onsdag 30 maj 2012

Kokoskladdkaka

 
Igår träffade jag en kompis efter jobbet inne i stan och vi gick och åt gott och sedan fikade vi också. Så mysigt! Kom inte hem förrän vid tiosnåret, så då hanns inte med så mycket här hemma. Den här veckan har jag dock varit duktig och planerat veckomatsedel, vilket är smidigt – inga paniklösningar!

Denna kladdkaka med kokos gjorde jag till lördagens Eurovision-final. Mums mums för kombination choklad och kokos. Gillar ni det? Jag hade önskat att jag skulle haft någon kokossyrup att förstärka kokossmaken med men det hade ja inte. Kan tänka mig att det skulle ha varit gott i. Ni andra kanske har något liknande att testa med. Jag använde lite lönnsirap istället. Gottigott och mumsimums! En enkel och smidig kaka, bra att variera den traditionella kladdisen med. Här med lite färsk ananas och hackad mynta som tillbehör.
Ha en fin lill-lördag!

PS. Receptet – ett eget hittepå!

Kokoskladdkaka

75 gram mörk choklad (med hög kakaohalt)
100 gram smör (eller mjölkfritt margarin)
2 ägg
1 dl socker
1 ½ msk lönnsirap
1 dl kokos (använd ekologisk, den är godast)
1 ½ dl vetemjöl
¼ tsk bakpulver
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker

Smält smör och choklad på svag värme och ställ sedan kastrullen åt sidan. Rör ihop ägg och socker men vispa inte. Blanda lönnsirap och kokos separat. Blanda de torra ingredienserna. Rör ner ägg- och sockerblandningen i kastrullen och tillsätt även de torra ingredienserna och kokosen och lönnsirapen. Häll upp i en smord och kokosbröad form. Grädda på 175 grader i 13 minuter (mitt i ugnen). Låt kakan svalna först i rumstemperatur och sedan i kylskåp över natten.  Servera med tärnad färsk ananas, hackad mynta och lite råsocker. Toppa eventuellt med lite glass. 

19 kommentarer:

 1. Åh jag älskar också kombinationen kokos och choklad. Kokoskladdkaka har jag gjort någon gång för länge sedan men måste definitivt göra det igen.
  Ha en fortsatt trevlig kväll. :-) Kram Carro

  SvaraRadera
 2. Gahhh älskar choklad och kokos mumma : ) ser urgott och fint ut med kramar Sofia

  SvaraRadera
 3. Åååh YUM! Jag älskar kokos i choklad men jag tror inte att jag provat att addera det till mina kladdkakor. Det måste göras! Och lönnsirap är bland det bästa som finns - inte en chans att jag byter ut den ;) Visst var Loreen toppenduktig i lördags? :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja, visst är det gott med lönnsirap!

   Radera
 4. Jag gillar både kladdkaka och kokos, men aldrig kombinerat dem :) Låter så gott!

  SvaraRadera
 5. Oj oj oj... Blir så tokigt fikasugen av att de se den där :) Kokos och choklad är ju så gott ihop. Lite av en bounty-kladdkaka det där :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sandra - Man kanske skulle göra en chokladglasyr på toppen så skulle de bli ännu mer av en bounty-kladdis!

   Radera
 6. Mums, är det enda vi kan säga. MUMS!

  SvaraRadera
 7. Ser så gott ut! Jag älskar allt med kokos, använder det gärna ist för ströbröd i kakor! Mums! Idag började "fikaveckan" på jobbet, dvs sista skolveckan, då ska det helst fikas med varje klass :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fikavecka - låter som en tradition som jag gärna skulle vilja vara delaktig i :-)

   Radera
 8. Det här var en kladdkaka i min smak. jag är så svag för kokos:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, kokos är gott! Extra god är den ekologiska kokosen!

   Radera
 9. Låter och ser jättegott ut precis som jag skrev på FB! :)

  SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.