måndag 7 maj 2012

Knäckig smulpaj med rabarber


 Rabarbertider, så vi fortsätter med fler rabarberrecept! Den här mumsiga smulpajen gjorde min man förra veckan. Han avslöjade ett knep för mig för att ta fram rabarbersmaken ännu mer. Man ska tydligen strö över några nypor salt över rabarbern. Sedan använde han farinsocker på rabarbern istället för vanligt socker. Det gav pajen en knäckig ton. Mums mums för den här pajen, som åts med vaniljsås. Vi åt dock inte upp hela pajen. Det hände sig nämligen så att sonen tappade ett glas, som krossades och det flög glasbitar ner i pajen. Synd på en sådan härlig paj! Tur att vi hann ta varsin portion ändå! Bjuder er på receptet, fast det inte är mitt utan mannens. Tänk på en sak när ni efterapar receptet, alla mått är cirkamått. Han kör på känn!
Samtidigt njöt vi av tippaleipä, som är det andra bakverket som många finnar äter till valborg. Även dem friterar man men de är aningen trixigare att göra. Min mamma bjöd på dessa godingar, som pudras med florsocker. Bild ser ni längre ner!

Smulpaj med rabarber

Smuldeg:
200 gram smör
3 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker

Fyllning:
Rabarber, 5-6 stjälkar
1 dl farinsocker
Några nypor salt

Blanda ihop rumsvarmt smör, havregryn, vetemjöl och strösocker. Skala rabarbern och skiva den tunt. Lägg i en smord pajform. Strö över några nypor salt och strö över farinsockret. Fördela smuldegen över. Grädda på 200 grader i cirka 15 minuter.

Tippaleipä

11 kommentarer:

 1. Mums låter supergott! Får se om jag får tillfälle att göra en sådan någon gång då ingen annan i familjen gillar rabarber. Fast det blir nog gott med äpplen eller något också iofs. :-) Kram Carro

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om ingen annan gillar, så blir allt åt dig ;-)

   Radera
 2. Åh rabarberpaj är ju så gott. Tyvärr har inte min rabarber överlevt, får nog ta och sätta en ny.
  Kram Jannike

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh nej! Tur att det är säsong nu, så går det att få tag i på affären också.

   Radera
 3. Jag blir riktigt sugen på rabarber nu :) Måste kolla i affären här om det finns att få tag på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, kan tänka mig att det är krångligare för dig att hitta. Lycka till i jakten!

   Radera
 4. Det här låter smaskigt! Paj är ju verkligen favoriten:)

  SvaraRadera
 5. Åh, så gott! Undra var jag kan få tag på rabarber...

  SvaraRadera
 6. Årets första rabarberpaj är den bästa. Mina rabarber börjar så smått komma upp. Får nog ta och köpa mig ett par stjälkar innan jag kan skörda av mina.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamen, absolut värt att tjuvhandla lite också! Härligt med egen rabarber sedan!

   Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.