måndag 11 juli 2011

Kryddig vinbärssylt

 Jag har fått lyckan att plocka bären på mina föräldrars vinbärsbuske. Detta är en sann lyx då det inte växer annat än blommor och smultron i min egen trädgård. Till min förvåning märkte jag när jag letade efter recept att många skrev saker som att rödvinbärsbuskar inte var något att ha så de till och med, hör och häpna, högg ner sina buskar!?! Höll på att sätta teet i vrångstrupen! Så nu ska jag bevisa både för mig själv och för er läsare att röda vinbär är en lyxvara!

Först ut är denna kryddiga vinbärssylt! Receptet är ett hopplock av en massa idéer i cyberspace. Och när vi nu är inne på space så är detta recept riktigt spejsat och dundergott. Det innehåller nämligen förutom de röda vinbären även russin, kanel och kardemumma! Gott är bara förnamnet! Jag tänker nog göra en omgång utan kardemumma också. Då är sylten även klockren att servera till kött och fågel.

Röd vinbärssylt med russin, kanel och kardemumma

2 liter röda vinbär
2 dl russin, använd ekologiska (Kung Markattas är goda)
1-2 kanelstänger
2 tsk grovstött kardemumma
300 gram syltsocker
300 gram strösocker
½ tsk atamon

Rensa bären och skölj dem tillsammans med russinen. Häll upp dem i en kastrull tillsammans med kanelstången, kardemumman och sockret. Låt koka upp på medelvärme och småkoka i 5 minuter. Höj därefter till full värme och koka 4-5 minuter till. Ta av kastrullen från plattan, låt stå i 10 minuter och skumma sedan av sylten. Rör ner atamon i en liten mängd sylt och rör sedan ner detta bland det andra. Häll upp på väl rengjorda burkar!

11 kommentarer:

 1. Gele kan du också göra ifall ni tycker om det!

  SvaraRadera
 2. Åh spännande recept!

  Pratade med min moster från Borås, hon sa att hon brukar göra paj av vinbär.. hon hade någon special.. men så klart inte i huvudet.. men sen sa hon också att man kan göra rabarberpaj fast byta ut den mot vinbär istället.. skulle bli kanon gott tydligen..

  Min mor brukar alltid koka "sås" (=kiisseli) av dem och jordgubbar.. enkelt och gott..

  Ser framemot alla recepten med vinbär.. vet en redan som jag väntar med spänning så kan kommentera hur goda dem är!!!! ;-)

  SvaraRadera
 3. Men oj vad gott med kardemumma ibland vinbären, det har jag ALDRIG hört talas om! Mums =)

  SvaraRadera
 4. Växelhäxan: Ja, det tänkte jag göra om inte bären har blivit övermogna redan. Men då borde jag kunna använda gelésocker tänkte jag!

  min mat och vikt: Ja, paj och kräm är bra tips!

  Alexandra: Det blev jättegott! Jag älskar kardemumma och den smaken är så fyllig mot den friska vinbärssmaken!

  SvaraRadera
 5. Det blev väldigt gott med kryddorna, det här kommer jag att göra igen. Oftast blir det bara paj med vinbär/äpplen av hela skörden om jag inte kokar saft.

  SvaraRadera
 6. Anonym: Vad roligt att du tyckte om resultatet! Och tack för att du lämnade en liten recension/rapport här på bloggen! Det är alltid lika roligt! Tack snälla!

  SvaraRadera
 7. Hej Har gjort vinbärssylten .Vilken överraskning i smak. Det var den godaste vinbärssylt jag ätit. Detsamma sa mina döttrar när dom fick smaka. Så nu har vi kokat sylt hela förmiddagen. Gärna fler lite ovanliga recept.
  Tusen tack från mamma med 2 döttrar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mamma med 2 döttrar: Vad roligt att sylten blev så lyckad och omtyckt. Jag har faktiskt använt den på till kött och helstekt kyckling och det har fungerat klockrent!
   Vill du ha fler annorlunda recept med röda vinbär kan du koka saft med vanilj. Sök i sökfältet efter vinbärssaft med vanilj.

   Radera
 8. Precis hällt upp på burkar och väntar med spänning på att de ska svalna så jag får prova. Jag improviserade lite genom att höja sockerhalten, skippa atamon och hälla ner en skvätt balsamvinäger. :)

  SvaraRadera
 9. Jag har kokat sylt på svartvinbär, kardemumma är gott till allt möjligt. Jag har det även i havregrynsgröten

  SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.