Nu till ett recept på en kinagryta, som jag gjorde förra
veckan. Ta inte namnet alltför bokstavligt. Jag har inte den blekaste aning om
hur man egentligen gör en kinagryta. Denna är gjord helt på måfå. Så det så!
Men riktigt god var den. Och när man letar i kylen hittar man både det ena och
det andra att slänga med. Skattjakt i kyl och frys, det är grejer det! Hittade
hemkokt buljong, svamp, gråsaltad skinka och ja, ni kan se själv på bilderna!
Ha en fin kväll!
Kinagryta a la Frostrosor
400 gram skinka (jag använde gråsaltad julskinka, men ta
annars t.ex. picnicbog eller annat fläskkött)
1 rödlök, skuren i båtar
1 stor morot, skuren i halvmånar
1 grön paprika, i bitar
200 gram vitkål, strimlad
100 gram svamp (jag använde fryst
blandsvamp)
½ färsk vitlök, hela klyftor
1 bit färsk ingefära, saften (stor som en tumme)
½ färsk ananas, i bitar
2 msk tomatpuré
2 msk sweet chili-sås
2 tsk kinesisk soya
1 tsk balsamvinäger
7 dl buljong (hemkokt eller på tärning)
Salt och peppar
Maizenastärkelse till redning
Fräs köttet i olja. Lyft det åt
sidan. Hetta upp mer olja i en stor panna och fräs på morot, lök och vitkål.
Släng med svampen. Tillsätt efter en stund vitlöksklyftorna och paprikan. Låt
inte vitlöksklyftorna ta färg. Tillsätt tomatpuré, pressa över saften av
ingefära, häll i chilisåsen, sojan, vinägern och rör om. Tillsätt köttet. Häll
över buljongen och ananasen. Låt allt puttra ett par minuter. Smaka av salt och
peppar. Red av med lite maizenastärkelse utrört i en skvätt vatten. Servera med
basmatiris.
Du e riktig bra på att ta tillvara på allt i kyl o frys, underbart! Receptet verkar ju fantasisk good :)
SvaraRaderaTack för dina fina ord! Ja, grytan blev lyckad!
RaderaHärligt med en gryta. Jodå, tända ljus kan man göra lite när som fast jag måste erkänna att vi mest tänder på hösten/vintern ändå.
SvaraRaderaJomenvisstärdetså :-)
RaderaJa, det blev ju kallt igen!! Usch och fy. Vill köra sommar nu, helt och hållet...
SvaraRaderaFinfin gryta du fixat till!
Ja, hit med sommaren!
RaderaMums jag älskar frukt i mat : ) kram Sofia
SvaraRaderaJa, det är trevligt i asiatiska rätter tycker jag! Däremot är jag inte lika förtjust i kassler och frukt-kombon. KRAM
Raderaåh va gott,i dag är de ruskigt väder så gryta skulle verkligen vara passande.
SvaraRaderaVärmande rätter verkar behövas nu igen!
RaderaKinagryta tycker jag är ett ypperligt namn :) Ungefär som att min mormor kallar allt med lite curry i för "orientaliskt", hihi. Ser väldigt gott ut i alla fall!
SvaraRaderaEller allt med ananas för Hawaii! :-)
RaderaSer ut att ha varit en synnerligen lyckad skattjakt:)
SvaraRaderaAbsolut!
Radera