måndag 30 april 2012

Trevlig valborg och en massa mumsiga munkar!


 Med detta inlägg vill jag önskar er alla en underbar valborg! Här hemma firas valborgsmässoafton traditionellt, vilket i vår familj betyder att vi mixar de svenska och de finska valborgstraditionerna.  I morse klev jag upp vid halv sju och satte igång med munkdegen. Receptet på det härstammar från mina föräldrars bageri, som de hade när jag var liten. Fantastiska munkar! Det går bra att halvera receptet! Jag brukar jämt göra ringmunkar för de blir alltid klara rakt igenom, svårare med runda munkar. I år testade jag även att göra ”pinnmunkar”, med gott resultat. Glasyr i form av smält vit choklad toppat med strössel, chokladdoppade med kokos och , glasyr med lite ringlad smält choklad. Nu är huset fullt av munkar av alla de slag.
Var inte rädda för att testa att fritera. Det är inte alls läskigt, bara var försiktiga och ha ett lock till hands. Jag hade en termometer i grytan så att jag kunde hålla koll på temperaturen. 
Mina svärföräldrar firar valborg med oss, liksom mina föräldrar som kommer ikväll då jag tänkte duka upp en kall buffé. På kvällen vankas valborgsmässoeld och tivoli! Skönt väder är det också, så grillen åkte fram och vi åt korv med bröd till lunch!
Önskar er en underbar valborg! Vill också tacka för alla fina hälsningar ni lämnar på bloggen och på Facebook-sidan! Ni är fantastiska! Tack!

Munkar, 80 st

1 liter vatten eller mjölk
2 paket (100 gram) jäst
300 gram socker
20 gram salt
20 gram kardemumma (stöt själv i mortel, cirka 4 tsk)
2 ägg
Cirka 3 liter vetemjöl
300 gram smör
Olja och kokosfett till fritering
Strösocker till dekoration

Värm vattnet eller mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och lös upp jästen till sammans med degvätskan. Smält smöret i en kastrull och låt svalna. Tillsätt socker, salt, kardemumma och äggen i degbunken. Börja arbeta in mjölet, lite åt gången. Knåda degen tills den lossnar från bunken. Tillsätt det avsvalnade smöret och arbeta in det i degen, knåda tills degen släpper bunkens kanter. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Kavla ut degen och ta ut kakor med t.ex. ett lock, en skål eller dylikt. Om du vill göra ringmunkar gör du ett hål i mitten med ett mindre lock. Låt jäsa på en plåt under bakduk i cirka 30 minuter.
Hetta upp oljan till 180 grader. Om du saknar en termometer kan du lägga i en bit formfranska. När den blir gyllengul är oljan klar att friteras i. Jag använder en järngryta till fritering. Tänk på att ha ett lock till hands när du friterar. Om oljan börjar brinna sätter du på locket! Kasta aldrig vatten i oljan!!!
Fritera 3-4 munkar åt gången, vänd efter en stund och fritera på andra sidan. Ta upp munkarna med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Vänd i socker eller glasera efter tycke!






13 kommentarer:

  1. Hemmagjorda munkar är så gott, och fina blev de :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, supergott! Är inte riktigt nöjd med formen men smaken! :-)

      Radera
  2. Mums, så gott. Var precis inne hos Hovkonditorn också... ni kör nästan samma tema just nu :) Mycket smarrigt må jag säga. Önskar dig en trevlig valborg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Amy, det måste vara för att både jag och Hovkonditorn har finskt påbrå!

      Radera
  3. On mistä valita:)Makoisalta näyttää kaikki,-olemme samoihin aikoihin aamusta olleet vääntämäs taikinaa:)Hyvää Vappua teille sinne kaikille<3

    SvaraRadera
    Svar
    1. A tykkäsi ja maistoi joka sorttia! Hyvää vappua sinne myös!

      Radera
  4. Aha! är friterade munkar en finsk tradition?! såg just ett sånt inlägg idag i en annan matblogg. ´Jag är inte så förtjust i friterade munkar men dina ser onekligen smarriga ut. Ha en trevlig valborg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Smarrigt är bara förnamnet! Trevlig valborg!

      Radera
  5. Vilka fantastiskt fina munkar du gjort med glasyr och allt! Och jag tackar för receptet vi lånade på munkarna! :) Bagerirecept och allt, jojomänsan! ;)

    Glada Vappen till dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att ni testade receptet! Glad vappan, bara vatten! :-)

      Radera
  6. Åh så gott de ser ut! Vi fick tacka våra finska grannar för att de räddade våra 'finska valborg', kom med både sima o munkar... hemma gjorda ringlar med bara vanlig socker e mina favoriter :) tror mannen min hade ätit av alla era sorter ;) glad valborg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilka grannar! Jag har också sockermunkarna som favoriter. A gillade dock de pyntade! Glad valborg!

      Radera
  7. det var ju dock inte så svårt hihi måste ta och prova någon dag :)
    Älskar själv att baka det är sååå roligt :)

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.