fredag 13 juli 2012

Banankaka med choklad



God morgon! Det är fredag, härligt med fredagar även i semestertider. Snart är vi lediga hela familjen och kan hitta på roliga saker tillsammans. Så nu har vi nedräkning här hemma tills M kommer hem och tar semester han också!
Jag såg att Vickan på Matplatsen >> bakade en banankaka för ett tag sedan, så jag fick inspiration att göra detsamma för ett par dagar sedan när jag såg de bruna bananerna på fruktfatet. Banankakan är en kaka som gärna får stå till sig i ett par dagar i kylskåp så saftar smakerna till sig riktigt ordentligt. Kakan serverade jag med en klick grädde. Då pudrade jag på lite kakao över den. Sådana små detaljer tycker jag lyxar till det lite extra. 
Vad tycker ni om detaljer och pricken över i:et såsom en dillkvist över laxen till exempel? Totalt onödigt eller absolut självklart? 

Banankaka med choklad, går att göra mjölkfri

75 gram mjölkfritt margarin (eller smör)
2 ½ dl strösocker
2 msk havredryck (mjölk)
2 krm salt
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
3 mogna bananer
100 gram mörk choklad, mjölkfri
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat

Smält margarinet i en kastrull. Låt svalna. Blanda det med socker, havredryck, salt, vaniljsocker. Dela äggen och blanda i gulorna.
Mosa bananerna och blanda ner detta i smeten. Hacka chokladen. Blanda ihop mjöl, choklad och bikarbonat och vänd ner i smeten. Vispa till sist vitorna till hårt skum och vänd ner dem försiktigt.
Häll blandningen i en bröad sockerkaksform. Grädda i cirka 35 minuter, 175°C. Känns med en provsticka så att kakan är torr och klar.

8 kommentarer:

  1. mmm de är ju så himla gott.de blir jättegott och doppa hela kakan i choklad oxå,mmm

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det lät ju nästan farligt gott att doppa hela kakan i choklad!

      Radera
  2. Klart att den där lilla dillkvisten eller kakaopudret gör det både roligare att äta och titta på. Särskilt viktigt för oss matbloggare ;) Kakan ser mumsig ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag tycker ju att det är viktigt. Och kanske att just vi matbloggare uppskattar dillkvisten extra mycket!

      Radera
  3. Kakan du gjort låter jättegod. Banan och choklad passar så bra ihop.

    SvaraRadera
  4. Banankaka är verkligen så gott!

    Gjorde en riktigt energirik banankaka när jag var gravid för flera år sedan... den sades ge modern både styrka och vitaminer :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt att det finns anledning att proppa i sig kakor när man är gravid. Vad ska vi skylla på nu när vi inte är det! ;-)

      Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.