Inför årets midsommarhelg bestämde jag att inte sätta ribban
speciellt högt. Sill och potatis kommer man långt med men något nytt är ju
ändå alltid roligt. Och lättfixat skulle det vara. Jag bläddrade och bläddrade i mina tusen och en
mattidningar. Åtminstone de fem senaste mattidningarna, som dimpt ner i brevlådan
har jag inte ens hunnit bläddra i.
I senaste Buffé hittade jag sedan detta recept,
som passar mig som handen i handsken. Få ingredienser, få arbetsmoment och inte
alls arbetskrävande, resultat fantastiskt! Bara att röra ihop degen på kvällen
och baka ut och grädda på morgonen. Helt i min smak. Jag bytte ut några
ingredienser men tänket är det samma.
Testa dessa lite surdegsaktiga
sommarfrallor, som garanterat gör succé! Innan midsommarafton var till ända, var samtliga frallor uppätna!
Kalljästa sommarfrallor, 20 stycken
¼ paket (12 gram) jäst
5 dl kallt vatten
5 dl rågsikt
7 dl vetemjöl (i orginalreceptet stod vetemjöl special)
1 ½ tsk salt (i orginalreceptet stod 1 tsk)
1 msk olja
1 msk honung (i orginalreceptet stod socker)
Rör ut jästen i det kalla vattnet. Tllsätt mjölet, salt,
olja och honung. Rör tills allt blandats. Täck bunken med en kökshandduk och
ställ degen i kylskåp över natten.
På morgonen stjälp försiktigt upp degen på ett väl mjölat bakbord,
dela degen i 20 bitar. Undvik att bearbeta degen. Lägg bitarna på
bakplåtspapper och grädda frallorna på 225 grader i 20 minuter.
Tack snälla för receptet : ) det ska jag testa kram sofia
SvaraRaderaGör så! KRAM
RaderaJättegoda o lätta att göra. 👍
RaderaSåg också det receptet i buffé och tänkte att det där ska jag testa! Har inte hunnit ännu, men snart så:)
SvaraRaderaDet var riktigt bra recept, väl värt att testa!
RaderaSå snygga dina frallor blev - rustika och fluffiga. Det gillar jag! :)
SvaraRaderaHa en skön söndag! Kram!
Ja, riktiga snyggfrallor!
RaderaKRAM
yummi,älskar när bröd får en skorpa.100% goda och blev allt sugen nu.
SvaraRaderaDessa fick en riktigt bra skorpa, tror minsann att dessa passar dig!
RaderaMums! Nybakat bröd är ju det bästa. tack för bra recept.
SvaraRaderaTacka Buffé! Grundreceptet är ju deras!
RaderaVår smak också, vi är helfrälsta på nattjästa bullar och bröd, alla recept jublar vi över!
SvaraRaderaVi bildar klubb tycker jag!
RaderaDet receptet var en höjdare. Jag gjorde degen imorse, som jäste i kylen. Nu ikväll åt vi dem som hamburgerbröd (funkade utmärkt! ) jättegoda! TACK IGEN. Jag ska länka till dig då jag skriver om dem! Ha en bra söndagskväll! kram Sofia TACK IGEN!
SvaraRaderaVad kul att du gillade receptet! Som sagt är grundreceptet Buffé-tidningens. Jag justerade bara lite!
RaderaSå praktisk med kalljästa frallor! Tack för fina hälsningar. Hoppas du hade fin midsommar också!
SvaraRaderaKram/ Gosia
Kalljästa är toppen!
RaderaVår midsommar var fin!
De ser så goda ut. Jag har ännu inte testat kalljästa bröd. Ha en fin dag.
SvaraRaderaÄven jag skall baka detta någon dag.
SvaraRaderaJag frågade en bagare en gång varför jag får ont i magen varje gång jag bakar nyttobröd.
Han sa till mig att jag skall kalljäsa mina bröd.
Så gissa att jag blev lycklig när jag hittade detta recept. <3
Nu hoppas jag bara att jag inte får ont i magen av rågsiktet.
(Alla andra bröd kan jag äta, men inte nyttobröd.) *skumt*
Ah, har inte hört att man ska kalljäsa bröden därför. Jag använder kalljäsning för att det är så smidigt.
RaderaLycka till med brödbaket, hoppas magen mår fint av brödet!
Tack för receptet! Jättegoda! Hittade mjöl som gått ut i datum och tänkte att nu måste jag baka och det gjorde jag...:-) Med vänlig hälsning Pia i Kågeröd i Skåne
SvaraRaderamedicinarna@telia.com
Kul att du gillade dem Pia!
RaderaTack för hälsningen!
Surfade runt på internet efter nattjästa bröd och kom in på din blogg. Vilken fin blogg du har - jag kommer att återkomma, ofta. :) Och i kväll sätter jag degen på jäsning. Ha en bra dag! H. Carina, Finland
SvaraRaderaHej, surfade runt på nätet efter nattjästa bröd och kom in på din fina blogg. Jag älskar att baka nattjästa bröd och i kväll skall jag sätta den här degen på jäsning. Och din blogg kommer jag att besöka om och om igen. Ha en bra dag! Hälsningar Carina/Finland
SvaraRaderaHej Carina, Vad roligt att du hittade till min blogg och att du blev nyfiken på receptet! Frallorna är supersmaskiga!
RaderaKan man använda torrjäst? Och hur mycket i så fall
SvaraRadera