måndag 28 maj 2012

Kinagryta a la Frostrosor


 Måndag, gråhimmel och många dagar kvar till helgen. Eller måndag, måndagsmys och en chans att kura ihop sig i soffan, brygga lite te och tända ljus? Jag tänder ljus året om! Gör ni?

Nu till ett recept på en kinagryta, som jag gjorde förra veckan. Ta inte namnet alltför bokstavligt. Jag har inte den blekaste aning om hur man egentligen gör en kinagryta. Denna är gjord helt på måfå. Så det så! Men riktigt god var den. Och när man letar i kylen hittar man både det ena och det andra att slänga med. Skattjakt i kyl och frys, det är grejer det! Hittade hemkokt buljong, svamp, gråsaltad skinka och ja, ni kan se själv på bilderna!

Ha en fin kväll!

Kinagryta a la Frostrosor

400 gram skinka (jag använde gråsaltad julskinka, men ta annars t.ex. picnicbog eller annat fläskkött)
1 rödlök, skuren i båtar
1 stor morot, skuren i halvmånar
1 grön paprika, i bitar
200 gram vitkål, strimlad
100 gram svamp (jag använde fryst blandsvamp)
½ färsk vitlök, hela klyftor
1 bit färsk ingefära, saften (stor som en tumme)
½ färsk ananas, i bitar
2 msk tomatpuré
2 msk sweet chili-sås
2 tsk kinesisk soya
1 tsk balsamvinäger
7 dl buljong (hemkokt eller på tärning)
Salt och peppar
Maizenastärkelse till redning

Fräs köttet i olja. Lyft det åt sidan. Hetta upp mer olja i en stor panna och fräs på morot, lök och vitkål. Släng med svampen. Tillsätt efter en stund vitlöksklyftorna och paprikan. Låt inte vitlöksklyftorna ta färg. Tillsätt tomatpuré, pressa över saften av ingefära, häll i chilisåsen, sojan, vinägern och rör om. Tillsätt köttet. Häll över buljongen och ananasen. Låt allt puttra ett par minuter. Smaka av salt och peppar. Red av med lite maizenastärkelse utrört i en skvätt vatten. Servera med basmatiris.

14 kommentarer:

  1. Du e riktig bra på att ta tillvara på allt i kyl o frys, underbart! Receptet verkar ju fantasisk good :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för dina fina ord! Ja, grytan blev lyckad!

      Radera
  2. Härligt med en gryta. Jodå, tända ljus kan man göra lite när som fast jag måste erkänna att vi mest tänder på hösten/vintern ändå.

    SvaraRadera
  3. Ja, det blev ju kallt igen!! Usch och fy. Vill köra sommar nu, helt och hållet...

    Finfin gryta du fixat till!

    SvaraRadera
  4. Mums jag älskar frukt i mat : ) kram Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är trevligt i asiatiska rätter tycker jag! Däremot är jag inte lika förtjust i kassler och frukt-kombon. KRAM

      Radera
  5. åh va gott,i dag är de ruskigt väder så gryta skulle verkligen vara passande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Värmande rätter verkar behövas nu igen!

      Radera
  6. Kinagryta tycker jag är ett ypperligt namn :) Ungefär som att min mormor kallar allt med lite curry i för "orientaliskt", hihi. Ser väldigt gott ut i alla fall!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller allt med ananas för Hawaii! :-)

      Radera
  7. Ser ut att ha varit en synnerligen lyckad skattjakt:)

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.