tisdag 3 april 2012

Pulled pork i hembakade frallor

 Nu tänker jag att det ändå är dags att jag bjuder på detta ljuvliga långkok, som bara smälter i munnen! Jag talar om Pulled Pork, som många testat och blivit vänner med! Även släktingen Pulled Beef florerar i matbloggsvärlden, både här och där. Tjoff tjoff så kastar man ner ingredienserna i grytan (åtminstone om man som jag använder färdig barbequesås), slänger på locket och in med hela härligheten i ugnen. Sedan börjar väntan. Många timmar. Men istället för att under tiden fila naglar eller lära sig jonglera kan man uträtta en massa annat viktigt eller göra som jag; baka frallor att servera köttet i!

Över till frallorna. På intet sätt nyttiga. Innehåller i princip bara vitt mjöl. Men ack så goda att sätta tänderna i. Och här gäller det att låta assistenten jobba och knåda degen i flera minuter så att det bildas härliga glutentrådar. Sedan jäses brödet och bakas ut till mjölpudrade frallor och gräddas. De påminner om källarfranskor förutom att jag inte riktigt formar dessa, utan låter se lite hemmagjorda ut, och för att jag inte ska förstöra den fina jäsningen. När både köttet och brödet är klart, är det bara att fylla bröden med kött, diverse grönsaker och en stor klick creme fraiche! Enjoy! Gott är bara förnamnet!

Pulled Pork

Fläskkarré i bit, jag tog två bitar á 1 kg, men ni kan ta en som är mellan 1-2 kg också
1 msk salt
svartpeppar
1 rödlök
1 gul lök
Klyftorna från 1 vitlök
1 flaska barbeque-sås, jag tog ICA chipotle

Salta och peppra köttet. Lägg det i en gjutjärnsgryta. Skala och klyfta löken, skala vitlöksklyftorna och lägg ned i grytan. Häll på såsen över köttet. Sätt på locket och tillaga i cirka 5 timmar på 125 grader. Du kan ta ut det efter några timmar och ”kolla läget”.

Mjuka småfranskor, 16-20 stycken

50 gram jäst
5 dl ljummet vatten, 37 grader
2 tsk salt
1 nypa socker
1 dl olja
cirka 12 dl vetemjöl

Lös upp jästen i fingervarmt vatten. Tillsätt salt och olja. Tillsätt därefter vetemjölet och knåda till en smidig deg med en assistent. Knådar du för hand så får du räkna med att knåda i 5-10 minuter. Låt degen jäsa under bakduk i cirka 1 timme. Ta upp degen på bakbordet, rundriv och forma lätt till småfranskor som du lägger på smorda plåtar. Du kan använda lite mjöl när du gör det så blir bröden ”mjölpudrade”. Låt franskorna jäsa under bakduk i ytterligare 20 minuter. Grädda på 225 grader i cirka 10 minuter. Låt svalna under bakduk, på ett galler.




9 kommentarer:

  1. Men den grytan låter farligt god. Den vill jag testa. Brödet ser också jättemumsigt ut. Och någon gågn ibland kan man väl unna sig ljust bröd också. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, köttet blir riktigt gott och brödet likaså! Men det är ju så tabu att äta ljust bröd fast man å andra sidan äter fikabröd utan problem, båda gjorda på vetemjöl.

      Radera
  2. Heippati:)Mä olen ihan vesikielellä kun katselen sun blogia joka päivä.(Siks varmaan paino noussu):)Oih tota lihaa,oikein revittyä:)Sämpylöitä,mäkin tein lauantaina ja leivinuunissa,nam tuli.Halaus teille sinne kaikille ja Hyvää Pääsiäistä<3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kiitos Kaija kauniista sanoistasi! Leivinuunissa tehdyt sämpylät kuullostavat herkullisillta! Hyvää pääsiäistä teille myös!

      Radera
  3. GAHHHHHHHHHHHH ser urgott ut kram Sofia

    SvaraRadera
  4. Åh finns det mat kvar, kommer om 45 minuter ;)

    SvaraRadera
  5. Jag har bara testat pulled pork, men aldrig med nöt. Men jag tänka mig att det nästan blir ännu godare, mustigare pågår vis. Vilka mackor du gjort!

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.