söndag 23 juni 2013

Kalljästa sommarfrallor


Inför årets midsommarhelg bestämde jag att inte sätta ribban speciellt högt. Sill och potatis kommer man långt med men något nytt är ju ändå alltid roligt. Och lättfixat skulle det vara. Jag bläddrade och bläddrade i mina tusen och en mattidningar. Åtminstone de fem senaste mattidningarna, som dimpt ner i brevlådan har jag inte ens hunnit bläddra i. 
I senaste Buffé hittade jag sedan detta recept, som passar mig som handen i handsken. Få ingredienser, få arbetsmoment och inte alls arbetskrävande, resultat fantastiskt! Bara att röra ihop degen på kvällen och baka ut och grädda på morgonen. Helt i min smak. Jag bytte ut några ingredienser men tänket är det samma. 

Testa dessa lite surdegsaktiga sommarfrallor, som garanterat gör succé! Innan midsommarafton var till ända, var samtliga frallor uppätna! 

Kalljästa sommarfrallor, 20 stycken

¼ paket (12 gram) jäst
5 dl kallt vatten
5 dl rågsikt
7 dl vetemjöl (i orginalreceptet stod vetemjöl special)
1 ½ tsk salt (i orginalreceptet stod 1 tsk)
1 msk olja
1 msk honung (i orginalreceptet stod socker)

Rör ut jästen i det kalla vattnet. Tllsätt mjölet, salt, olja och honung. Rör tills allt blandats. Täck bunken med en kökshandduk och ställ degen i kylskåp över natten.

På morgonen stjälp försiktigt upp degen på ett väl mjölat bakbord, dela degen i 20 bitar. Undvik att bearbeta degen. Lägg bitarna på bakplåtspapper och grädda frallorna på 225 grader i 20 minuter.


26 kommentarer:

  1. Tack snälla för receptet : ) det ska jag testa kram sofia

    SvaraRadera
  2. Såg också det receptet i buffé och tänkte att det där ska jag testa! Har inte hunnit ännu, men snart så:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var riktigt bra recept, väl värt att testa!

      Radera
  3. Så snygga dina frallor blev - rustika och fluffiga. Det gillar jag! :)

    Ha en skön söndag! Kram!

    SvaraRadera
  4. yummi,älskar när bröd får en skorpa.100% goda och blev allt sugen nu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dessa fick en riktigt bra skorpa, tror minsann att dessa passar dig!

      Radera
  5. Mums! Nybakat bröd är ju det bästa. tack för bra recept.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tacka Buffé! Grundreceptet är ju deras!

      Radera
  6. Vår smak också, vi är helfrälsta på nattjästa bullar och bröd, alla recept jublar vi över!

    SvaraRadera
  7. Det receptet var en höjdare. Jag gjorde degen imorse, som jäste i kylen. Nu ikväll åt vi dem som hamburgerbröd (funkade utmärkt! ) jättegoda! TACK IGEN. Jag ska länka till dig då jag skriver om dem! Ha en bra söndagskväll! kram Sofia TACK IGEN!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att du gillade receptet! Som sagt är grundreceptet Buffé-tidningens. Jag justerade bara lite!

      Radera
  8. Så praktisk med kalljästa frallor! Tack för fina hälsningar. Hoppas du hade fin midsommar också!

    Kram/ Gosia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kalljästa är toppen!
      Vår midsommar var fin!

      Radera
  9. De ser så goda ut. Jag har ännu inte testat kalljästa bröd. Ha en fin dag.

    SvaraRadera
  10. Även jag skall baka detta någon dag.
    Jag frågade en bagare en gång varför jag får ont i magen varje gång jag bakar nyttobröd.
    Han sa till mig att jag skall kalljäsa mina bröd.
    Så gissa att jag blev lycklig när jag hittade detta recept. <3

    Nu hoppas jag bara att jag inte får ont i magen av rågsiktet.
    (Alla andra bröd kan jag äta, men inte nyttobröd.) *skumt*

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ah, har inte hört att man ska kalljäsa bröden därför. Jag använder kalljäsning för att det är så smidigt.
      Lycka till med brödbaket, hoppas magen mår fint av brödet!

      Radera
  11. Tack för receptet! Jättegoda! Hittade mjöl som gått ut i datum och tänkte att nu måste jag baka och det gjorde jag...:-) Med vänlig hälsning Pia i Kågeröd i Skåne

    medicinarna@telia.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du gillade dem Pia!
      Tack för hälsningen!

      Radera
  12. Surfade runt på internet efter nattjästa bröd och kom in på din blogg. Vilken fin blogg du har - jag kommer att återkomma, ofta. :) Och i kväll sätter jag degen på jäsning. Ha en bra dag! H. Carina, Finland

    SvaraRadera
  13. Hej, surfade runt på nätet efter nattjästa bröd och kom in på din fina blogg. Jag älskar att baka nattjästa bröd och i kväll skall jag sätta den här degen på jäsning. Och din blogg kommer jag att besöka om och om igen. Ha en bra dag! Hälsningar Carina/Finland

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Carina, Vad roligt att du hittade till min blogg och att du blev nyfiken på receptet! Frallorna är supersmaskiga!

      Radera
  14. Kan man använda torrjäst? Och hur mycket i så fall

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.