söndag 10 juli 2011

Sommarfräsch limepie

 Jag brukar jaga recept innehållandes choklad. Men denna gång vågade jag satsa på något annat; en limepie! Och vilket förståndigt gott val kan jag lova! Denna vara avslutningen på förra lördagens brunch. En fräsch, krämig paj, med aningen sälta i botten och som balanserades bra av ett gäng jordgubbar till.
Originalreceptet kommer ur boken Buffé helt enkelt av Jon Hansson och Camilla Lindqvist. Men jag har som vanligt modifierat det lite, så nedan är min variant av receptet!

 Limepie

 Pajbotten:
125 gram smör
200 gram digestive
5 msk ljust muscovadosocker
En nypa salt

Fyllning:
400 gram creme cheese, rumstempererad
Cirka 7 lime (det ska bli 2 dl saft och använd skalet från 3 av limefrukterna)
En nypa salt
4 dl sötad kondenserad mjölk
4 stora äggulor

Garnering:
Skivad lime

Smält smöret i en kastrull och låt svalna. Smörj en form med löstagbar kant. Smula sönder kexen fint, tillsätt socker och salt och blanda ihop. Häll i det smälta smöret och blanda ihop till en massa. Tryck ut blandningen i formen. Massan behöver inte gå upp mot kanterna, utan ska ligga platt. Grädda på 150 grader i 20 minuter. Ta ut och låt botten svalna men stäng inte av ugnen.

Gör fyllningen. Tvätta limefrukterna och riv skalet på 3 av dessa. Pressa saften i en skål. Rör ihop creme cheese-osten, limeskal och salt i en bunke. Vänta med limesaften! Häll i den kondenserade mjölken och vispa ihop noga. Vispa sedan i äggulorna och avsluta med att hälla i limesaften. Se till att allt blandas. Häll fyllningen över den gräddade pajbotten. Släta ut med en slickepott. Grädda i ugnen i 35-40 minuter. När det är klart har fyllningen satt sig och börjar krypa bort från formens kanter. Låt pajen svalna på ett galler, täck sedan med folie och ställ i kylskåp i mellan 2 timmar och 3 dygn. Lossa pajen från formen och garnera med limeskivor!



3 kommentarer:

  1. Den låter helt grymt god! Vad roligt med ett recept som innehåller kondenserad mjölk, annars brukar man ju alltid behöva koka den i flera timmar! Denna ska jag prova <3

    SvaraRadera
  2. Den låter helt grymt god! Vad roligt med ett recept som innehåller kondenserad mjölk, annars brukar man ju alltid behöva koka den i flera timmar! Denna ska jag prova <3

    SvaraRadera
  3. Alexandra: Ja, jag är alldeles för lat för att orka koka kondenserad mjölk i timmar. Till och med till en kolatårta som ska ha kondenserad mjölk kör jag en fuskvariant där jag kokar den kondenserade mjölken tillsammans med smör och socker så får den samma konsistens. Kolatårta heter den här på bloggen!

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.