fredag 13 april 2012

Svärmors Go'bitar

 Friday it is! Barnen tittar på barnprogram och trycker i sig popcorn, det kallar de fredagsmys. Mannen har varit och hyrt film och vi ska ha en filmkväll när kidsen somnat. Det kallar jag fredagsmys!

Nu till riktiga go’bitar, farligt goda sådana! Receptet är svärmors och det är ett toppenrecept, som hon själv har tagit fram. Tack fina svärmor för att du delar med dig av recepten och inte håller de hemliga! Dessa är en klassiker!

Hej och hå så goda dessa go'bitar är, ni anar inte! De påminner lite om kärleksmums eller snoddasrutor men glasyren är vit, mjukare och godare! Kakan är mjuk och härlig – alldeles perfekt. Det är sällan jag beordrar er att testa saker men nu gör jag det! Den som missar dessa, missar en massa!

Jag önskar er alla en härlig start på helgen!

Svärmors Go’bitar, 1 stor långpanna

5 ägg
4 dl strösocker
200 gram smör (eller mjölkfritt margarin), smältes
5 ½ dl vetemjöl
2 ½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
2 dl kall mjölk (eller t.ex. havredryck)

Glasyr:
100 gram smör (eller mjölkfritt margarin)
Cirka ¾ paket florsocker
Lite vatten
Kokos, ekologisk kokos är godast

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna i en separat skål. Rör ner smält smör i ägg- och sockerblandningen. Tillsätt sedan de torra ingredienserna och vänd ner försiktigt. Avsluta med mjölken. Häll upp i en välsmord långpanna (den som följer ugnen). Grädda på 175 grader i 20-25 minuter. Man ser att den är klar på att kakan börjar släppa i kanterna på långpannan. Det gjorde min efter 19 minuter, så då plockade jag ut den. Låt kakan svalna. Smält smör till glasyren i en kastrull. Lyft kastrullen från plattan och rör ner florsocker, rör runt ordentligt med en visp. Tillsätt vatten, kanske ett par matskedar, och rör runt. Du ska få en lagom konsistens. Bred glasyren över den avsvalnade kakan och strö på kokos. Skär kakan i bitar, t.ex. 6x8 = 48 bitar.



10 kommentarer:

  1. Mycket trevligt med sådana svärmödrar som bakar godsaker och sen delar med sej av receptet!

    Ha en riktigt skön helg!

    SvaraRadera
  2. Låter inte helt fel, måste prova någongång

    SvaraRadera
  3. Ja, visst ser gobitarna läckra ut! Ha en fin helg!

    SvaraRadera
  4. Mums!! De ser verkligen supersmarriga ut!!

    Ha en finfin lördag!

    Kram Emelie och Elin

    SvaraRadera
  5. Har suttit och funderat på om jag ska göra kärleksmums till sonens namngivelse på söndag, det här avgjorde saken, tack. Ser helt underbara ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt! Hoppas ni får en fin dag på söndag!

      Radera
  6. åh de här var något nytt.liknar kärleksmums men ändå inte,super fínt o låter smarrigt

    SvaraRadera
  7. Bakat och smakat klart. Perfekt recept, snabbt smidigt och enkelt. Precis i min stil.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, och visst är de försvinnande goda! Tack för att du lämnade en liten hälsning!

      Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.