måndag 19 september 2011

Blåbärsfylld vetekrans med kardemummalyx

 Hoho, vart tog ni vägen! Eller snarare, vart tog kommentarerna vägen? De lyser ju med sin frånvaro fast ni är där/här! De som lämnade kommentarer var i varje fall eniga; bullkransen med kardemumma och blåbärsmarmelad! Och här kommer receptet, som räcker till tre kransar!

Blåbärsfylld vetekrans med kardemummalyx, 3 kransar

Vetedeg:
5 dl mjölk
50 gram jäst
1 tsk salt
2 dl socker
2 tsk nystött kardemumma
Cirka 1 ½ liter vetemjöl (mjöl går aldrig att ange exakt, känn efter själv)
150 gram smör

Lite extra mjöl till utbakning

Fyllning:
175 gram smör
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk kardemumma (kardemummakärnor som du mortlar)
1 msk marsánkrämpulver, kan bytas ut mot en extra tesked vaniljsocker + 2 tsk majsstärkelse (maizena)
3 dl marmelad (1 dl per krans)

Toppning:
Uppvispat ägg (kan uteslutas)
Nystött kardemumma (1 tsk per krans)
Strösocker

Lös upp jästen i fingervarm mjölk. Tillsätt socker, salt och kardemumman. Arbeta in mjölet. Smält smöret och låt det svalna lite. Häll smöret över degen och knåda degen tills smöret sugits in av degen. Låt jäsa under bakduk i minst 30 minuter, gärna 45 minuter. Rör under tiden ihop ingredienserna till fyllningen (allt utom marmeladen).
Dela degen i tre lika stora delar. Rundriv dessa och låt jäsa under plastfolie i 5 minuter. Kavla ut varje degbit till en fyrkant, kleta på fyllningen, bred en remsa med blåbärsmarmelad ungefär i mitten och snurra ihop som du gör med kanelbullar. Forma rullen till en cirkel och klipp jack i cirkeln utifrån och inåt, ungefär halvvägs (se bild). Lyft över cirkeln i en smord sockerkaksform. Lyft lite så att jacken kommer uppåt. Låt jäsa under bakduk i 20 minuter, pensla och strö på kardemumma och strösocker. Grädda i 200 grader i 20-30 minuter. Tiden är svår att ange men tänk på att det blir mycket bulle på liten yta så ta inte ut kransen för tidigt.
 
 

18 kommentarer:

  1. mm ser så gott ut.. kanske man hittar lite kraft att baka något imorgon.. dock blir nog inte det här... men kanske något annat gott :)

    SvaraRadera
  2. Hej och tack för receptet som verkligen verkar supersmarrigt.
    Jag är en av de många som läser din (och många andras)blogg, men är jättedålig på att kommentera, inte ens på direkt anmodan.

    Men du ska veta att jag uppskattar dina recept och andra inlägg!

    Hälsningar från Sofi, bloggläsande småbarnsmamma som kanske kanske kommer igång och bloggar själv snart

    SvaraRadera
  3. min mat och vikt: Ja, hoppas att du hittar lite ork och inspiration till det!

    Nette: Tack!

    Sofi: Tack för din kommentar, fast du inte brukar, hihi! Duktigt gjort av dig! Och tack för din fina kommentar. Jag blir lika glad varje gång. Det betyder ju så mycket att få respons på det man gör, fast min familj såklart är duktiga också på att ge beröm. Klart du ska börja blogga, är ju så skoj! Länka sen när du börjat så kommer jag och "hälsar på"!

    SvaraRadera
  4. Tack för en härlig blogg, hör till den anonyma skaran som inte brukar skriva.
    Kan glädja dig med att jag provat flera recept, med mycket lyckat resultat.
    Och detta recept låter smaskigt gott, kommer att provas nästa gång jag skall baka bullar.
    Hälsningar
    Pia

    SvaraRadera
  5. Blåbär och kardemumma låter som en väldigt god kombination. Stort tack för tips och recept!
    Hälsar fröken Dill

    SvaraRadera
  6. Ojdå, nu har vi missat oss helt... Och vi som brukar kommentera...:( Men, men bättre sent än aldrig, ibland räcker tiden bara inte till:)

    Gott både låter och ser det i alla fall ut att vara.

    SvaraRadera
  7. Åh, kransen ser underbart god ut! Den måste jag prova att göra någon gång.

    SvaraRadera
  8. Sorry det hade jag missat. Tro dock att jag hade röstat på detta recept jag också, blåbär och kardemumma måste ju bara bli bra! Såg väldigt väldigt gott ut!

    SvaraRadera
  9. haha, så jag kommenterade inte? Jag som brukar kommentera ALLT annars, det var dåligt av mig! ;) Det här låter i alla fall TOPPEN! Och jag är inte riktigt en bullmänniska (vilket är jättekonstigt O.o). Kardemumma gör allting bättre!

    SvaraRadera
  10. Ohhhh!! Jag ska verkligen prova både blåbärskransen och julkakorna! Lät smaskens =)

    SvaraRadera
  11. Åååh, vad smarrigt hörrudu! :)

    SvaraRadera
  12. Pia: Tack för att du skrev den här gången!

    Fröken Dill: Ja, det blev väldigt gott ihop!

    Mårtenssons kök: Ja, ni brukar ju ha vanan inne, även denna gång!

    Helena mitt i smeten: Tack! Ja, gör det!

    Växelhäxan från Norrland: Rösten räknad,, telepati du vet! ;-)

    Alexandra - kärlek på tallrik: Haha, ja! Det hänger på dig! Nejdå, kul att du kommenterade nu iaf! :-)

    Sofia: Tack, ja gör det!

    Svensk Jul: Tackar!

    Bakspecialisten: Jajamen!

    SvaraRadera
  13. WOW,vad gott det ser ut! Det här måste jag absolut testa någon gång (väldigt snart!). Tack för receptet! :)

    SvaraRadera
  14. ina: Ja, gör det! Och rapportera här sen! :-)

    SvaraRadera
  15. Nu har sonen bjudit på denna smarriga krans på praktikplatsen och det blev stående ovationer. Den är verkligen svårslagen! Tack för det receptet

    SvaraRadera
  16. Anonym: Åh, så härligt att höra! Vad roligt att sonens kollegor gillade kransen! Och tack till dig för att du skrev och berättade till mig! You make my day! Ha det fint!

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.