (Findus frysta)
4 msk olivolja
Svartpeppar

Putsa fläskfilén. Bryn den i en panna och lyft sedan över i en ugnsform. Stick in en termometer och kör fläskfilén upp  till 70 grader i innertemperatur på det tjockaste stället, i ugn på 175 grader.
Mät upp ingredienserna till marinad 1 i en kastrull. Koka upp, dra kastrullen åt sidan och låt svalna.
Lägg den ugnsstekta fläskfilén i en frystpåse, häll över marinaden och ställ kallt över natten. Vänd några gånger.
Skiva fläskfilén. Riv skalet på citronen, pressa juicen och blanda ihop med örter, olivolja och svartpeppar. Häll marinaden över fläskfilén och låt marinera i ett par timmar till innan servering.




Till barnen (och vuxna också) stekte jag köttbullar där jag använde persillade-krydda som smaksättning. Det blir smak av persilja och vitlök. Recept följer nedan.

Köttbullar Persillade, cirka 40 stycken

500 gram nötfärs
1 ½ skiva rostbröd (hade inget ströbröd)
¾ dl havredryck (eller mjölk)
1 ½ msk potatismjöl
1 ägg
½ r ödlök, riven
Drygt 1 tsk persillade
Svartpeppar
Ev. lite salt
Låt rostbrödet blötas upp i vätskan i 5-10 minuter. Tillsätt potatismjöl, ägg, rödlök och kryddor. Avsluta med att blanda ihop allt med färsen och arbeta till en smet. Smaka av med salt. Rulla köttbullar med uppblötta händer och lägg på en vattensköljd skärbräda. Stek i lite matfett på en panna med medelhög värme.




Eftersom jag nyligen köpt en stor laxfilé tog jag undan mittbiten och gravade. Så gott och enkelt att grava sin egen lax. Glöm inte bort att laxen ska ha varit fryst också (i minst 3 dygn så kan alla, även gravida äta av den, iofs ingen gravid denna gång med men gammal vana), antingen före eller efter gravning. Jag brukar grava först och frysa in sen. Här kommer receptet som är en gammal goding.

Gravad lax

500 gram laxfilé (gärna mittbiten)
2 msk salt (ej mineralsalt)
½ dl strösocker
1 tsk krossad vitpeppar
½ dl hackad dill

Ta bort ev kvarvarande ben på laxen. Gör små hål i skinnet med en liten vass kniv. Blanda ihop socker, salt, vitpeppar och dill. Fördela cirka ¼ av blandningen på en ark med bakplåtspapper. Lägg därefter laxfilén med skinnsidan nedåt. Fördela sedan resten av blandningen över filén. Linda in filén i ett bakplåtspapper. Vira sedan plastfolie runt om. Låt stå och dra i rumstemperatur i ett par timmar, vänd då och då. Låt sedan stå i kyl i 24 timmar. Frys ev. in därefter.




Och nu avslutningsvis receptet på en sommarsallad med jordgubbar! Håll tillgodo!

Sommarsallad med jordgubbar och fetaost

75 gram bladspenat
½ paket sugarsnaps/sockerärtor
1 dl fetaosttärningar
2 dl jordgubbar

Häll upp spenaten i en salladsskål. Förväll sockerärtorna lätt och strimla de sedan. Strö över spenaten. Noppa jordgubbarna och skiva tunt. Häll dessa över salladen och toppa med fetaosttärningarna.





Fler bilder från midsommarafton hittar du hos min väninna här>>. Själv får jag ta och inse att jag får göra ett separat inlägg om fikat och grillningen. Det får bli imorgon! Ha en fin kväll!


onsdag 20 juni 2012

Midsommarförberedelser, enkla och smidiga sådana



Idag har jag sommarkänslor! På jobbet hade vi först avslutningslunch för en kollega, gemensam sommaravslutning med glass och jordgubbar innan alla går på semester. Vi i kören sjöng visor också.
Här hemma har sommarhälsningarna från företagen ramlat in. Bjuder på lite bilder så får ni lite inspiration.

Själv vägrar jag att stressa upp mig inför midsommarmaten för mycket. Det blir klassiskt med färskpotatis, sill, gräddfil, ostar och en massa härliga tillbehör. Telepati där Arla!
Kul dock att testa något enkelt och nytt varje år, så i år får det bli smördegssnurror fyllda med kaviar efter en midsommarhälsning från Isbjörnens kaviar, som lanserar  MSC miljömärkt kaviar. Nu kan alla äta kaviar med gott samvete.
Och vad passar väl bättre än att skölja ner allt med Kiviks alkoholfria sommarvin med smak av rabarber, körsbär och fläder.
Midsommaren är räddad!
Hetsa inte upp er utan koka en kastrull potatis, släng ut en filt i gräset, sätt dig och duka fram diverse godsaker så får alla förse sig själva. Tillbringa inte natten innan eller morgonen i köket så kommer ni orka dansa små grodorna runt midsommarstången till barnens stora glädje!






tisdag 19 juni 2012

Matrapport från Kreta, del 2



God afton i stugorna! Bjuder er på lite bilder på mat och dryck från Kreta. Dessa bilder är tagna på tavernor och på stranden bland annat. Skriver mer utförligt under bilderna. Då är det bara souvenirbilderna kvar i ett till inlägg. Ha en fin kväll!

PS. Har ni börjat planera midsommarmaten? Jag har suttit och skrivit lite listor, dels på vad vi ska äta och dels på vad som behöver göras, bakas och inhandlas. Dessutom har jag fått lite sommarhälsningar med mat via posten och bud, som säkert blir gott till midsommar. Återkommer om det imorgon!

En mixed grill-tallrik - en tallrik med blandat gott från grillen!
På menyn fanns en mixed grill-tallrik i tre storlekar, varav vi valde den minsta.
Jag vågar inte ens tänka på hur mycket mat det är på de två större. 

Färskpressade juicer, mixade på säsongens frukter.
Här med apelsin, aprikoser, banan och ananas. 

Man och barn beställde vi flera tillfällen in lemon ice cooler
och strawberry ice coolers
- en blandning av slush och sorbet kan man säga. 

Jag hade en stående beställning på färskpressad apelsinjuice på
förmiddagarna på stranden. Inte mycket som slår det! 

Och en grekisk sallad till lunch! Grönsakerna smakar så mycket bättre
och löken var så söt så man hade kunnat äta den som ett äpple. 

Min man fyllde upp med icke-grekisk emellanåt,
pastaälskare som han är! 

Favoritrestaurangen Mythos i grannbyn Kalives. Här uteserveringen. 

Mythos makalöst goda ostbollar med mynta i. V
et inte om jag någonsin ätit något godare. 

Eventuellt dessa korvar i så fall, handgjorda och med en härlig kryddning.
Lätt den godaste korven jag någonsin ätit. Vi beställde in korven som förrätt.
Jag och mannen fick varsin och sedan slukade barnen resten.
 

Och en kyckling souvlaki - klassiker! 

Kolgrillat är godast, besök i köket!