lördag 30 juli 2011

Hemkokt svartvinbärssaft (med vanilj)

 Det har ekat lite tomt på bloggen ett par dagar, något som beror på att min yngsta son fått vattkoppor. Stackarn har varit riktigt risig och är det fortfarande; hög feber och sönderrivna koppor runt nacken! Förhoppningsvis mår han bättre imorgon. Vi föräldrar är inte skönheten själva heller med påsar under ögonen, så djupa att man snart skulle kunna servera morgonkaffet därur! Därför har det varit relativt lugna gatan gällande bakning och matlagning. Istället har det blivit lite hämtmat och en stek som lagat sig själv.

Nu ska ni i varje fall få det efterlängtade receptet på hemkokt svartvinbärssaft! Receptet är inte svårare än att följa detsamma som ni fått för röd vinbärssaft. Vaniljsocker är gott att ha i också om man vill, annars uteslut! Jag har är ingen köpesaftssdrickare men finns det hemkokt så blandar jag gärna till mig ett stort glas! Gott att servera med massa isbitar och lite citron – perfekt törstsläckare en varm sommardag! För det har vi haft idag trots prognoserna om att det skulle regna under förmiddagen. Än har inte en droppe fallit.

Ha nu en skön lördagkväll! Här hemma hoppas vi på en lugn natt så att vi kan ta igen förlorad sömn!

Hemkokt svartvinbärssaft (med vanilj)
 2 liter svarta vinbär
8 dl vatten
6 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 kryddmått atamon

Rensa och skölj vinbären och häll upp dem i en kastrull tillsammans med vattnet. Koka sakta upp under lock och låt småkoka i 10 minuter innan du låter dem rinna av genom en saftduk i 20 minuter. Häll tillbaks saften i kastrullen, tillsätt sockret och låt koka i 10 minuter. Ta bort kastrullen från plattan och skumma av saften noga. Rör ner vaniljsockret och atamon i en liten mängd saft. Tillsätt blandningen i saften. Häll upp i väl rengjord flaska. Förvara i kylskåp.


4 kommentarer:

 1. Håller med dig jag! Köpt saft är ingenting jag gärna dricker men finns det hemkokt så tar jag mer än gärna ett glas eller två! Jag är bara så ledsen att det är så svårt att få tag i bär...

  SvaraRadera
 2. Vad jag önskar att jag hade en svarta vinbärsbuske nu! Så läskande det ser ut.

  SvaraRadera
 3. Hei
  Ina (fra www.kjoekkentjeneste.blogspot.com) og Ina (fra www.matpaabordet.com) har startet http://www.matbloggsentralen.blogspot.com.
  Bloggen startet vi for noen uker siden og vi har hittil samlet over 100 norske bloggere som blogger om mat. Nå ønsker vi også å samle svenske og danske matbloggere.
  Det hadde vært veldig hyggelig om du kunne tenke deg å være med. Send oss en mail eller legg igjen en kommentar på bloggen så legger vi til bloggen din!
  Hilsen
  2xIna

  SvaraRadera
 4. Svartvinbärssaft är så gott! Jag älskar det lite sötsura. Tyvärr ger mina buskar ingen större skörd.
  Hoppas lillkillen mår bättre nu.

  SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.