lördag 5 maj 2012

Krämig blomkålssoppa med glödhoppetrianglar


 Jag köpte ett blomkålshuvud för ett tag sedan, som jag inte gjort någonting med fram tills idag. Nu hamnade den i en krämig soppa. Det luktar ju tyvärr inte så gott när man kokar blomkål så glöm inte att sätta på köksfläkten. Smaken på soppan är däremot riktigt god. Och för er som har barn hemma kan jag berätta att min 3-åring tog en andra portion soppa också. Knaperstekt bacon på soppan och så en variant på toast – smörstekta glödhoppor fyllda med veckans rester. Här tar vi tillvara på allt! Tillbehören till soppan är en bonus, framförallt för barnen, då de annars måste sitta och blåsa i soppan för att den ska svalna. Då kan de passa på att äta av det andra under tiden.
Ha nu en härlig lördag!

Krämig blomkålssoppa, 4 vuxenportioner

1 blomkålshuvud
4 små potatisar
1 bit (10 cm purjo, vita delen)
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 ½ dl Oatly iMat eller vanlig grädde om man vill det

Dela blomkålen i mindre bitar, skiva potatisen och ansa purjon och skär den i bitar. Häll allt i en gryta tillsammans med vatten och buljongtärningar. Låt koka på svag värme tills blomkålen har mjuknat. Häll av buljongen men spara den. Lämna ett par dl buljong kvar tillsammans med grönsakerna. Häll på havregrädden, koka upp, dra åt sidan och mixa slät med mixerstav. Spä soppan med den tillvaratagna buljongen. Smaka av med salt och peppar. Toppa med knaperstekt bacon.

Kyckling- och pestofyllda glödhoppor

4 st tunnbröd, (Jag använde Polarbröds ”Glödhoppor”)
2 msk pesto
1 tillagad kycklingfilé, tunt skivad (jag tog en överbliven från en middag, baconlindad var den)
Ostskivor
Smör

Bred pesto på två av bröden. Lägg på kycklingen och topoa med osten. Lägg de återstående bröden uppepå som ett lock. Bred smör på bägge sidorna. Stek gyllene i pannan så att brödet får lite färg och osten smälter. Skär i trianglar och servera till soppan.





10 kommentarer:

  1. Jag gjorde också blomkålssoppa för ett (bra) tag sedan... har inte fått upp fotona ännu på bloggen. Din ser fin ut och gott med glödhoppor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, bra att göra soppa nu på blomkålen. Den är fin!

      Radera
  2. Tack för tipset, det blir blomkålssoppa hos oss med i kväll med ditt recept som grund.
    Så gott även om det inte luktar hallonsaft och kakor precis :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt! Hoppas det blev gott.
      Fick tips på bloggens Facebook-sida om att tillsätta bikarbonat (bara lite), så ska det tydligen ta bort lukten.

      Radera
  3. Är inte så förtjust i blomkål men blomkålssoppa brukar bli gott. Och kyckling- och pestofylda glödhoppor ser ju jättegott ut.

    SvaraRadera
  4. Jag är den enda i familjen som gillar blomkål, vilket är så trist för jag tycker verkligen att det är supergott.

    SvaraRadera
  5. Oj vad gott! Det där ska jag testa, framför allt mackorna.

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.