lördag 19 maj 2012

Rödvinsmarinerad grillad ryggbiff och smördegsinbakad färskpotatis med getost


 Så har vi då firat vår bröllopsdag igår med att ägna oss åt det som vi är bäst på – teamwork! Jag marinerade köttet redan på förmiddagen, älsklingen grillade det under tiden som jag gjorde i ordning den smördegsinbakade potatisen och balsamicoreduktionen. Det blev riktigt gott och kändes som en lagom lyxig middag för oss. Jag måste ju erkänna att vi inte är några storfirare, så detta var helt lagom för oss. Här kommer recepten, som jag rekommendera er att testa nu under grillsäsongen. Salladen är färdig salladsmix uppblandad med färska jordgubbar. Ja, och hugg tag i en färsk vitlök när ni ser sådana i affärerna! God och mild smak! Passar att ugnsbakas eller ha som här i en marinad.

Önskar er en skön lördag! 


Rödvinsmarinerad grillad ryggbiff, 4 portioner

500 gram ryggbiff (på paketet stod det nötytterfilé)

Marinad:
1 ½ dl rödvin
½ färsk vitlök
½ rödlök
¼ kruka timjan, bara bladen
1 krm svartpeppar, stött
Flingsalt till servering

Lägg köttet i en fryspåse. Häll över rödvinet. Pressa vitlöken, hacka rödlöken fint och lägg ner i fryspåsen tillsammans med timjanbladen och svartpepparn. Knyt igen påsen och rulla runt så att marinaden fördelas över hela köttbiten. Ställ kallt i minst 5 timmar men även över natten går bra. Ta upp köttet och torka av det innan grillning. Grilla köttet hel i bit tills det når en innertemperatur på 60 grader. Vi ville ha ett aningen rosa kött. Låt köttet vila innan du skär upp det i skivor.

Smördegsinbakad färskpotatis med getost, 4 portioner

4 fyrkantiga smördegsplattor (cirka 15x15 cm)
8 kokta små/mellanstora färskpotatisar, skalade
1 knippe gräslök
1 msk olivolja
Salt
Svartpeppar
75-100 gram getost
Ägg till pensling

Tina smördegsplattorna på en plåt. Kavla ut dem lite, så att de blir tunnare. Skala och stava den kokta färskpotatisen. Blanda med hackad gräslök, olivolja och smaka av med salt och peppar. Fördela röran på smördegsplattorna. Smula över getosten. Pensla kanterna på smördegen med uppvispat ägg och rulla ihop. Vik ändarna under. Pensla med ägg runtom och tillaga på 200-225 grader i cirka 20 minuter. Låt svalna innan du skär upp diagonalt.

Balsamico- och honungsreduktion med vitlök

½ dl balsamvinäger
1 ½ msk honung
1 vitlöksklyfta, pressad

Mät upp balsamvinäger och honung i en kastrull. Tillsätt vitlöksklyftan. Koka upp och låt koka på medelhög värme tills såsen tjocknar. Det märks tydligt. Överkoka inte för då blir det karamell. Låt svalna lite och ringla sedan över det färdiggrillade köttet.





14 kommentarer:

  1. Det där ser verkligen gott ut! Tack för recepten!
    Ha en skön helg!
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Och önskar dig en skön söndag! KRAM

      Radera
  2. Det där såg riktigt smarrigt ut. Måste provas.
    Trevlig blogg du har förresten. Här ska jag kika in fler gånger.
    Kram/Sofie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Sofie! Och välkommen fler gånger! KRAM

      Radera
  3. Grattis till er! Och vilken brakmiddag, ser otroligt gott ut :)

    SvaraRadera
  4. Vi dreglar och sparar receptet! Önskar en fin söndagskväll! kram emelie och elin

    SvaraRadera
  5. Ingen dålig middag inte, de där potatispaketen låter som något vi måste prova. Mums!

    SvaraRadera
  6. Alltså, allt det där låter smaskens och ser helt suveränt gott ut!! :D

    SvaraRadera
  7. Tack Lisa, men jag lyckades inte att skicka en begäran med att gå med!

    SvaraRadera
  8. Åh nu blev man ju inte hungrig.... ;) Gud vad gott det låter!

    SvaraRadera
  9. Åh de här potatispaketen ser spännande ut! Måste testas :)

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.