söndag 29 april 2012

Blåbärslängder med marsánkräm

 God kväll i stugorna! Hoppas att ni haft en skön helg i gott sällskap och att ni njutit av en massa godsaker! Idag har vi varit på brorsdotterns 1-årskalas och firat henne och njutit av ett dignande fikabord med en underbart snygg tvåvåningstårta helt i prinsess-stil! Supergod med hallongrädde och dumlefluff i! Min svägerska är riktigt skicklig på tårtor!

Här kommer receptet på vetelängderna, som jag bakade igår. Längder är roliga att göra. Igår testade jag att göra på ett nytt sätt. Jag försökte att dokumentera hur jag gjorde i bilder ifall fler blir sugna på att testa. Fyllningen bestod av blåbärsmarmelad och marsánkräm. Dessa är också mitt bidrag till MÅNADENS SÖTSAK med temat SAGOLIKT

Imorgon är det valborgsmässoafton och det vankas finskt valborgsfirande med munkar, sima (mjöd), serpentiner och ballonger! Mer om det imorgon!
Nu önskar jag er en riktigt skön söndagkväll! Kanske är det fler som har klämdag imorgon och får njuta av en låååånghelg! Kram kram på er!


Blåbärslängder med marsánkräm, 2 stora längder

2 ½ dl mjölk (eller havremjölk)
½ paket jäst
½ tsk salt
1 dl socker
1 tsk nystött kardemumma
Cirka 7 dl vetemjöl
75 gram smör (eller mjölkfritt margarin)

Fyllning:
2 dl blåbärsmarmelad
1 ½ satser marsánkräm (instruktion på baksidan av Ekströms kokmarsán)

1 ägg till pensling
Pärlsocker
Flagad mandel

Vetedeg: Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken fingervarm och tillsätt lite i taget i bunken medan du vispar. Tillsätt salt, socker och kardemumma. Ha i mjölet lite i taget och knåda degen tills den lossnar från bunkens kanter. Smält smöret och häll det över degen. Knåda tills smöret sugits in i degen. Låt jäsa under bakduk i cirka 30-45 minuter innan du bakar ut.
Utbakning: Ta undan nästan en tredjedel av degen. Dela resten av degen i två delar och kavla ut dem till 15x35 cm stora avlånga plattor. Bred blåbärsmarmelad på bägge och vik sidorna in mot mitten (lämna en springa i mitten). Spritsa marsánkrämen i springan. Av degen som du lade undan, kavla ut den och skär remsor som du lägger i kryss över marsánkrämen. Låt jäsa i 20 minuter, pensla sedan med ägg, låt torka i 5 minuter och pensla med ägg en gång till. Strö på pärlsocker och flagad mandel. Grädda sedan på 200 grader i cirka 15 minuter. 








24 kommentarer:

  1. Svar
    1. Ja, blåbär är både gott och nyttigt!

      Radera
  2. Oj vad det där såg gott ut.

    Kram Lotta

    SvaraRadera
  3. Gode tid vad gott : ) Du har en award hos mig : ) kram Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Wow, detta har jag helt missat! Får kika in hos dig! KRAM

      Radera
  4. Så fina längder du bakat! Ja, idag blir det munkar och mjöd hos oss också :) Glada Vappen!

    SvaraRadera
  5. Vilka vetelängder extra allt!

    SvaraRadera
  6. Wow! Så smarrigt! Den kommer jag definitivt baka. Tack för receptet :o))))

    SvaraRadera
  7. Här dreglar jag efter alla supersmarriga bilder... vaniljkräm i vetebröd är bland det godaste jag vet! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker också om vaniljkräm om den har sällskap av någon god sylt eller marmelad!

      Radera
  8. åh detta ser ut och va något ja skulle fastna för.älskar blåbär..så gott och jättefin blev de

    SvaraRadera
  9. Hejsan!
    Trilla in på din blogg av en slump... tack vare detta receptet faktiskt;) Såg så smarrigt ut så i helgen har jag letat efter blåbärsmarmelad. ;)
    Men hitta inte de någonstans.
    vart hittade du blåbärsmarmelad??
    Kram Mia.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blåbärsmarmeladen har jag köpt i Finland. Där finns ett bra utbud på marmelader som tål gräddning. Har sett blåbärsmarmelad (lite dyrare) i välsorterade mataffärer. Annars kan du använda en annan marmelad eller koka din egen. Ett bra recept finns hos bloggen Söta saker. Lycka till med bakningen!

      Radera
  10. Jag har precis hittat hit och gillar din blogg skarpt :) Såg oerhört mumsigt ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla! Vad roligt att du ger dig till känna! Lämna gärna en kommentar ibland om du kikar in fler gånger!

      Radera
  11. Ser supersmaskigt ut! Har nyss haft en storhandling och handlat lite av vad som behövdes. Hittade såklart ingen blåbärsmarmelad, men jag tog blåbärssylt, tror du det blir för blött? prova kan man ju alltid göra:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet faktiskt inte eftersom jag inte har testat. Det beror säkert på sylten också. Du kanske kan röra ner lite potatismjöl om den verkar väldigt rinnig.

      Radera
  12. Oh jag har letat efter ett sånt här recept nu sen några dagar tillbaka och äntligen hittade det här! Nu ska här bakas och smaskas! Tack för receptet :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så lite så! Lycka till med baket! :-)

      Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.