fredag 1 juli 2011

Små prästostpajer med sugarsnaps och räkor

 Små söta portionspajer gjorde jag till midsommarbordet men de är perfekta att servera som en ensam förrätt också! Jag bakade pajerna kvällen innan midsommarafton i det hyrda sommarhuset. Det är alltid lite trixigt att få till det när man inte är hemma i sitt eget kök, speciellt när det inte fanns någon måttsats att tillgå. Jag fick använda nappflaskan som decilitermått istället! Men det gick ju hur bra som helst det också! På midsommarafton värmde jag pajerna i ugn en stund så att de blev ljumma.
Receptet kommer ursprungligen från Allt om Mat men jag har modifierat det en del.

Små prästostpajer med sugarsnaps och räkor, 8 portionspajer

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 gram smör
2 msk kallt vatten

Fyllning:
2 ägg
1 1/2 dl grädde
200 gram lagrad prästost

Dekoration:
4 romantica-tomater (lite större än körsbärstomater, vanliga går lika bra)
100 gram skalade räkor
sugarsnaps
dillkvistar

Hacka ihop vetemjöl och smör till en grynig massa och tillsätt sedan vattnet. Arbeta snabbt ihop till en deg, som du trycker ut i små tartelettformar. Jag använde pappersformar, ostadiga, rekommenderas inte. Ifall du inte har tartelettformar i metall går det säkert bra med aluminiumformar. Nagga med gaffel och ställ i kyl i 1 timme. Förgrädda sedan pajskalen på 200 grader i 15 minuter. Riv osten till fyllningen och vispa ihop ägg och grädde. Rör ner osten. Häll smeten i pajskalen och grädda i 15 minuter. Skålla tomaterna i kokande vatten och skala, och skär i mindre bitar. Förväll sugarsnapsen snabbt och strimla dem grovt. Dekorera pajerna med räkor, tomater och sugarsnaps. Toppa med en dillkvist!


3 kommentarer:

  1. Jösses vad gott, och så sugarsnaps till, MUMS =D

    SvaraRadera
  2. Mmm...kan verkligen rekommendera dessa! Skulle ha pajerna till en buffé på 30 personer. Gångrade receptet med 5 och det funkade toppen! Tack!

    SvaraRadera
  3. Mother Mary: Vad roligt att läsa att du lagat pajerna och blev så nöjd! Det är alltid roligt att besökare ger sig tillkänna och recenserar receptet. Hoppas du återkommer fler gånger!

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.