söndag 22 april 2012

Krämig pastagratäng med köttfärs och vitlöksdoftande haricots verts


Har ni en skön söndag? Luften är regnig och himlen bjuder på en färg i grå skalor här i Stockholmsområdet. Vi styrde kosan mot IKEA imorse och lyckades tajma in öppningen, vilket vad skönt för då fick vi strosa i lugnan ro utan köer. Det blev Kamprads obligatoriska femhundring, som lämnades i kassan mot en kassa täcken, kuddar, soffkuddar, glas och lite sommarkänslor. Därefter var det storhandling på ICA Maxi och kidsen var hur duktiga som helst trots att det tog tid.


Nu har jag en kyckling i lergrytan i ugnen till middag. Här kommer däremot ett recept på en krämig pastagratäng på pasta, köttfärssås och bechamelsås. Haricots vertsen steker jag i en panna tillsammans med skivad vitlök och pinjenötter. Gott att strö på lite flingsalt.

Gott slut på veckan!

Krämig pastagratäng med köttfärs, minst 6 portioner

500 gram pasta

Köttfärssås:
 500 gram nötfärs
1 gul lök, hackad
1 bit rotselleri, riven
1 stor morot, riven
2 vitlöksklyftor, riven
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater + 1 burk vatten
1 msk oregano
Några stänk worchestershiresås
Salt och peppar

Bechamelsås:
75 gram smör (mjölkfritt margarin)
Knappt ½ dl vetemjöl
1 liter mjölk (eller mjölkfritt alternativ
Salt och peppar

Ost, riven
Tomat, skivad

Koka pastan ett par minuter kortare än vad det står på förpackningen. Stek köttfärsen tillsammans med lök, rotselleri, morot och vitlök. Tillsätt tomatpuré och låt det stekas på en stund innan du tillsätter de krossade tomaterna och vattnet. Låt stå och puttra i 10 minuter.
Smält smöret till bechamelsåsen i en kastrull. Tillsätt mjölet och rör slätt. Låt inte det bli brunt. Tillsätt mjölken lite i taget. Rör mellan och låt tjockna. När du tillsatt alla vätska, låt såsen koka på svag värme i ett par minuter så att mjölsmaken försvinner. Smaka av med salt och peppar.
Varva kokt pasta, köttfärssås, bechamelsås och riven ost i en gratängform. Avsluta med bechamelsås som du toppar med skivade tomater och strö på lite salladskrydda. Ställ in gratängformen på 200 grader i 30 minuter.

Vitlöksdoftande haricots verts

Haricots verts, jag använde frysta
1 vitlöksklyfta skivad
1 msk pinjenötter.
1 msk olivolja
Flingsalt

Stek haricots vertsen i olivolja tillsammans med pinjenötterna och vitlöken. Strö flingsalt på toppen. 





10 kommentarer:

  1. Oi ja voi miten syötävän hyvää:)melkeistä samaa kuin meillä täällä oli viikolla,-keitä makaroonia,paista jauheliha + pekoni palasia,-pilko paprikaa + purk.maissia + pieni sipuli sekä puoli purkkia Jalopeunaa.Muna maito johon mustapippuri sekä suolaa, kaada kaiken päälle.Vielä juustoraaste "kanneksi":)Hyvää ja hiukka tulistakin on!!Täällä ihana aurinko koko päivän,piha siivousta tehty.Hali sinne<3

    SvaraRadera
  2. Enkelt och gott med pastagratäng. Tycker det lät spännande med dina haricorts verts.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, pastagratäng brukar vara omtyckt av barnen här hemma! Haricots vertsen är en favorit. Går att hotta upp på många sätt!

      Radera
  3. Vitlöksbönorna låter riktigt smarriga, mums. Och vilket inköp, inte illa:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. De är mums om man är en vitlöksfantast, som jag! Ja, inköpen var det inge större fel på :-)

      Radera
  4. "Hänga på låset"-knepet på IKEA har nog räddat många förhållanden... Det kan bli otäckt mycket folk om man kommer senare.
    Middagen såg toppengod ut. Haricot verts är underbart, särskilt med vitlök!

    SvaraRadera
  5. Bönor och vitlök måste vara grymt gott. Och dessutom lite pinjenötter till. Ska jag testa som tillbehör.
    Blev en bra shopping dag ser jag :-)

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.