torsdag 3 maj 2012

Grillade lammfärsspett a la Medelhavet och grillad fläskytterfilé


Hej vänner!  Vi är förbi halva veckan redan! Helt knasigt då det faktiskt känns som tisdag. Jag är ännu mer dagvild eftersom jag är föräldraledig hela denna vecka och börjar skola in minstingen nästa vecka. Vi har i alla fall njutit av solen hela dagen igår och sovit ut efter långhelgen. I tisdags grillade mannen och jag förberedde grillandet. Det blev lammfärsspett på gotländskt lammfärs, som jag proppade full med örter, soltorkade tomater och fetaosttärningar. Dessutom skivade jag en fläskytterfilé i skivor, marinerade med allehanda kryddor och vi grillade köttet, som fick sällskap av grillad majs, sparris och ugnsrostad potatis, recept på potatisen HÄR >>. Såsen fuskade vi med och körde Jensen’s Whiskeysås, som är en favorit här hemma!
Underbart att grillsäsongen är inledd på allvar nu!

Lammfärsspett med örter, soltorkade tomater och fetaost, 10 spett

400 gram lammfärs
1 ägg
1 vitlöksklyfta
1 paket Findus provencalska örter
8 soltorkade tomater i olja
½ ask fetaosttärningar i olivolja
Salt
Peppar

Hacka tomaterna. Rör ihop alla ingredienser till spetten. Låt stå medan du lägger träspetten i blöt. Ta en knapp ½ dl färssmet och forma till spett på varje träspett. Pensla med lite olja innan grillning.

Grillad fläskytterfilé på allehanda marinad

900 gram fläskytterfilé
2 vitlöksklyftor, pressade
½ dl chilisås, hot
1 msk japansk soya
2 tsk äppelcidervinäger, lite pressad citron går också bra
2 tsk paprikapulver
1 msk olja
Salt
Peppar

Skiva fläskytterfilén. Lägg ner köttbitarna i en fryspåse. Häll på alla ingredienserna till marinaden, knyt ihop påsen och blanda runt ordentligt så att marinaden fördelas på alla köttbitar. Låt ligga och dra i kylskåp i ett par timmar innan grillning. Har du inte så mycket tid kan du låta köttet marineras så länge du hinner i rumstemperatur. Vänd på påsen då och då. Grilla på glödbädd. 

2 kommentarer:

  1. Visst är det härligt att grillsäsongen är här! Äntligen!!
    Vilken fin grilltallrik du komponerat. Wow:-)

    kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu blir det mycket grillat framöver.
      Tack för komplimangen!

      Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.