tisdag 9 augusti 2011

Krusbärsmarmelad / Krusbärssylt

Förutom att jag länsat (med tillstånd förstås) mina föräldrars jordgubbsland, skördat de röda och svarta vinbären, har jag även fått lyckan att ta tillvara på krusbären! Jag har aldrig gjort något av krusbär, endast ätit dem naturella (smakar underbart att bara slänga i munnen)! Därför snappade jag upp ett recept när en kollega skrev på Facebook att krusbärssylt stod på dagordningen. Kollegan hade själv googlat efter recept och jag tog det nästan rakt av, fast bara nästan! Lite extra socker blev det för jag tyckte att det behövdes!
Idag bredde vi detta på frukostmackorna och jag upptäckte då att konsistensen lutar mer åt marmelad. Det är nästan bättre, tyckte mannen. Därför döper jag om detta till krusbärsmarmelad! Håll tillgodo!

Krusbärsmarmelad eller krusbärssylt, ger cirka 2 liter sylt

2 liter snoppade krusbär
½ dl vatten
650 gram syltsocker
1 msk vaniljsocker

Häll upp krusbär och vatten i en kastrull. Koka i 10 minuter, lyft av kastrullen från plattan och mixa slätt med en stavmixer. Rör därefter i syltsockret. Koka i ytterligare 5 minuter, lyft av kastrullen från plattan och skumma sylten. Ta sedan upp lite sylt, rör ner vaniljsockret i den och hällt tillbaks i kastrullen. Häll upp sylten/marmeladen i väl rengjorda glasburkar (förslagsvis diska burkarna på minst 70 graders diskprogram). Sätt på locken och förvara svalt.

12 kommentarer:

 1. Fast jag inte är så förtjust i krusbär så blir jag sugen på din fina krusbärsmarmelad, särskilt om det är extra socker i den (och vanilj)

  SvaraRadera
 2. Vilken vacker färg marmeladen fick. Mina krusbär är bara gröna och jag får än så länge knappt ½ liter på busken :-(

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag har gett min krusbär näring som är till näring till frukter som jag köpte hos lidl

   Radera
 3. Krusbär är så gott, men det är inte ofta man ser till dom längre. Undrar just varför det är så?
  Vi minns båda med barnslig förtjusning den illgröna krusbärsläsken som fanns i barndomen... så god!

  SvaraRadera
 4. Linda: Haha, vad du är rolig! Du skulle kanske bli omvänd om du testade min marmelad!

  Remsan: Mina föräldrar har också en grön buske och två röda. Vänta några år så ska du nog också få en lite större skörd.

  Mårtenssons kök: Jag vet faktiskt inte. Kan det vara för att busken inte ger så stor skörd plus att den är så taggig så bären är ganska svårplocckade. Krusbärsläsk låter gott, det har jag aldrig testat. Undra om de bryggerierna som har de äldre läsksorterna kanske skulle ha krusbärsläsk?

  SvaraRadera
 5. Krusbärsläsken minns jag också och visst finns det en variant av det ännu, Three Hearts har "Krus-Brus".
  Jag försökte mig på krusbärssylt i år och nja, den blev inte jättebra, snålade med sockret så det krävs extra socker när jag ska använda den! Men konsistensen med de delvis hela bären är lite speciell.

  SvaraRadera
 6. Vad kul! plockar just mina krusbär, ska nog lägga i lite citronskal oxå. Förr kokade jag krusbär med morötter och citron till marmelad.
  Hälsa Ante!
  Evalisa

  SvaraRadera
 7. A: Aha, ska kika lite nogrannare efter krusbärsläsk när jag handlar! Med hela bär har jag inte gjort krusbärsmarmalad, mixade min med stavmixer.

  Evalisa: Morötter och citron tillsammans med krusbär låter spännande! Tack, ska hälsa Ante, han kommer till helgen när det vankas kalas!

  SvaraRadera
 8. Åh, det blev supergott!! Passar himla bra att ha på glass istället för såser.. Bara ett tips :)

  SvaraRadera
 9. Ida: Vad roligt att du gillade resultatet! Glass har jag inte hunnit testa detta på, så tack för tipset!

  SvaraRadera
 10. mycket god och lätt att göra varmt rek denna recept

  SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.