fredag 27 juli 2012

Helgrillad oxfilé i rödvins- och vitlöksmarinad



Fredag och fredagsmys! Vi har haft en dag på stranden!
Nu badas killarna rena från sand och eventuella fästingar (urk) och sedan ska vi iväg på grillning hos mina föräldrar.

Vi kom hem igår kväll efter en härlig vecka i Hälsingland! Den avslutades igår på M:s mosters stuga och vi fick wok och fika. Barnen älskade att sitta vid vattenbrynet och naturen alldeles intill stugknuten. En dröm med en sådan stuga.

Sista kvällen bjöd vi mina svärföräldrar och svåger på grillat. M ville slå på stort så det blev helgrillad oxfilé potatispaket (kall skivad potatis, smör, salt, peppar och örter) samt whiskysås (Jensen’s). Marinaden blev riktigt lyckad så ni får receptet på den här nedan. I salladen hade jag av fäbodosten (en färskost som påminner om mozzarella), supergott!
Nu följer recept och sedan lite bilder från vistelse och mat!

Jag önskar er alla en underbar helg! Kanske ni som redan börjat jobba igen längtat extra mycket efter den! Kram på er!

Helgrillad oxfilé på grillen

1 oxfilé (1,4 kg)

Marinad:
3 dl rödvin
4-5 vitlöksklyftor, grovhackade
1 gul lök, klyftad
½ kruka timjan
Socker
Salt
Peppar

Häll alla ingredienser i en fryspåse, blanda ihop, lägg i oxfilén. Knyt ihop påsen och lägg den i en till fryspåse. Låt stå i marinad i minst 4 timmar i kylskåp. Ta fram köttet till rumstemperatur 1 timme innan grillning. Grilla köttet helt. Använd en kökstermometer, stick in den på tjockaste stället (om filén är ojämn kan du dela den) och kör upp till 60 grader. Glöm inte att vända filén under grillning. Låt köttet vila en stund innan du skivar upp det. 

Till grillningen var jag iväg och köpte ekologiskt surdegsbröd.
Jag fick med mig månadens bröd, som var ett sommarbröd med
soltorkade tomater och oliver. Dessa goda bröd bakas av Hudik Bröd.
Brukar ni köpa ett extra gott bröd t.ex. till helgen? 

Under fruntimmersveckan bjöds vi på jordgubbstårta av
svärmor och kladdkaksmuffins bakade av svägerskan.
Snålvattnet kör igång igen bara man tittar på bilden! 
 

Under vår vecka i Hälsingland hann vi med ett
besök på Lill-Babs Caffär, beläget i Järvsö. 

Stugbesök - en sådan mysig stuga
alldeles vid vattenbrynet! 

Värdinnan hade dukat så fint och värden hade
snickrat ihop ett långbord på 10 minuter!!!

Värden tillagade lunchen över öppen eld
- en härlig nudelwok med kyckling! 

2 kommentarer:

  1. Åh så mysigt!

    SvaraRadera
  2. Så mysigt ni har haft det och ätit mängder med godsaker. Jag har börjat jobba, men njuter till fullo så fort jag är ledig. Har ju blivit helt underbart väder.
    Ha en fortsatt trevlig helg!

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.