måndagen den 21:e maj 2012

Gräddiga köttbullar med oliver och persilja

 Så var det måndag! Hoppas att du fått en bra start på veckan och känner dig utvilad och orkar ta tag i allt vad veckan för med sig. Den här veckan är det Eurovision, något som jag ser framemot! Dessutom vankas det barnkalas och även grillning i helgen. Däremellan ska det ju jobbas, mat ska lagas och även mindre trevliga saker såsom städning och tvättning tas tag i. Jag inleder i varje fall med måndagsmys! En tradition som säkert fler skulle kunna prova!

Nu till dagens recept – dagens köttbullemiddag. Inspirationen till receptet kommer från senaste Buffé-tidningen men jag anpassade receptet att bli mjölkfritt och ändrade som vanligt en del. Kan varmt rekommendera receptet för den som vill ha en färsmiddag som inte stavas köttfärssås, klassiska köttbullar eller färsbiffar. Gick hem hos barnen också!

Gräddiga köttbullar med oliver och persilja, 4 portioner

500 gram köttfärs
1 dl ströbröd
1 ½ dl havredryck (eller mjölkalternativ)
Ett par soltorkade tomater i olja, hackas
1 ägg
2 tsk oregano
1 dl mjölkfri variant av parmesan
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar, stött

Sås:
2 ½ dl Oatly iMat
1 liten röd lök, hackad
2 färska vitlöksklyftor (1 torkad), hackad
2 vårlökar, skivade
Salt och peppar
1 dl kalamatoliver
2-3 msk hackad persilja (jag hade bara fryst, blev bra)

Rör ihop havredryck, ströbröd, salt, peppar och oregano. Låt stå och svälla. Lägg köttfärsen i en bunke och blanda tillsammans med ägget. Tillsätt även ströbrödsblandningen och de soltorkade tomaterna. Rör smeten jämn och forma till köttbullar som du steker i lite olja. Stek köttbullarna i omgångar och lyft över de på ett fat. Ställ fatet i ugnen på 100 grader medan du gör i ordning såsen.  Häll lite olja i en panna. Fräs löken och vitlöken i oljan och tillsätt sedan havregrädden. Lägg över köttbullarna i såsen och låt puttra under lock i ett par minuter. Avsluta med att toppa med oliverna och persiljan. Servera rätten med pasta och en sallad.  




11 kommentarer:

  1. Vilka härliga köttbullar mums.
    Min vecka liknar din, kalas och längtan till melodifestivalen och jobba.
    Ha en bra vecka

    SvaraRadera
  2. Åh nu blev jag sugen på köttbullar!

    SvaraRadera
  3. Måndagsmys låter som en riktigt bra idé, mer sånt!

    SvaraRadera
  4. Åååååh vad det lät gott!! Det måste vi verkligen prova!!

    TACK för tipset!!

    Kram Emelie och Elin

    SvaraRadera
  5. åh de ser ju hur gott som helst,åh de skulle ja allt vilja äta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns nog ett par köttbullar kvar i kylen om du vill komma över :-)

      Radera
  6. Haha, det här receptet har vi också testat... och bloggat om! ;) Gott blev det!

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.